Melyik a legjobb Mountain Bike verseny?

Melyik a legjobb Mountain Bike verseny?

Csanak Balázs - Mozgásvilág.hu
2013/04/17
Hogy válasszuk ki több száz megmérettetés közül azt, amelyik számunkra a legjobban megfelel?
Hirdetés

- Ki a legszebb nő a világon?

Amikor arra kerül a sor hogy eldöntsük, melyek a legjobb maratonok, akkor bizony nagy bajban vagyunk. Hogy válasszuk ki több száz megmérettetés közül azt, amelyik számunkra a legjobban megfelel? Nos, igazság szerint mi sem fogunk tudni erre a kérdésre válaszolni - hatalmas tapasztalatunk ellenére -, ám egyfajta támpontot mégis szeretnénk nyújtani - méghozzá éppen hatalmas tapasztalatunkat segítségül hívva.

Összeállítottunk tehát egy kisebb listát azokról a versenyekről, amelyekkel nem nagyon nyúlhatunk mellé. Ezen kívül szavazásra invitálunk benneteket, ítéljétek meg, véleményetek és tapasztalatotok szerint melyik a legjobb hazai maraton a saját szempontjaitok alapján. Végül - de nem utolsó sorban - érdekességképpen bemutatunk néhány külföldi versenyt is a legkeményebbek közül, főként a hivatásos versenyzők számára, lássátok, máshol milyen lehetőségek vannak.

 

Nyugat Mountain Bike Maraton Kupa
Egy maraton sorozat, aminek a szervezésébe bárki beleszólhatott. Pár hónappal ezelőtt kérdőív segítségével kérdezték meg a leendő résztvevőket, milyen monti maratont szeretnének. Ha minden igaz, akkor a kapott infók alapján szervezik a versenyeket. Lássuk!
Zirci futam 2013.06.23.
Herendi futam 2013.08.18.
Balatonfűzfői futam 2013.10.06.

 

Kalandtúra két keréken
Ezen a Kalandtúra egy olyan kerékpáros verseny, ahol nem az dönt, kinek jobb az erőnléte. Nem számít, ki tud jobban bringázni, és milyen bringával érkezett. Sőt, nem feltétlenül az a csapat viszi haza a győztesnek járó vándorserleget, aki adott idő alatt a legnagyobb távot, illetve szintkülönbséget tudja leküzdeni. Ami igazán számít, az a taktika és a csapategység. A feladat egy tájegység bejárása kerékpárral adott időn belül a lehető legalaposabban, és közben a lehető legtöbb pontot összegyűjtve. 2013.05.04.

 

Top Maraton
A Top Maraton nem egyetlen verseny, hanem mindjárt négy! Ez ugyanis egy versenysorozat, mely a Szilvásvárad, Duna, Bükk és Mátra Maratonokból tevődik össze. Hazánk legszebb vidékein vezet keresztül, és a szervezők egyaránt gondoltak az amatőr és profi versenyzőkre, illetve az egyéni és családos indulókra is, ezért gyakran több napos rendezvényekbe ágyazták őket.


Ahogy a neve is mutatja, a szervezők Szilvásvárad környékén húzták meg az útvonalat. Hacsak nem hajtunk a kategória fődíjára - amely a táv hosszának megfelelően 107.000, 64.000, illetve 33.000 Ft -, érdemes figyelni a tájat is, a küzdelem több pontjáról is pazar panoráma nyílik a környező hegyekre, településekre.

- a verseny időpontja: 2013. 05. 26.
- távok (táv hossza/szintkülönbség):
- 107 km/2700 m (csak férfi, 19-49 év között)
- 64 km/1640 m (férfi és női, 17-50 év között)
- 33 km/690 m (férfi, női, 16 év alatti gyermek és 50 év feletti senior);

Duna Maraton
Visegrád igazán fenséges panorámája adja a hátterét ennek a versenynek, amely igazi kuriózumként a váron is keresztülvezet, a végén pedig egy igazán zúzós lefele vezető szakasszal fűszerezték meg a küzdelmet a szervezők. Újdonság a VIP indulás: minden kategóriában a 3 legjobb egy külön a mezőny előtt kijelölt területről rajtol el. Egy másik érdekesség a hallássérültek versenye rövid és közép távon.

