Nyeregválasztás: idmatch

Nyeregválasztás: idmatch

Simon Ádám
Simon Ádám
2015/10/14
Találd meg a hozzád illő nyerget ingyenes popófelméréssel
Hirdetés

A nyeregválasztás - pláne első kerékpár esetében - elég nagy lutri, mert csak hosszú idejű tekerés után lehet eldönteni, hogy megfelelőt választottál-e.

Azt persze lehet, hogy tudod, hogy nagy, kényelmes, párnázott, virágmintás, vagy éppen ultrakönnyű, "éppencsaktartson" jellegű verseny-nyeregre van-e szükséged, de a típuson belül is eltérnek a nyergek paraméterei. Vagyis nem is a nyereg típusa, hanem a saját kategóriáján belüli méretezés felelős azért, hogy kényelmes, a funkciójának megfelelő-e az ülőalkalmatosság.

 

Selle Italia idmatch

A Selle Italia azért hozta létre az idmatch rendszert, hogy a nyereggel érintező testrészeink mérete- és tulajdonsága alapján a hozzánk legjobban illeszkedő nyerget választhassuk ki.

 

Ehhez először is kategóriákba sorolta a nyergeit
(nyilván az emberi test anatomiai sajátosságai alapján)

Attól függően, hogy az ülőcsontok egymástól milyen távolságra helyezkednek el, az S, vagy az L csoportba kerül a nyereg, vagyis "keskeny valaghoz keskeny nyereg, széles valaghoz széles nyereg jár". Ezt persze ne úgy képzeld el, hogy a keskeny az a nagyon vékony, a széles pedig a nagypapanyereg, első ránézésre nem is venné észre avatlatlan szem a távolságok közötti különbséget.

A keskeny-, illetve széles csoportokat további 3-3 alcsoportra osztja az idmatch rendszer, a medence dőlésszöge alapján (alacsony, közepes, magas).

Ez alapján tehát egy Selle Italia nyereg lehet S1, S2, S3, L1, L2, vagy L3 típusú.

idmatch kategóriák Forrás: idmatch
idmatch kategóriák: S1, S2, S3
Kép forrása: idmatch

idmatch kategóriák: L1, L2, L3 Forrás: idmatch
idmatch kategóriák: L1, L2, L3
Kép forrása: idmatch

 

Mutasd a feneked, megmondom ki vagy

És akkor jöjjön a humánológiai méretvétel, vagyis a páciens altestének vizsgálata. A hazai, idmatch mérő berendezéssel ellátott kerékpárüzletek közül én az óbudai K2-be gurultam be méricskére.

Méltóságom teljes megtartása mellett túlestem a néhány perces ingyenes procedúrán, ahol a kor, magasság, testsúly, nem és kerékpározás ágának meghatározása után különböző mérőeszközökkel megmérték a combcsont távolságomat, a comb kerületemet és a medencém dőlésszögét.

Az adatokat ezután egy számítógépes program pikk-pakk kiértékelte és már kaptam is a listát a hozzám passzoló Selle Italia nyergekről. A K2-ben bőséges tesztnyereg is rendelkezésre állt, így rögtön kölcsön is kaptam egyet a gép által kidobott listából.

 

idmatch mérőműszerek Forrás: idmatch
idmatch mérőműszerek
Kép forrása: idmatch

 

Tesztnyereg teszt

Az S2-es idmatch típusomnak megfelelően egy Selle Italia SLR Kit Carbonio Flow nyerget vittem magammal és még egy Ironman 70.3 Budapest is belefért a tesztelésbe.

Általában nem vagyok kifejezetten kényes a kerékpár nyergeket illetően, de azt azért megérzem, ha egy nyereg kifejezetten kényelmetlen. Mivel a nekem ajánlott nyeregben zokszó nélkül nyomtam le 90 kilométert, bátran ajánlom az ingyenes idmatch mérést bárkinek, aki nyeregvásárlás előtt áll.

 

 

Selle Italia SLR Kit Carbonio Flow Forrás: Mozgásvilág.hu
Selle Italia SLR Kit Carbonio Flow
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Hirdetés