Vredestein gumiköpenyek

Vredestein gumiköpenyek

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
A legtöbben az autóiparból ismerik a Vredestein márka nevét, pedig az európai cég kerékpárgumik gyártásával kezdte, és a mai napig megtalálhatók ezen termékek a kínálatukban.

A holland székhelyű Vredestein 1910-ben készítette az első kerékpárabroncsát, és azóta a kontinens egyik vezető gumigyártójává nőtte ki magát – napjainkban az Apollo Tyres Ltd. tagja. A cég fő profilja a gépjármű (személygépkocsi, SUV és furgon) abroncs, de a mezőgazdasági és ipari felhasználásra, valamint kerékpározáshoz tervezett termékek is megtalálhatók a kínálatukban. Gyártásuk nagy része Európában (Hollandiában) történik, de 2017 óta Magyarországon is van üzemük, ráadásul a legfejlettebb technológiával ellátott. 

Az innovatív kutatás-fejlesztés központjuk és a folyamatos tesztelések révén számos gumiabroncsuk rangos díjat nyert, valamint világrekordokat döntöttek használatuk során. Tervezésnél a precíz, biztonságos és problémamentes gurulás elérése a cél. 

Országúti kerékpáros termékeik között rengeteg olasz elnevezést találunk (Superpasso, Fiammante, Freccia, Superiore, stb.), melyek egyrészt az igen erős olasz bringás kultúrából, másrészt a legendás olasz formatervezőktől eredeztethetők, akik megformálták a Vredestein gumikat. Ilyen neves tervező többek között Giorgetto Giugiaro, olasz autóipari formatervező-mester, akivel 1999-ben kötött a cég partnerségi megállapodást. Mountain bike fronton leginkább különböző vadmacskák neveit kapták a gumik.

Vredestein gumiköpenyek-1
Vredestein gumik mtbre, gravelre, országútra
Vredestein gumiköpenyek-1
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Néhány modell, a Vredestein kínálatából

Black Panther 650B

Vredestein gumiköpenyek-9
Vredestein Black Panther
Vredestein gumiköpenyek-9
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A klasszikus Vredestein MTB gumimintázat – apró csapott sarkú piramis alakú bütykök, középen, a futóélen pedig szinte egymásba érő hatszögletű tömbökkel – jellemzi a Black Panther gumit, mely több változatban is elérhető. Leginkább az XC és Trail felhasználók körében közkedvelt ez a köpeny, így kiváló választás a hazai terepviszonyokhoz, száraz és enyhén saras körülmények során is.

Két méretből választhatunk, 27,5×2,20” (55-584) illetve 29×2,20” (55-622). Mindkettő Tubeless kialakítású, azaz belső gumi nélküli használatra előkészítettek, és a peremük kevlár szálas, így hajtogathatók. Defektállóságról a Basic Protection technológia gondoskodik, míg a futófelülete a TriCompX technológiával készült – speciális összetételű futófelület, mely a megfelelő helyen kiváló gördülést, vagy épp tapadást biztosít – 120 TPI szövetsűrűséggel. Tömege 660 gramm.

Bobcat Heavy Duty 650B

Vredestein gumiköpenyek-7
Vredestein Heavy Duty
Vredestein gumiköpenyek-7
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Ahogy a neve is utal rá, a Vredestein MTB gumikínálatának nagy teherbírású modellje – akár e-bike felhasználásra is alkalmas! Hatalmas, vaskos bütykei révén agresszívebb AM és enduro felhasználásra is ajánlott, leginkább sziklás terepen érzi otthonosan magát, akár saras körülmények során is. 

Nem könnyű gumi, 950 grammos súlya is jól mutatja robosztusságát. A Full Protection defektvédelem és az autóversenyzésből átvett speciális szövésű és összetételű anyaga különböző terepviszonyokon is hasonlóan magas teljesítményt nyújt. Két méretből választatunk: 27,5×2,35” (60-584), illetve 29×2,35” (60-622). Szövetsűrűsége 120 TPI. A Bobcat nem tubeless ready, azaz csak belső gumival lehet használni, viszont pereme kevláros, így hajtogatható. 

Spotted Cat 650B

Vredestein gumiköpenyek-11
Vredestein Spotted Cat
Vredestein gumiköpenyek-11
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Kimondottan száraz körülményekre, akadálymentesített útvonalakra alkalmas MTB gumiköpeny, mely például a hazai maratonokon való indulás során lehet ideális választás. Az apró, sűrűn elhelyezkedő és lapos bütykei szuper gyorssá teszik a Spotted Cat gumit. Ráadásul a 27,5×2,00” (50-584) méretben csak 550 gramm. 

Tubeless kialakítású, azaz belső gumi nélküli használatra előkészített. Defektállóságáról a Basic Protection technológia gondoskodik, míg a futófelülete a TriCompX technológiával készült, 120 TPI szövetsűrűséggel. Pereme kevláros, így hajtogatható.

Aventura

Vredestein gumiköpenyek-2
Vredestein Aventura
Vredestein gumiköpenyek-2
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Napjainkra nagy teret hódítottak a gravel kerékpárok, így természetes, hogy egy ilyen neves gumigyártó kínálatában is találunk ezen sportágra tervezett gumiköpenyt is. 

Az Aventura egy sokoldalú gravel gumi, melynek 700×44C (44-622) mérete elég vaskos, hogy kellő csillapítást és robosztusságot nyújtson a durvább terepeken is, ám a szinte egymáshoz érően sűrűn elhelyezkedő, lapos, klasszikus Vredestein lecsapott hegyű piramis bütykök, valamint a TriComp technológia révén nagyon jó gördülési együtthatóval rendelkezik, miközben kellő tapadást is biztosít. Tubeless kialakítású, azaz belső nélküli használatra alkalmas, tömege csak 505 gramm.

Fortezza Senso Superiore

Vredestein gumiköpenyek-4
Vredestein Fortezza Senso Superiore
Vredestein gumiköpenyek-4
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Csúcsminőségű gumiköpeny országúti kerékpározáshoz, melynek szövete kézzel készül a Mianmari üzemben! 320 TPI szövetsűrűségű, melynek eredménye a rendkívül kis tömeg (262 gramm), a kiváló defektállóság és az a menettulajdonság, mely rendkívül komfortossá teszi: hiába a 700×28C (28-622) méret, és az akár 100 PSI nyomás, kiválóan nyeli el az út okozta rezgéseket!

Speciális összetételű futófelülete a megfelelő helyen kiváló gördülést, vagy épp tapadást biztosít, legyen szó akár száraz vagy nedves körülményekről – ráadásul mindezt nagyszerű tartóssággal kombinálva. Három méretben kapható, 23, 25 és 28 mm széles változatokban.

A Vredestein kerékpáros külsőket Magyarországon a Moped91 Kft. forgalmazza, közvetlen vásárlásra a lynx Bicycle webshopban van lehetőség.

Vredestein gumik

Hirdetés
Hirdetés