VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain

VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain

Domaniczky Tivadar - Támogatott tartalom
2022/06/15
Május első felében tartotta a VeloTour elnevezésű projektzáró kerékpártúráját a Veloregio program keretében a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. A résztvevők a négy nap alatt betekintést nyertek a határon átnyúló, magyar és osztrák kerékpáros turisztikai fejlesztésekbe. Összefoglaló a változatos helyszíneken zajló eseményről, amelyet a kerékpáros turisták figyelmébe ajánlunk.

Május első felében tartotta a VeloTour elnevezésű projektzáró kerékpártúráját a Veloregio program keretében a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. A résztvevők a négy nap alatt betekintést nyertek a határon átnyúló, magyar és osztrák kerékpáros turisztikai fejlesztésekbe. Összefoglaló a változatos helyszíneken zajló eseményről, amelyet a kerékpáros turisták figyelmébe ajánlunk.

A Veloregio programban is megvalósuló fejlesztések célja nem más, mint hogy a rendkívül jó lehetőségekkel rendelkező Kelet-Stájerország, Bécsi Alpok, Dél-Burgenland és Vas megye régiója Európa prémium szolgáltatásokat nyújtó kerékpárturisztikai térségeihez zárkózzon fel. A négynapos túrán döntéshozók, szolgáltatók és jövőbeli felhasználók (például túraszervezők) vettek részt. A tervezett útvonal már a meghirdetéskor roppant ígéretes volt, a hangulat jónak ígérkezett. A konklúzió a magyarországi kerékpáros turizmus vonatkozásában egyszerű, de nem meglepő lett.

A stájer hegyeken át

A túra előestéjén a szombathelyi Hotel Pelikán parkolójában találkoztunk, amely utunk végállomásaként is szolgált. Innen indultunk kisbuszokkal a kelet-stájerországi Anger városába, túránk első szakaszának kiindulási pontjához.  Másnap reggel eljött a kerékpározás ideje. Volt, aki jól megszokott saját bringáját hozta, de a csoport nagy része élt a lehetőséggel, hogy a túra során kipróbálja a szervezők által felkínált GIANT típusú trekking e-bike-okat. Helyi osztrák túravezetőink segítségével fedeztük fel a Feistritz folyó völgyét, a Feisritztal Radweg R8 kerékpárutat. Az út sűrű, zöld erdőkön és a Feistritz-szurdokon keresztül vezet a Herberstein-kastélyig, és onnan tovább az ApfelLand, majd Stájerország termál- és vulkánrégiója irányába.

VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-4
A Feisritztal Radweg R8 a folyó völgyében vezet
VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-4
Forrás: Velotour

Tekerés közben hallhattuk a Feisritz folyó zúgását, a folyóban halak is bőséggel úsztak köszönhetően a Stubenbergklamm vízerőmű speciális hallépcsőjének. Rögtön ezen a ponton azonban szembesültünk a klímaváltozás okozta jövőbeli veszélyekkel, ugyanakkor láthattuk azt is, hogy a változások milyen lehetőségeket hordoznak magukban. A térségben a fokozódó hóhiány miatt a téli turisztikai szezon is egyre rövidül az Alpokban, sőt a havazás elmaradása miatt a folyók vízhozama is csökken. A Stubenbergklamm vízerőmű ma már a régió áramszükségletének mindössze 5%-át képes nyújtani, fenntartása nem gazdaságos. A vízerőmű így az ipari forradalom vívmányait bemutató múzeummá alakul át, és utat ad a folyó mentén kialakuló legyezős horgászatra épülő aktív turizmusnak.

Herbersteint elérve már-már romantikus hangulatú ebédet költhettünk el a Landgut Riegerbauer étterem jóvoltából, ahol a helyi együttműködést az ételek formájában is megtapasztalhattuk. Ezt követően a Schloss Herberstein kastély kiállításán tanulhattunk többet a térség történelméről. Az első nap végén Großsteinbach strandot elérve busszal jutottunk el Mönichkirchen városába, ahol a Hotel Thier látott minket vendégül. A vacsora mellett kialakult beszélgetésben a nap tapasztalatait elemeztük: ekkor még csak sejtettük, hogy az éghajlati változások által diktált adaptáció szükséglete, és a fenntarthatóságot elősegítő együttműködés (vagy az együttműködés ordító hiánya) utunk során visszatérő motívum lesz.

