Űrtechnológia a szemünk előtt

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/09/08
... avagy mit főztek ki 2016-ra a Rudy Project-nél
Hirdetés

Idén ünnepli 30. születésnapját az olasz Rudy Project. Ezalatt a három évtized alatt a szemüvegpiac egyik meghatározó résztvevőjévé vált, számos fejlesztés, technológia és nem utolsó sorban az ezek által létrehozott utolérhetetlen komfortú és biztonságú termékei révén. A Eurobike szakmai kiállításon kíváncsian vártuk, mit főztek ki jövő évre, s miután a két hostess hölgy okozta vizuális sokkból magunkhoz tértünk, leesett az állunk.

 

Szemüvegek

Két izgalmas újdonság mutatott be a gyártó – amik közül az egyiket a szemfülesek már a Tour-on több csapatnál kiszúrták. Plusz egy ünnepi kiadású modell is érkezik.

 

TRALYX

Amikor a kezünkbe vettük a Tralyx névre keresztelt szemüveget, kétségünk sem támadt a felől, hogy a Rudy Project ennek a szemüvegnek a tervezésébe is rengeteg energiát fektetett. Ízig-vérig sebességre termett – érződik a keret anyagán és súlyán, valamint viseletén. Látszik a formáján.

Az elmúlt 30 év alatt a gyártó mindig nagy hangsúlyt fektetett a szemüvegeinek tervezésénél az élsportolók bevonására is, hogy az eredmény a lehető legjobb, legcélirányosabb legyen – így volt ez most is. Ennek is köszönhető, hogy a Tralyx-ot felvéve alig érzel valamit (nem nyom, nincs súlya), és markáns vizuális élményt nyújt. A mindösszesen csak 28 gramm súlyú modell kerete szuper rugalmas és tartós anyagból készül, hogy egy esetleges bukás során maximálisan védje arcunk és szemünk. A keret tele van szellőző nyílásokkal, melyekből még a szárba is jutott egy nagy adaggal – ezek biztosítják a szemüveg felülmúlhatatlan szellőzését, és a lencsék párásodás mentességét.

 

Tralyx_image1_525pix.jpg
Tralyx_image1_525pix.jpg

 

Természetesen a Rudy Project sportszemüvegektől már megszokott kényelem- és komfortnövelő tulajdonságokat a Tralyx is tudja: kézzel könnyedén arcra formázható, nedvességre is tapadó orrnyereg és szárvégek, mely utóbbiak alá még kevésbé izzadunk, az új kialakításnak köszönhetően. A lencsék cserélhetők, mely kínálatban elérhető a garantáltan törhetetlen és fényre sötétedő (75-12% közötti fényáteresztő tulajdonsága lefed minden bringázás közben felléphető időjárási körülményt) ImpactX2 névre hallgató modellek is.

 

SYNFORM

Sok évig fejlesztették ezt a mérnöki mestermunkát. Biztosak vagyunk benne, hogy a tervezők rengeteg munkaórája van benne. A teljes értékű, a Rudy szemüvegektől megszokott minden komfortnövelő tulajdonsággal rendelkező szemüveg egy lencse méretére hajtogatható össze! Mindeközben sehol nem nyeklik, sehol nem görbül ahol nem kéne. Kézbe véve érződik a fém, a minőségi kompozit anyag, amiből összerakták az egészet.

 

synform_big_RGB.jpg
synform_big_RGB.jpg

synform-1-.jpg
synform-1-.jpg
synform-2-.jpg
synform-2-.jpg

 

A középen két részre nyíló keretet használat közben mágnesek tartják egyben, míg használaton kívül kicsi tokba tárolhatjuk a SYNFORMot.

A többi sportmodelljéhez hasonlóan, ehhez is kínál a Rudy Project törhetetlen és fényre sötétedő lencséket is.

