Merida Test Camp 2009 - Mátraszentlászló

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2008/10/27
A mátraszentlászlói Kétkerék Vendégházban 2009-es, fullextrás, összteleszkópos Merida (csoda)bringák várták a Merida Test Camp önfeledt tesztelésre vágyakozó résztvevőit.
Hirdetés

Aki bringavásárláson töri a fejét, érdeklődhet a szaklapok hasábjain, internetes tájékoztatókban, írott-, vagy on-line katalógusokban, esetleg a bringaboltoknál, vagy netalán bringatulajdonos ismerősnél.

A Bikefunnál gondoltak egyet és elhatározták, hogy lehetőséget biztosítanak a Merida kerékpárok testközelből való megismerésére, segítve ezzel a - nem éppen könnyű - döntést. Ennek előfutáraként idén először, megrendezték a sajtó képviselői részére a 09 Merida Test Camp elnevezésű örömbringázást és sajtótájékoztatót, ahol a meghívott sajtó-képviselőknek két napon keresztül lehetőségük volt a 2009-es - első sorban - fullyk kipróbálására, tesztelésére.

A tábor helyszínéül stílusosan, a most megnyíló Kétkerék Vendégház szolgált, ahol kifejezetten a kerékpáros túrázók igényeire rendezkedtek be a házigazdák. Méretes bringatároló, bérelhető kerékpárok, kerékpáros szerszámok, nagynyomású bringamosó áll a kerekesek rendelkezésére, de szívesen fogadják akár a gyalogtúrázókat vagy a téli sport szerelmeseit is.

77967-01.jpg
77967-01.jpg

A szállás elfoglalása és némi energia (banán, süti, ropi, sör, jáger, kinek mi...) magunkhoz vétele után felöltöttük kerékpáros szerelésünket, lestipi-stopiztuk a tesztelni kívánt járgányt és az LTV Merida Racing és a Merida Maraton Team tagjainak társaságában nekivágtunk a Mátra túraútvonalainak. Tekerés közben helyenként megálltunk lencsevégre kapni a Meridásokat, akik maguk is gyermeki mosollyal az arcukon próbálgatták a jövő évi össztelós gépeket. Nem volt akadály sem a lépcső, sem az avartól láthatatlanná vált erdei út, a rugózós élvezetnek nem lehetett ellenállni.

77967-02.jpg

 

Az első napi menetet az esti bableves és szilvásgombóc, valamint a bőséges prezentációk zárták. Kovács Tamás (Bikefun Hungary) jóvoltából megismerhettük röviden a Merida név történetét, a hazai eredményeket és jövőt érintő elvárásokat, terveket, valamint a legújabb Merida termékpalettát.

Lukács Balázs, az LTV Merida Racing Team csapatvezetőjének évértékelését, Mikula Gábor (Merida Maraton Team-CST csapatvezető) éves beszámolója követte. A prezentáció teljes sajtóanyagához klikk ide!

Betekintést nyerhettünk a szállásul szolgáló Kétkerék Vendégház megalakulásának rögös történetébe, a jövőt érintő elképzelésekbe és a nyújtott szolgáltatások palettájába is, majd úgy ámblokk mindenki elmondhatta véleményét, meglátását, a kerékpáros élet és sport helyzetéről, nehézségeiről, lehetőségeiről. Közben persze evés-ivás, jókedv, ahogy kell. Másnap további teszt-túra, majd fájó szívvel indulás haza...

És hogy milyenek a 2009-es össztelós Meridák?

Kipróbálva mind a négy típust, a Ninety-six-et, a Mission-t, a Trans-Missiont és a One Five O-t, megváltozott a hegyikerékpározásról kialakult véleményem. A Ninety-Six és a Mission nyergében szolidabb rúgózás mellett, komoly (ki merem mondani: profi) kerékpárosnak érzi magát a teszter és képessé válik akármelyik (na jó csak majdnem akármelyik) sziklás-avaros-saras emelkedős-lejtős terep leküzdésére, akár hosszabb túrán is. Mindkét bringa Maratonra termett, de míg Ninety-six igazi Cross Country versenyparipa, addig a Mission-t inkább a túrázóknak ajánlják.

A Trans-Mission (Túra, All-Mountain) és a One Five O (Enduro, Extrém túra) széles kormányát markolva vidámparkká váltak a Mátra túraútjai. A telókat kiiktatva a meredekebb emelkedőkön is kényelmesen fel lehet tekerni velük, az igazi mulatságot azonban a lejtős terepen száguldás jelenti. A hosszú rugóútnak (130-150 mm) köszönhetően barátságosabbá válik az amúgy keményen rázós talaj, vagy akár a háromfalu templomától levezető kőlépcső is. Ez a két bringa igazi játékszer a laikus újságírónak, de valódi társa is lehet annak, aki komolyan gondolja az Extrém bringázást! A Merida legújabb szabadalma, a Floating Disc függetleníti a rugózást a fékezéstől, aminek köszönhetően fékezés közben sem veszíti el hatékonyságát a hátsó rugóstag.

Az össztelós gépek árai jelentősen magasabbak merevfarú társaiknál ezért látatlanban az ember könnyen is dönt ez utóbbiak mellett. Ám ha belekóstoltál abba, milyen élményt nyújt egy fully, garantáltan megváltozik a bringázásról alkotott véleményed és komolyan elgondolkozol azon, hogy egy ilyen csúcsparipát szerezz magadnak. A különböző felszereltségeknek és a későbbi fejlesztési lehetőségeknek köszönhetően már kisebb büdzsével is szert tehetsz a kiszemeltre és ráérsz később "bővíteni".

A két napos tesztelés végeredménye: erős, már-már kínzó vonzódás az össztelósok iránt.

Tesztbringák : 

Össztelós Meridák ( 6 db )
Merida One-Five-O 3800-D 19”
Merida One-Five-O 880-D 19”
Merida Trans Mission HFS 3000-D 19”
Merida Mission HFS 1000-D 20”
Merida Ninety Six Carbon 3500-D 18”
Merida Ninety Six HFS 3000-D 20”

Egyéb Meridák ( 7 db )
Merida Carbon FLX 3500 18”
Merida HFS XC Pro 3500 18”
Merida HFS Trail 1000-D 17”
Merida HFS XC 1000-D 18”
Merida Cyclo Cross 4 52
Merida Road HFS 905 L
Merida Road HFS 904 L

UMF ( 3db )
UMF Freddy 1 Team 17”
UMF Freddy 1 D 17”
UMF Hardy 1 D 16”

A cikk elején említett bringavásárlási dilemma enyhítésére a Bikefun Hungary egész évben 30 db össztelós bringát kínál tesztelésre, melyek a kiemelt márkakereskedésekben lesznek elérhetőek. A pontos lelőhelyekről majd mi is beszámolunk.

További fontos célkitűzés a cégnél, hogy olyan viszonteladói körrel rendelkezzenek, akik megfelelő szaktudás és ismeretek birtokában vannak a kerékpárokat, és kifejezetten a Merida technológiáit illetően. Sajnálatos tény, hogy sok esetben maga az eladó sincs tisztában az általa forgalmazott kerékpár technikai paratméreivel, felhasználási területével, ezért viszonteladó-képzéssel és a márkakereskedések szakértelmét minősítő kereskedői-lista összeállításával szeretnék a vásárlók érdekeit szolgálni.

Hirdetés