Tekerés 1000 méteren

Túránk második napjának reggelén a Wiener Alpen turisztikai iroda két munkatársa csatlakozott hozzánk, hogy az Eurovelo 9 legmagasabb szakaszán vezessen át minket. Az ezer méteres magasságban kanyargó hegyi utak eredetileg a helyi lakosok és gazdák számára épültek, ám megfelelő táblák kihelyezésével immár kiváló bringaútként is szolgálnak. Egy nagyobb ereszkedést az aspengi Automobil múzeumban pihentünk ki. A Krumbacher Hof panzióban elköltött ebéd közben kisérőink meséltek arról a térségben végzett húsz éves munkáról, amely révén a helyi gazdákat a vendéglátókkal kapcsolták össze, biztosítva, hogy minél több vendéglátóhelyen helyi termékek kerüljenek felszolgálásra.

VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-7
VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-7

A Kronbacher Hof tulajdonosa, Andreas Ottner hegyikerékpáros túrái során a nála megforduló vendégeknek is megmutatja azokat a helyi kisgazdaságokat, amelyek termékeiből este ő maga készíti a felszolgált vacsorát. Andreas Ottner kemény, kitartó munkája gyümölcseként elnyerte a Wiener Alpen prémium kerékpáros fogadója kitüntetést, és nemrég beléphetett a Roadbike Holidays prémium nemzetközi kerékpáros turisztikai hálózatba, amelyhez eddig a szigorú feltételek miatt mindössze 40 osztrák vendéglátóhely tudott csatlakozni.

VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-5
A hegyi utak eredetileg a gazdák számára épültek
VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-5
Forrás: Velotour

A közösségi és egyéni sikerek ellenére a térség turizmusának legnagyobb kihívása az itt eltöltött vendégéjszakák számának növelése. Ennek egyik eleme Bad Schönau gyógyhatású forrására kialakított turizmusa. A település ugyanannyi vendégágyat tart el, mint amennyien a településen laknak, ezzel biztosítva munkalehetőséget és bevételi forrásokat, mindezt úgy, hogy Bad Schönau városa 25 éve nem használ fosszilis energiát. Aznap este a kőszegi transzferpontra való tekerés közben megtapasztalhattuk, hogy a májusi zivataroknak még a Kőszegi-hegység sem állja útját. A hirtelen jött eső jó lehetőséget nyújtott, hogy a korábban a projekt keretében kerékpáros túravezetői képzést szerzett résztvevők rátermettségüket bizonyítsák.   Esti transzferünket követően az éjszakába csúszott vacsorát a burgenlandi Heiligenbrunn egy pince-fogadójában költhettünk el, ahol egyre több magyar szót hallottunk ismét. A skanzenszerű heiligenbrunni pincesor jellegzetessége, hogy a pincék fenntartását piaci alapon biztosítják. Csaknem mindegyik ház és pince borászati vagy, - mint kulcsosház -, vendéglátó tevékenységet folytat.

VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-1
A heiligenbrunni pincék új funkciót kaptak
VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-1
Forrás: Velotour

Burgenlandi kerékpáros fejlesztések

Innen, Heiligenbrunnból indultunk tovább túránk harmadik reggelén. Vendéglátónk, Helmut Krutzler, a Hotel Krutzler tulajdonosa barátságos szavakkal, és egy helyi különlegességgel, egy pohár Uhudler borral bocsátott minket útnak. A szőlőtermesztés és borkészítés megismerése mellett még időutazás is várt ránk. Éppúgy, mint a helyi termékekre épülő kulináris élvezetek, a rég- és közelmúlt történelmi emlékei szintén részei a Paradiseroute és az Eurovelo 13, azaz a Vasfüggöny útvonal kerékpárutaknak. Burgenlandban 20-30 millió eurót tesznek ki a kerékpáros turisztikai fejlesztések, és ezeknek egészen kézzelfogható eredményei is vannak. A több tematikus kerékpárút kereszteződésében, Moschendorfnál elhelyezett mérőállomás 20 000 kerékpárost számolt a fő kerékpáros szezont lefedő 4 hónapban. A Vas-hegyet megmászva értünk át Magyarországra, majd utunkat Szombathely felé vettük. Több figyelmet igényel a városi környezetben épített kerékpárutak követése. Ám Szombathely kulturális létesítményei nagyszerű megállóként szolgálnak: lyen az Iseum Savariense, ahol a város római kori hagyományairól tanulhatunk, vagy a Víztorony, ahol a vízzel és annak fontosságával interaktív kiállításon ismerkedhetnek az odalátogatók.

VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-2
VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-2

A Kőszegi-hegység keleti oldalán

A negyedik napon a Hotel Pelikán parkolójából indultunk Szombathely és Kőszeg térségének felderítésére. A szombat reggeli forgalomban csaknem gondtalanul hagyhattuk el a várost, de hamar rátértünk a hátsó utakra ahogy Szentkút, és onnan a csömötei kilátó felé vettük az irányt. A májusi meleg elől az Írottkő Natúrpark hűs erdeiben kerestünk menedéket miközben felfedeztük Velem és Cák települések szépségeit és turisztikai lehetőségeit. Az Írottkő Natúrpark kerékpárútját követve Bozsokra jutottunk, ahol az Ivcsi Étterem lelkes és beszédes tulajdonosa látott minket vendégül egy maga által termelt alapanyagokból készült tartalmas, magyaros ebédre.

VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-3
Kőszeget is útba ejtették a túrázók az utolsó napon
VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-3
Forrás: Velotour
Étkezés közben megtudtuk, hogyan alakított ki maga gyümölcsöket gazdagon termő kertet az egykor gazos határterületből.

Ebéd után egy pár kilométer erejéig még visszatekertünk az osztrák oldalra, hogy Rohonc (Rechnitz) településnél megtekintsük a tófürdőt és az erdő- és madártornyot. Miközben a madártoronyban lombkorona-magasságban néztük a gyógyuló madarakat, és csodáltuk a létesítmény dolgozóinak munkáját, a domboldalon már láttuk a frissen megnyílt Burgenland Trails első bringásait. Hazafelé Bucsu településen keresztül jutottunk Szombathelyre, hogy a Hotel Pelikán parkolójában érjen véget négy napos túránk.

VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-6
Szombathely Fő terén a csapat
VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-6
Forrás: Velotour

Konklúzió

A VeloTOUR keretében felfedezett Veloregiot alkotó Kelet-Stajerország, Wiener Alpen (Bécsi Alpok), Burgenland és Vas megye kerékpáros útvonalait jó volna egy hálózatnak tekinteni, mégis szembetűnő különbségeket tapasztalunk az infrastruktúrát és a szolgáltatásokat tekintve. Az alapok, amelyekre a kerékpáros turisztikai fejlesztések épülhetnek, a határ osztrák és magyar oldalán egyértelműen eltérnek, és a mai napig erősen meghatározzák a múltbeli, - a vasfüggöny által létrehozott eltérő gazdasági és kulturális -, fejlődési utak. Noha a vasfüggöny létezése már több mint harminc éve a múlté, az mégis kulcsfontosságú fejlődési időszakban osztotta meg a térséget. Ennek hatása és így a regeneráció ideje is sajnos nem években, hanem generációkban mérhető.

VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-7

Mégis, a Veloregio magyarországi része organikusságával, kulturális látványosságaival, építő, sőt, versenyképes társa lehet osztrák partnereinek. A legszembetűnőbb különbségek talán a környezeti és településképi harmóniára, fenntarthatóságra és az együttműködésre való törekvésben mutatkoznak meg. Ezek mind elengedhetetlen részei kell, hogy legyenek az aktív turizmusra épülő gazdaságfejlesztésnek.

VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-8
VeloTour: négy nap tekerés a Veloregio útvonalain-8

Az aktív turizmus fejlesztése akkor éri el célját, ha az abban résztvevők számára kihívást csak a választott szabadidős tevékenységgel összefüggő teljesítmény jelent, és nem a korunk igényeit kielégítő szolgáltatások felkutatása. Ha sajnálatos módon, inkább ez utóbbi a meghatározó, akkor az önrontó és fenntarthatatlan jelleget vesz fel.

A VeloTour keretében megismert osztrák példák kifejezetten jó mintaként szolgálhatnak az érintett magyar régióban az infrastrukturális fejlesztések vonatkozásában éppúgy, mint a szemléletbeli változások elérésében, vagy a helyi együttműködések kialakításában. Ezek azok az alapok, amelyek révén nemcsak az aktív turizmus tud fejlődni, hanem hosszú távú, szektorokon átnyúló pozitív gazdasági eredmények érhetők el a térségben.

A projekt és a kerékpártúra az Interreg V-A Ausztria-Magyarország támogatásával valósult meg, a VELOREGIO program keretében.
VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-1