- a verseny időpontja: 2013. 07. 07, kivéve a diákverseny, mely 2013. 07. 06-án szombaton kerül lebonyolításra
- távok: itt nem találtunk szintkülönbségre vonatkozó információkat
- hosszú táv: 92 km (csak férfi, 19-49 év között)
- közép táv: 68 km (férfi és női, 17-50 év között)
- rövid táv: 32 km (férfi, női, 16 év alatti gyermek és 50 év feletti seniorr),
- diákkupa: ez egy körverseny 1-8. osztályos gyerekek számára a sportpályán, ahol osztálytól függően 2-4 kört kell megtenniük.

Bükk Maraton
Egertől nem messze, Felsőtárkányból rajtol el a Bükk Maraton, amely a 3 napos (2013.08.05-07.) Egeres-völgy Sportfesztivál keretében kerül megrendezésre a fesztivál záróakkordjaként. Ez az ideális verseny azok számára, akik családdal érkeznek, nem csak a programok, de az ideális természeti környezet miatt is.

- a verseny időpontja: 2013. 08. 07, de a gyermekek számára kiírt Titán Kupát itt is a verseny előtti szombaton, 2013.08.06-án tartják meg.
- távok és szintkülönbségek:
- hosszú táv: 93 km/2563 m (csak férfi, 19-49 év között)
- 58 km/1490 m (férfi és női, 17-50 év között)
- 37 km/743 m (férfi, női, 16 év alatti gyermek és 50 év feletti senior)


Ez az eddigi legtitkosabb maraton, semmit nem lehet tudni az idei versenyről, azt leszámítva, hogy 2013. 09. 01. lesz az időpontja, illetve hogy a Kékestetőn vezet keresztül - ahogy minden évben. Ugyanakkor a Top Maraton sorozat részeként biztosak lehetünk benne, hogy a távok és a szintkülönbségek hasonlóak lesznek a többihez, illetve a tavalyihoz, ahol a hosszú táv 90 km, a közép táv 60 km, a rövid pedig 32 km hosszú volt.

 

Mountainbike Challenge
Egy másik minden igényt kielégítő maratonsorozat, amely a Top Maratonhoz hasonlóan a legtöbb bringás - amatőr, profi, egyéni és családos indulók - számára is kihívást és egyúttal szórakozást is kínál, az a 2011-ben indult Mountainbike Challenge sorozat. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy Magyarországot jobban megismerjék a vállalkozó kedvű bringások, illetve hogy a teljes szezont és a sportág komplett spektrumát felöleljék. És mivel hangsúlyos szerepet szánnak a falusi turizmusnak is, nem lepődünk meg azon, hogy a versenyek olyan kisebb településekről indulnak, mint Várgesztes (Vértes Maraton), Szentendre (Szentendre City Cross), Vértesboglár (MTB piknik), Erdőbénye (Drótszamár Fesztivál), Tarján-Tatabánya (Gerecse Maraton), vagy éppen Bölcske (Bölcske Maraton), a kuriózumnak számító budapesti Underworld Kupa mellett, amely részben a kőbányai pincerendszeren vezet keresztül.


Az időpont (2013. 05. 11.) és a helyszín (Várgesztes, bár ez régóta így van) kivételével az idei részletes kiírás még nincs kint a honlapon, azonban a tavalyi szervezésből kiindulva valószínűsíthető, hogy jut szinte minden igényre verseny! A tavalyi menü így nézett ki: óvodás maraton (1 km), gyermekmaraton (13 km), családi maraton (13 km), a single speed-eseknek 2 táv is (13 és 55 km), közép távú (23 km-es) és hosszú távú (55 km-es) verseny. A pénzdíj mellett a résztvevők a környékbeli cégektől, vendéglátóktól rengeteg extrára számíthatnak, ezt a verseny honlapján magatok is megnézhetitek.