 

RYDON 30TH 18K GOLD

Ahogy a felvezetőben már említettem, a gyártó idén 30 éves. 3 évtized nem semmi, kevés gyártó tudhat ennyi ikszet magáénak. Ezt az olaszok is tudják, és ehhez méltó különleges kiadású szemüveggel készültek. A legnépszerűbb modellből, a RYDON-ból érkezik a 30th Anniversary változat. 18 karátos fehér arannyal bevont lencsék, csiszolt aranyszínű keret és exkluzív csomagolás – ritka alkalmakhoz megfelelő modell. Persze az aranyozás mögött a szemüveg mindent tud, amit a normál változatok is tudnak, így, ha valaki nem fogja sajnálni a közel 100 000 forintos vétel árú szemüvegét, akár sportolásra is használható lesz.

rydon_gold_big_RGB_2000pix.jpg
rydon_gold_big_RGB_2000pix.jpg

 

Fejvédők

A olaszosan visszafogott dizájnú, de nagyon kényelmes bukósisakok kínálatban elsőre egy Kakuk tojást fedeztünk fel: az AIRSTORM nevű modellből lesz 2016-ban ultra vagány terepmintás szín is!

BOOST 01

No persze nem csak új szín lesz az újdonság. Az aero sisakoknál már tavaly elkezdődött egy új trend, amihez az olasz gyártó is csatlakozik egy ütős modellel. A Boost 01 kisebb és ezáltal sokkal könnyebb (240 gramm), mint a nagyobb időfutam sisakok, a normál országúti sisakoknál 12%-kal kisebb légellenállással rendelkezik, és 65%-kal csökkenti a nyak terhelését. A belső kialakításának köszönhetően a tarkónk körül kialakuló örvénylést és az abból eredő hátráltató erőket nagyban csökkenti.

boost_01_white_red_open_RGB_1200pix.jpg
boost_01_white_red_open_RGB_1200pix.jpg

A fejvédő tetején végig húzódó gerinc kialakításnak köszönhetően az oldalirányú szelet is nagyban hátrafele haladóvá tudja alakítani, mely tovább növeli a bringás tekerési hatékonyságát.

A nagyobb aerodinamikai hatás eléréséhez – és a kerékpáros szemének védelme érdekében – egy hatalmas lencsét is be lehet pattintani a sisakba.

Ahogy egy ilyen minőségű terméknél elvárt, számos szabványnak felel meg: CE 89/686 EEC, EN 1078, CPSC 12.03 minősítést kapott a BOOST 01.

 

ti-ti-ti-tá-tá-tá-ti-ti-ti

2016-ban három sisakjához is egy éves ICEDOT sürgősségi azonosító és bejelentő rendszer aktiváló kódot ad ajándékba a Rudy Project – az egyik ilyen fejvédő a BOOST 01 lesz.

De mi is ez az ICEDOT? Tulajdonképpen a balesetek során elszenvedett sérülések helyszíni ellátásának felgyorsítására és megkönnyítésére, valamint nagyobb bukások esetén automata vészhívásra találták ki, mely rendszert a Rudy Project is integrálta sisakjai egy részébe.

A rendszer két részből épül fel, melyek külön-külön is életet menthetnek:
Egyik része egy személyes adatlapot és a hozzátartozó azonosítószámot tartalmaz. Előbbit éves tagsági díj ellenében tölthetjük fel a rendszerbe, míg utóbbit a sisakunkra ragasztva hordjuk mindig magunknál. Az adatlapunkon minden fontos információ szerepel: vércsoport, allergiák, gyógyszerérzékenységek, betegségek, függőségek, közeli hozzátartozó. Ezeket az adatokat egy baleset során, amikor esetleg olyan sérüléseket szenvedtünk, hogy nem tudjuk megválaszolni a helyszínre érkező orvos kérdéseit, az azonosítószámunk SMSben elküldésével megkaphatja az illetékes, ami megkönnyítheti az ellátásunk. Ennek a résznek a használatához ad a gyártó egy éves ingyenes aktiváló kódot.

A rendszer másik része a sisakra szerelhető baleseti szenzor – plusz egy ehhez tartozó applikáció.

Ha a szenzor nagy erejű behatást érzékel, egy riasztást indít be a telefonunkon, amit ha 5 másodpercen belül nem deaktíválunk, az applikáció a GPS koordinátáinkkal és adatlapunkkal együtt elküldi az előre megadott kontaktszemélyünknek.

Ezt a szenzort az ICEDOT.org oldalról lehet külön megvásárolni.

Hirdetés