Szélfokozatok bringás szempontból Hír

Csákó Ildikó
2014/04/30
Avagy miként éli meg az időjárás sajátosságait egy kerékpáros
Hirdetés

0. fokozat

Nincs szél.

Ez utoljára kábé a teremtés után fordult elő, közvetlen egy csütörtöki napon, de hiteles feljegyzések - ha készültek is anno - valahogy elkallódtak, vagy ami még rosszabb, bent maradtak a kertben, 1Mózes 3/24.

 

1. fokozat

Pihe pihentető

A légmozgás nem észrevehető, a kerékpár mellett állva fejmagasságban, normál tengerszinthez viszonyított légnyomáson és szobahőmérsékleten nyugalomban hagyott kósza szőrszálak - nőknél pihék - meg se moccannak.

 

2. fokozat

Lepke lihegtető

A lepkék csak úgy tudnak elstartolni a vállunkról, ha legalább fejben elszánjuk magunkat a bicajozásra.

 

3. fokozat

Zsenge, tavaszi nyálhűsítő

A benyálazott, feltartott ujjunk nyálazatlan oldalán semmit, ellenben a nyálas oldalán már érzünk némi hűvösséget.

 

4. fokozat

Elméleti liffenős

A teraszon felejtett, rég elkopott fedelű kerékpáros képzési tematika legfölső, nagyon szamárfüles lapjának meglibben a sarka. Aki soha nem olvasott ilyet és netán jó sportemberként cigarettázik, nos a cigaretta hamu nem éri el a normál, zuhanó sebességét, hanem enyhén jobbra, avagy balra liffen.

 

5. fokozat

Bringás riasztó

A szél egyértelműen lengedezik, a kezdő bringás hölgyek izgulni kezdenek, a gyávák - inkább körültekintőre javítom - visszatolják a bicajt.

 

6. fokozat

Tesztelős

Ha a kerékpárosoknak lenne hordozható szélzsákja, nos körülbelül 45 fok körüli kitérést mutatna: csak az elszántak indulnak útnak, ezért is a tesztelős elnevezés.

 

7. fokozat

Húzós szél

A kezdők ilyenkor nézik újra az Éjjel-nappal Budapest 1526. részét, a reklámok alatt Berki Krisztián gyaloglására váltva (éljenek a Kemény Sportemberek!) rutinosabbak szélirányos célt választanak, s bíznak Istenben, hogy mire visszafelé jönnek, a húzós szélből megjuhászodott szellő válik.

 

8. fokozat

Erős szél

ilyenkor a kezdők CSAK bicajos képeket nézegetnek a fészbukon, az idült bringaholisták rezzenéstelen arccal tekernek. Ha mindezt tetézve rossz minőségű utat választanak, így minden további nélkül átélik az Észak Poklát.

 

9. fokozat

Csengőszaggató szél

Ekkora szélben a kormányra szerelt csengő magától megszólal, ami magával vonja a mentők azonnali riasztását, ugyanis a delikvens így ki sem tud kijutni lakott területről lakatlanra, mert még a város tábla ELŐTT ráadják a kényszerzubbonyt.

 

10. fokozat

A VIHAR, csak így egyszerűen

Normál emberek ilyenkor leeresztik a redőnyöket, a gondosabbak az összes nyílászárót be is szögelik az otthonukon, összehívják a családot, megemlékeznek mindenről és mindenkiről, a nemnormális bringás kint van a határban, egyik kezével a kormányt szorítja, a másik kezével igyekszik a dzsekit magán tartani és felemelt fejjel vigyorog a szél kellős közepébe...

Hirdetés