Northwave Tribe és Clan platform cipők Hír

Northwave Tribe és Clan platform cipők Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2019/07/10
Vérbeli „flat” cipőt keresel könnyed bringázáshoz vagy akciózni a kedvenc ösvényeden? Mutatunk neked két tippet!
Hirdetés

A Northwave márka neve biztosíték arra, hogy vérbeli bringás cipőket kapunk, legyen szó bármelyik modelljükről is. Most két, kifejezetten mountain bike- és taposó pedálos felhasználásra tervezett cipőjük érkezett rövid tesztre hozzánk.

 

De miért kell bringás cipő bringázáshoz?

A válasz két szóba tömörítve: komfort és hatékonyság. A nem kifejezetten kerékpározáshoz tervezett cipők kerékpározáskor nem szellőznek eléggé (ha futócipőben bringázunk, akkor persze ez nem igaz), boka környékén nincsenek kellően kipárnázva, és lábujjainkat nem védik kellően. Plusz a talpuk túlságosan hajlékony/lágy, amitől a pedálozásba fektetett erőnk egy része elveszik, lábfejünk nem áll egyenesen, „nyeklik” a pedálon, talpuk nem tapad meg eléggé a pedálon és nem nyújtanak biztonságos érzetet. Arról nem is beszélve, hogy tartósság szempontjából is alulteljesítenek, hiszen más igénybevételt kap pedálozás és bringázás közbeni gyaloglás során, mint az utcán.

 

 

Talp a lelke mindennek

Mind a Tribe és mind a Clan modell szinte rágógumi tapadásával bíró Michelin gumitalpat kapott. Tapintásra erősen emlékeztet a Stealth gumira, amit rengeteg bringás imád nem csak a kiváló tapadása miatt, de a tartóssága miatt is. Előbbit a Michelin is hozza, mivel kiválóan tapad a cipő a pedálhoz – a rövid teszt során végig meg volt a pedál és a cipőm közötti biztonságos kapcsolat érzése – ám az utóbbira, azaz a strapabírásról nem tudok nyilatkozni, ahhoz több hónapon át kellene nyúzni, de erre most nem volt alkalmam. Ettől függetlenül úgy gondolom, egy ilyen hatalmas gumi-gyártó cég neve kellő bizalmat adhat…

Tribe vs Clan - talpazat Forrás: Mozgasvilag - Paraferee
Tribe vs Clan - talpazat
Kép forrása: Mozgasvilag - Paraferee

A két modell talpmintázata viszont eltér. A Tribe mintázata lekerekített sarkú háromszögekből áll, melyek között csak milliméternyi teret hagytak, míg a Clan modellnél ugyanezen formát csak a lábujjaknál és a saroknál találjuk meg, a talpközépnél pedig teljesen mintázatmentes – csak a háromszögek kontúrja maradt, mely vékony barázdák a platformpedál szögeinek kapaszkodását fokozzák.

De nem csak a talp mintázata, hanem a talpazat kialakítása is eltérő a két modellnél. A Clan talpazata ragasztva rögzül a felsőrészhez, és nagyon merev, kemény, köszönhetően a talp és a csillapításért felelős felső réteg közé helyezett TPU rétegnek. A nehéz hajlás révén igen hatékony benne a tekerés. Ellenben a Tribe modell talpazata közepes merevségű, amitől sokkal komfortosabb benne sétálni, illetve a talpazatot ragasztva-varrva rögzítették a felsőrészhez.

 

Felső rész

Mindkét modell széles, felgumírozott orr-résszel rendelkezik, mely kialakítás egyrészt strapabíróvá teszi a cipőt, védi lábujjunkat az ütésektől, és növeli a kényelmünket. A Clan modell még a sarok résznél is kapott gumírozást, az extra védelem érdekében. A vastagon szivacsozott nyelv és boka-rész velejárója a cipőknek.

Clan vs Tribe - oldal kialakítások Forrás: Mozgasvilag - Paraferee
Clan vs Tribe - oldal kialakítások
Kép forrása: Mozgasvilag - Paraferee

A Clan sarok része nagyon komfortosan puhán párnázott, míg a Tribe egy vékonyabban és ezáltal picit keményebben megoldott.

 

Melyik, kinek?

A Tribe modell érzésem szerint a városi, illetve könnyed, laza mountain bike felhasználásra tökéletes választás, mivel a talpazat lágyabb kialakítása miatt talán extrémebb környezetben nem annyira komfortos. 5 különböző színben érhető el, 36-tól 49-es méretig! Hasított bőr felsőrésze mellett az oldalainak nagy része és a nyelve hálós textil, a lehető legjobb komfort érdekében. Súlya 870 gramm (párban, 42-es méretben).

A Clan modellről úgy gondolom, hogy ez egy ízig-vérig gravity-nagyágyú (AM, EN, DH), ahol fontos a hatékony pedálozás (merevebb talpazat), és a még nagyobb tapadás (teljesen sík talp kialakítás a talpközép-résznél). 3 különböző színben érhető el, szintén rendkívül széles mérettartományban: 36-tól 49-ig! Lábujjaknál, oldalt és a nyelvezetnél használt háló textil részek révén jól szellőzik. Súlya 850 gramm (párban, 42-es méretben).

Jópofa megoldás a gyártótól, hogy mindkét modellnél a cipőkhöz két különböző színű fűző jár.

Hirdetés