Sör a cipőben, avagy Cédric Gracia cipőt tervez

Sör a cipőben, avagy Cédric Gracia cipőt tervez

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/09/16
Egy enduro fenegyerek csak tudja, hogy milyen cipőben jó tekerni
Hirdetés

Mitől válik egy bringás cipő jó enduro cipővé? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához tudnunk kell, hogy ezt a kategóriát a tekerős átkötők (szintutak és mászások), olykor tolós meredélyek, extrém útvonalú lejtmenetek, és erősen megosztott platform, valamint klipszes pedál felhasználók jellemzik. Így a jó enduro cipő talpa kellően merev a tekerésekhez, de lehet benne gyalogolni is (akár terepen is), jól szellőzik, és az extrém felhasználás során esetlegesen fellépő sérülések ellen amennyire tud, védi a lábfejünk, bokánk. No meg mindezeken felül használható platform illetve klipszes pedállal is, ahogy épp akarom.

A Northwave termékfejlesztői megfűzték Cédric Graciat – freeride, downhill, 4X és enduro világklasszist – hogy közösen tervezzék meg a cég vadonatúj enduro cipőjét.

 

Northwave Enduro MID enduro cipő
Northwave Enduro MID enduro cipő

Galériához klikk a képre!

 

A megjelenésre kitűzött dátumig nem sok idő volt, de - ahogy erről élőben a Eurobike-on maga CG vidáman mesélt, egy a cipőbe dugott sör társaságában - egy nagyon jó hangulatú és hatékony csapat és munka alakult ki, így időre elkészülhetett a nagy mű.

 

Northwave Enduro MID

Az Enduro MID névre keresztelt lábbeli talpa a Michelin frissen fejlesztett gumija, mely a márka legjobb MTB külsőinek anyagából származik, a professzionális gyártó sokéves tapasztalatait felhasználva. A tolós, kapaszkodós részekhez a talpmintázata, az orr és a sarok részeknél agresszíven bütyközött, míg a középrészen negatívan bordázott. Mindezt két különböző komponensből, hogy ahol kell, ott tartós és kemény, máshol pedig rugalmas és puha legyen. Plusz a talp enyhén homorú keresztben, így a legforróbb helyzetekben is hatékonyan kapaszkodhatunk a pedál fogazatába. Ahogy kell, a talp elő lett készítve klipsz rögzítésre, amit egy, a talphoz hasonlóan rugalmas fedél takar. A sarokrész pedig üreges, mely extra komfortot biztosít, ha erősen odavernénk a sarkunkat.

 

Northwave Enduro MID enduro cipő
Northwave Enduro MID enduro cipő

Galériához klikk a képre!

 

Lábfejünket egy, a BOA rendszeréhez hasonló, SLW2 (Speed Lace Winch) névre keresztelt, a Northwave által fejlesztett huzalos rendszer fogja, egy tépőzáras felső résszel kiegészítve. Az SLW könnyű, kicsi és ergonómikus forgatógombjával egy tekerés és a cipő pillanatok alatt tökéletesen a lábhoz idomul. A kioldó kar segítségével apránként lazíthatunk a cipőn, vagy felemelésével pillanatok alatt kioldhatjuk a fűzőket. Ha kell, a tépőzár révén extra stabilitást adhatunk a lábfej felső részének. Mivel az endurozás során könnyen előfordulhat, hogy lábfejünket (pontosabban a cipőnket) egy sziklához, vagy fához verjük, a viszonylag sérülékeny damil-tekerőgombot egy műanyag védőkupakkal is ellátták. Okos, egyszerű és filléres megoldás, aminek sok-sok bringás fog hálát adni majd a terepen.

További figyelmesség, hogy a cipő belső szára magasabb és vastagon szivacsozott, ezáltal védi a bokánk a sérülésektől és kellemetlen ütésektől.

A jól szellőző anyagból készült felsőrészt több helyen gumírozással erősítették meg, mely részek ugyan nem engedik át a levegőt, viszont tartósabbá teszik.

 

Összhatásilag tetszetősre sikeredett a Northwave Enduro MID cipője - szívesen tesztelném. Ráadásul lesz belőle különleges Cédric Gracia kiadás is, mely a többivel együtt jövő év tavaszán jelenik meg.

 

Hirdetés
Hirdetés