Valter Attila fél lábbal már bent van a Girón Hír

2019/12/02
A Nemzeti Sportügynökség pénteki sajtótájékoztatóján először áll hazai mikrofonok elé Valter Attila azután, hogy bejelentették: a 21 éves magyar kerékpáros jövőre a legmagasabb nemzetközi ligában folytatja pályafutását, és a CCC World Tour csapatában fog tekerni. A csapat képviselője nem titkolta, hogy kifejezett céljuk Attilát elindítani a jövő évi olasz körön, és reálisnak látja, hogy a magyar bringásból évek múltán a világ egyik legjobb hegyimenője váljon.
Hirdetés

Péntekre sajtótájékoztatót hirdetett a Nemzeti Sportügynökség, melyen részt vett Valter Attila kerékpárversenyző, Piotr Wadecki, a CCC első osztályú csapat sportszakmai igazgatója, Dr. Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség elnöke, valamint Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

 

Sajtótájékoztató Forrás: Mozgásvilág/Pintér László
Sajtótájékoztató
Kép forrása: Mozgásvilág/Pintér László

 

Piotr Wadecki, a CCC sportszakmai igazgatója; Valter Attila kerékpárversenyző; Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos; Dr. Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség elnöke

Amióta tudjuk, hogy a 2020-as Giro d’Italia Budapestről rajtol és három magyarországi szakasszal kezdődik, mindenkit az érdekel, lesz-e vajon magyar kerékpáros a mezőnyben. A beharangozott sajtótájékoztatótól sokan azt várhatták, hogy bejelentik, lesz magyar induló a Girón. A sportág persze nem így működik. Egy háromhetesen csak az indulhat, aki kivívta helyét a csapat nyolcfős keretében. A csapat eredményessége múlik a megfelelően kiválasztott nyolc kerekesen, ajándékba senki nem kapja az indulást.

Valter Attila ugyanakkor az egyik legfontosabb lépést megtette: bekerült egy World Tour csapatba. Piotr Wadecki, a CCC sportszakmai igazgatója pedig kijelentette, hogy nagyon szeretnék Valter Attilát indítani a Girón, a szponzor egyértelmű üzleti érdeke is ezt diktálja, de addig még sok munka vár Attilára. A csapattól ehhez minden segítséget meg fog kapni. Attila benne van a bő keretben, amely maximum 14 bringást jelent a 28-as teljes csapatból. A végleges kerethirdetés, ahogy az a profi kerékpársportban megszokott, azonban csak egy-két héttel a verseny előtt várható.

Valter Attilát tavaly év végén szerződtette a CCC, akkor még az utánpótlás csapatukba. Wadecki elmesélte, hogy a 2018-as Szlovák körön figyelt fel Attilára, aki a legnehezebb hegyi szakaszon harmadikként futott be. A szakaszt az a Julian Alaphilippe nyerte, akit idén az Év Kerékpárosának választott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, miután megnyerte a Milan-San Remót, a Liége-Bastogne-Liége-t, majd két szakaszgyőzelemmel két hétig vezette a Tour de France összetettjét.

Az igazi áttörést Attila idén augusztusban érte el, amikor első magyarként nyert szakaszt a fiatalok Tour de France-ának tartott Tour de l’Aveniren. Sokan kerültünk a szívroham határára, amikor kétszáz méterrel a cél előtt rossz felé fordult:

A szezont végül egy negyedik hellyel zárta a mini Lombardián. Nem meglepő, hogy a CCC mellett több, neves World Tour csapat is megkereste ajánlatával. Attila azonban a folytonosságot választotta, és azt a csapatot, ahol talán a legtöbb lehetőséget kaphatja a fejlődés mellett. Csapattársai között ott lesz a 2016-os riói olimpia országút bajnoka, a belga Greg van Avermaet; a korábbi Európa-bajnok és többszörös Tour-szakaszgyőztes Matteo Trentin, valamint a többszörös Giro- és Tour-szakaszgyőztes összetett menő orosz, Ilnur Zakarin.

 

Valter Atila Forrás: CCC Cyling Team
Valter Attila
Kép forrása: CCC Cyling Team

 

A magyar kerékpársport rajongói jövőre igazán el lesznek kényeztetve, hiszen korábban még nem volt arra példa, hogy egyszerre két magyar versenyző is World Tour csapatnál tekerjen. Márpedig Valter Attila mellett Peák Barnabás is a legmagasabb osztályban kapott szerződést: ő az ausztrál Mitchelton-Scott sorát erősíti. Utoljára 2011-ben volt magyar versenyzőnk World Tour csapatban, Szeghalmi Bálint személyében.

Olyan helyzetben várhatjuk a következő évet, amiről talán még egy évvel ezelőtt sem mertünk volna álmodni.

 

Trofeo Senza Fine - a Végtelen Trófea Forrás: Mozgásvilág/Pintér László
Trofeo Senza Fine - a Végtelen Trófea
Kép forrása: Mozgásvilág/Pintér László

 

Hirdetés