8 éves teszt: Northwave Enduro MID kerékpáros cipő

8 éves teszt: Northwave Enduro MID kerékpáros cipő

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/09/16
Frissítve:
2024/01/26
Amikor Cédric Gracia cipőt tervez - Northwave Enduro MID... Egy enduro fenegyerek csak tudja, hogy milyen cipőben jó tekerni - így nem csoda ha az általa tervezett cipőből már a harmadik szériát hordjuk a szerkesztőségben!
Hirdetés
Minek változtatni azon, ami bevált... avagy 2024-es frissítés lentebb a cikkben...
Mitől válik egy bringás cipő jó enduro cipővé?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához tudnunk kell, hogy ezt a kategóriát a tekerős átkötők (szintutak és mászások), olykor tolós meredélyek, extrém útvonalú lejtmenetek, és erősen megosztott platform-, valamint klipszes pedál felhasználók jellemzik. Így a jó enduro cipő talpa kellően merev a tekerésekhez, de lehet benne gyalogolni (akár terepen is), jól szellőzik, és az extrém felhasználás során esetlegesen fellépő sérülések ellen amennyire tud, védi a lábfejünket, bokánkat. No meg mindezeken felül használható platform-, illetve klipszes pedállal is, ahogy épp akarom.

A Northwave termékfejlesztői nagyot álmodtak, és egy ilyen cipő tervezéséhez megfűzték Cédric Graciat – a freeride, downhill, 4X és enduro világklasszist – hogy tapasztalatával segítsen létrehozni egy új enduro cipőt. A megjelenésre kitűzött dátumig nem sok idő jutott, mint ahogy azt megtudhattuk magától CG-től, de egy nagyon jó hangulatú és hatékony csapat, illetve munka alakult ki, így időre elkészülhetett a nagy mű.

Northwave Enduro MID enduro cipő
A Eurobike kiállításon maga CG mesélt vidámon a cipő tervezéséről, egy a cipőbe dugott sör társaságában
Northwave Enduro MID enduro cipő
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Northwave Enduro MID

Az Enduro MID névre keresztelt lábbeli talpa a Michelin frissen fejlesztett gumija, mely a márka legjobb MTB külsőinek anyagából származik, a professzionális gyártó sokéves tapasztalatait felhasználva. A tolós, kapaszkodós részekhez a talpmintázata, az orr- és a sarok részeknél agresszíven bütyközött, míg a középrészen negatívan bordázott. Mindezt két különböző komponensből, hogy ahol kell, ott tartós és kemény, máshol pedig rugalmas és puha legyen. Plusz a talp enyhén homorú keresztben, így a legforróbb helyzetekben is hatékonyan kapaszkodhatunk a pedál fogazatába. Ahogy kell, a talp elő lett készítve klipsz rögzítésre, amit egy, a talphoz hasonlóan rugalmas fedél takar. A sarokrész pedig üreges, mely extra komfortot biztosít, ha erősen odavernénk a sarkunkat.

Northwave Enduro MID enduro cipő
Northwave Enduro MID enduro cipő
Northwave Enduro MID enduro cipő

Lábfejünket egy, a BOA rendszeréhez hasonló, SLW2 (Speed Lace Winch) névre keresztelt, a Northwave által fejlesztett huzalos rendszer fogja, egy tépőzáras felső résszel kiegészítve. Az SLW könnyű, kicsi és ergonómikus forgatógombjával egy tekerés és a cipő pillanatok alatt tökéletesen a lábunkhoz idomul. A kioldó kar segítségével apránként lazíthatunk a cipőn, vagy felemelésével pillanatok alatt kioldhatjuk a fűzőt. Ha kell, a tépőzár révén extra stabilitást adhatunk a lábfej felső részének. Mivel az endurozás során könnyen előfordulhat, hogy lábfejünket (pontosabban a cipőnket) egy sziklához, vagy fához verjük, a viszonylag sérülékeny damil-tekerőgombot egy műanyag védőkupakkal is ellátták. Okos, egyszerű és filléres megoldás, aminek sok-sok bringás fog hálát adni majd a terepen.

További figyelmesség, hogy a cipő belső szára magasabb és vastagon szivacsozott, ezáltal védi a bokánkat a sérülésektől és kellemetlen ütésektől.

A jól szellőző anyagból készült felsőrészt több helyen gumírozással erősítették meg, mely részek ugyan nem engedik át a levegőt, viszont tartósabbá teszik.

Összhatásilag tetszetősre sikeredett a Northwave Enduro MID cipője!

Frissítés - avagy miért használjuk sok éve ezt a modellt?

Amikor Cédric Gracia cipőt tervez - Northwave Enduro MID-7
Balra a 2015, jobbra a 2023/24-es verzió
Amikor Cédric Gracia cipőt tervez - Northwave Enduro MID-7
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A cikk írása óta eltelt pár év alatt a tesztcipő sok száz kilométer során szép fokozatosan elhasználódott. Leginkább a talp fogazata kopott meg, és a lépéseknél meghajló felsőrész adta meg magát. Így a megfelelő pillanatban lecserélődött egy hasonló modellre, majd újabb pár év és pár ezer kilométernyi használatot követően, 2024-re jöhetett a már frissített, új változat - mi szeretjük az "ami bevált, azon kár változtatni" elvet követni!

Az új modell minimális frissítésen esett át a fentebbi tesztben szereplőhöz képest, így érdemes némi szót ejteni erről: a talp és a talpazat (a színezésen felül) nem változott, ami nem is baj, hiszen a bütykök kialakítása elég aggresszív volt, hogy a meredekebb terepen is jól megkapaszkodjunk vele és a pedál fogazatába is kiválóan kapaszkodik... a Michelin alapanyag kellően tartósnak és emellett ideálisan tapadósnak bizonyult, így messze nem egy szezonos és nem csúszkál... valamint a sarok rész könnyítése nagyon kényelmessé teszi sétálás közben. 

Amikor Cédric Gracia cipőt tervez - Northwave Enduro MID-8
Kényelmes viselet az új verzió is
Amikor Cédric Gracia cipőt tervez - Northwave Enduro MID-8
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A legszembetűnőbb változás a felsőrészen ment végbe: az elülső részen és az achillesnél levő szövettel borított ablakos kialakítás helyett thermowelded anyagot kapott, persze perforálva, hogy a megfelelő szellőzés továbbra is biztosított legyen - ezzel sokkal tartósabbnak tűnik, plusz még jobban vízállóvá tették, hiszen kevesebb helyen tud a folyadék bejutni a lábunkhoz.

Komfortérzete nem változott. Kiváló viselet a hosszabb bringázások során is, és a megnövelt lábfejvédelem jól jön az extrémebb, enduros felhasználások során.

És még valami, ami azoknak lesz fontos, akik nem szeretik szezononként újabb modellre cserélni a felszerelésüket. Kevés olyan cipő van idehaza, amit úgy forgalmaznak, hogy alkatrészeket is kaphatunk hozzá. Így például egy speciális damilozás, vagy racsnis feszítő-rendszer elhasználódása vagy külső behatástól sérülése esetén könnyedén beszerezhetünk pótalkatrészt és újra használhatóvá tehetjük kedvenc lábbelinket - már pedig a Northwave esetében ez a helyzet!

Szummaszummárum, Cedric bácsi a NW tervezőivel karöltve nagyot alkotott 2015-ben, és egy megbízható, jól valamint hosszú távon használható cipőre sikeredett az Enduro MID!

Hirdetés