Race Across Italy Hír

Takács Gábor
2013/05/10
Egy magyar amatőr RAAM-kvalifikációja a Race Across Italy 630 km-es távján
Hirdetés

Május 4-én rajtolt a RAI (Race Across Italy) Nettuno amerikai katonai temetőjéből, amelyen Takács Gábor egyedüli magyarként, komoly tapasztalat nélküli amatőrként indult. A táv 630 km volt, és az útvonal az Appennineken át, Chieti városig, és vissza 5356 m szintet tartalmazott. A verseny sok tapasztalatot, meglepetéseket, és persze ami a legfontosabb, sikeres kvalifikációt szerzett az amerikai RAAM (Race Across America) 4828 km-es nyugat-kelet versenyre.

 

Takács Gábor tavaly ült először országúti kerékpáron, és fejébe vette, hogy idén, 40 évesen indul az olaszországi Race Across Italy versenyen. Támogatókat keresett, egy kis csapatot állított össze szerelőből, sportmasszőrből és fotósból, majd benevezett a versenyre, amelyre összesen 21 induló regisztrált. Egyedüli magyarként vágott neki a 630 km-es távnak, át az Appennineken, egészen Chieti városig, majd vissza, összesen 5356 m szintet leküzdve.
A mezőny reggel fél 9-kor rajtolt Nettuno város amerikai temetőjéből, ünnepélyes zászlófelvonás után, fordított rajtszám szerinti, 3 percenkénti indítással. A második világháború amerikai katonai áldozatainak való tisztelgést a RAAM-érintettség miatt illesztették a programba. A rajt után a tengerparton dél felé indult a mezőny, akik között korábbi RAAM-győztes is szerepelt, majd Sperlongánál kanyarodott a hegyek felé. Az útvonal csodálatos panorámával, hosszasan kanyargós emelkedőkkel, és lejtőkkel gazdagon tűzdelt, de 3 fontosabb pontra bontható:
Az első Sperlongánál indul tengerszintről 609 m-re, 30 km hosszon. A második Arce és Avezzano között 741 m szintemelkedéssel 66 km hosszon. A harmadik pedig Collamele és Castel di Ieri között 421 m szintemelkedéssel 21 km-en. A második emelkedő szakasz a legszebb ezen az útvonalon hatalmas terekkel, kilátással, szerpentinekkel a hegyoldalon.

 

Gábort a futam kritikus pontjain Horváth Ákos, olimpiákon edződött masszőr segítette át, szabályozva az energiabevitelt, lazítva az izmokat, amikor éppen kellett. A verseny további érdekessége, hogy Gábor saját, alsó-középkategóriás Merida Road Race 901-es alumínium vázas kerékpárjával teljesítette, szemben a többi induló méregdrága karbonvázas gépeivel.

 

Az eredmények:
21 induló közül 1 feladta, Gábor a 15. helyen ért célba 1 nap, 9 óra, 13 perces idővel, amivel sikeresen teljesítette az időközben 38-ról 34 órára csökkentett szintidőt.

 

Klikk

Hirdetés