Szeptemberig minden hétvégén kerékpárosoké a Margit híd egy sávja Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág - kerekparosklub.hu
2007/06/14
A Magyar Kerékpárosklub (MK) sikeres lobbijának hatására a főváros vezetése döntött a Margit-híd egyik sávjának ideiglenes bringaúttá nyilvánításáról. A szeptember végéig tartó akció a szigetet biciklivel felkereső családok utazását könnyíti meg és teszi biztonságossá.
Hirdetés

Hétvégéken akkora gyalogos és biciklis áradat érkezik a Margitszigetre, amely egyszerűen nem fér el a híd szélén lévő járdákon. A legtöbben családjukkal, kisgyermekekkel keresik fel a kedvelt kikapcsolódási helyszínt, de a hatalmas tömeg miatt sem a gyalogosok, sem a biciklisek nincsenek biztonságban.

A Magyar Kerékpárosklub másfél éve vetette fel, hogy a biztonságosabb közlekedés érdekében a Margit-híd északi felének egyik sávját meg kellene nyitni a biciklisek előtt. A Főpolgármesteri Hivatal eleinte nem támogatta az ötletet, de az MK idén májusi forgalomszámlálási adatai meggyőzték a döntéshozókat.

A Magyar Kerékpáros Klub kérésének megfelelően, Demszky Gábor főpolgármester kezdeményezésére, június 16-tól kezdve szeptember végéig minden hétvégén, szombaton délután két órától vasárnap éjfélig a biciklisek használhatják a Margit híd északi oldalán az egyik forgalmi sávot.

Ez azt jelenti, hogy a budai és pesti rakpart bicikliútjaihoz kapcsolódóan a nyári időszakban a biciklisek biztonságosan közelíthetik meg Budapest egyik legkedveltebb kikapcsolódási helyszínét, a Margitszigetet. Ezt eddig vagy az autók és a magas padka között lavírozva, vagy szabálytalanul, a járdán araszolva tehették meg a bringások.

A hétvégi időszakban mobil oszlopok és kifeszített szalag segítségével különítik el a szélső forgalmi sávot az autósok elől, ezzel biztosítva a biciklisek biztonságos közlekedését. Az ideiglenes bringaút tehát minden kikapcsolódni vágyót, kisgyermektől nyugdíjasig, arra ösztönöz, hogy kerékpárral keresse fel a város egyik legnagyobb zöld foltját.

Hirdetés