Menü

2014.04.30.     Hozzászólás 0

Szélfokozatok bringás szempontból

Avagy miként éli meg az időjárás sajátosságait egy kerékpáros


0. fokozat - Nincs szél.
Ez utoljára kábé a teremtés után fordult elő, közvetlen egy csütörtöki napon, de hiteles feljegyzések - ha készültek is anno - valahogy elkallódtak, vagy ami még rosszabb, bent maradtak a kertben, 1Mózes 3/24.

1. fokozat, avagy: a "Pihe pihentető"
A légmozgás nem észrevehető, a kerékpár mellett állva fejmagasságban, normál tengerszinthez viszonyított légnyomáson és szobahőmérsékleten nyugalomban hagyott kósza szőrszálak - nőknél pihék - meg se moccannak.

2. fokozat, avagy: a "Lepke lihegtető"
A lepkék csak úgy tudnak elstartolni a vállunkról, ha legalább fejben elszánjuk magunkat a bicajozásra.

3. fokozat, avagy: "Zsenge, tavaszi nyálhűsítő"
A benyálazott, feltartott ujjunk nyálazatlan oldalán semmit, ellenben a nyálas oldalán már érzünk némi hűvösséget.

4. fokozat, avagy: az "Elméleti liffenős"
A teraszon felejtett, rég elkopott fedelű kerékpáros képzési tematika legfölső, nagyon szamárfüles lapjának meglibben a sarka. Aki soha nem olvasott ilyet és netán jó sportemberként cigarettázik, nos a cigaretta hamu nem éri el a normál, zuhanó sebességét, hanem enyhén jobbra, avagy balra liffen.

5. fokozat: avagy "Bringás riasztó"
A szél egyértelműen lengedezik, a kezdő bringás hölgyek izgulni kezdenek, a gyávák - inkább körültekintőre javítom - visszatolják a bicajt.

6. fokozat: avagy "Tesztelős"
Ha a kerékpárosoknak lenne hordozható szélzsákja, nos körülbelül 45 fok körüli kitérést mutatna: csak az elszántak indulnak útnak, ezért is a tesztelős elnevezés.

7. fokozat. avagy a "Húzós szél"
A kezdők ilyenkor nézik újra az Éjjel-nappal Budapest 1526. részét, a reklámok alatt Berki Krisztián gyaloglására váltva (éljenek a Kemény Sportemberek!) rutinosabbak szélirányos célt választanak, s bíznak Istenben, hogy mire visszafelé jönnek, a húzós szélből megjuhászodott szellő válik.

8. fokozat, avagy az "Erős szél"
ilyenkor a kezdők CSAK bicajos képeket nézegetnek a fészbukon, az idült bringaholisták rezzenéstelen arccal tekernek. Ha mindezt tetézve rossz minőségű utat választanak, így minden további nélkül átélik az Észak Poklát.

9. fokozat, avagy: a "Csengőszaggató" szél
Ekkora szélben a kormányra szerelt csengő magától megszólal, ami magával vonja a mentők azonnali riasztását, ugyanis a delikvens így ki sem tud kijutni lakott területről lakatlanra, mert még a város tábla ELŐTT ráadják a kényszerzubbonyt.

10. fokozat, avagy: a VIHAR, csak így egyszerűen
Normál emberek ilyenkor leeresztik a redőnyöket, a gondosabbak az összes nyílászárót be is szögelik az otthonukon, összehívják a családot, megemlékeznek mindenről és mindenkiről, a nemnormális bringás kint van a határban, egyik kezével a kormányt szorítja, a másik kezével igyekszik a dzsekit magán tartani és felemelt fejjel vigyorog a szél kellős közepébe...

Olvass többet a témáról: hőérzet, szélérzet