Szentendre City Cross
Ez egy igazán érdekes versenynek ígérkezik Szentendre belvárosában. Itt ugyan nincs nagy kínálat a kategóriákon belül, ám a város falai, szűk sikátorai rendkívüli élményt nyújtanak tekerés közben. A verseny időre megy, 1 órán és plusz egy körön keresztül tart, 1 kör kb. 1,7 km hosszú, körönként 70 m szintkülönbséggel. A verseny időpontja: 2013. 05. 18.

MTB Piknik
Kedves falusi emberek, barátságos hangulat, az időjárás kegyelméből pedig kockás plédes-uzsonnás-kosaras hangulat és a verseny végén fánk várja az idelátogatókat és célba érkezőket. A verseny célja a falusi vendéglátás erősítése, illetve hogy a helyiek is ismerkedjenek máshonnan érkező emberekkel, akikkel együtt szórakozhatnak és mozoghatnak. 3 távon lehet indulni: 8 km a gyerekeknek, 20 és 50 km a komolyabb bringásoknak. A verseny időpontja 2013. 06. 22., a helyszín Vértesboglár.


"Bort, Bringát, Békességet!" - hangzik az Erdőbényén megrendezésre kerülő 2 napos fesztivál mottója, amelynek a fő eseménye a hegyikerékpár verseny a falu környékén, a pincék, dűlők között és az erdőben. A kísérők szórakoztatásáról is gondoskodtak a szervezők, óránkénti pincelátogatásokkal és környékbeli túrákkal, bringapóló valamint éjszakai alleycat (kerékpáros futár-)versennyel. Csak óvatosan, a pincék egész éjjel nyitva tartanak! A rendezvény időpontja: 2013. 06. 29-30.

Gerecse Maraton
Bár nincs messze a Vértes Maraton helyszínétől, a Gerecsén azelőtt még nem rendeztek maratont, így túl sok információ sem áll rendelkezésre róla. Tehát ideális azon bringásoknak, akik szeretik a meglepetéseket és az újdonságokat! A verseny Tarjánból indul, és a Vértes Maratonhoz hasonlóan itt is mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb megmérettetést: 1 km-es óvodásfutam, rövid táv (10 km), közép táv (25 km) és hosszú táv (56 km), sőt, még mozgássérültek számára is kiírtak egy 25 km-es futamot! A verseny időpontja: 2013. 07. 20. szombat.

Underworld Kupa
Ez az egyik legkülönlegesebb mountain bike verseny idehaza, így ezt azoknak ajánljuk, akik szeretik a különlegességeket. A budapesti Underworld Kupa tulajdonképpen egy körverseny, ahol a pálya egy része a Kőbányai Pincerendszeren vezet keresztül. A szűk járatok és a megvilágítás határozottan egyfajta alvilág-érzést árasztanak magukból, nem véletlen az elnevezés. Komoly kihívásra nem kell számítani, azonban a pálya "fun faktora" - és az elcsúszás esélye - kifejezetten magas! A verseny időpontja: 2013. 08. 10.


A Tolna megyei Bölcske egy hangulatos Duna-menti falu, ahol idén kerül másodjára megrendezésre a verseny. Ezt főként a versenyzéssel még csak ismerkedő kerekezőknek ajánljuk, itt aránylag könnyű terepen ismerkedhetnek meg a versenyzés élményével az indulók, akiknek még az 50 km-es hosszú táv teljesítése sem okozhat gondot. Ezen felül még van itt 25 km-es közép táv, 50 km-es cyclocross futam, és természetesen gyerekverseny. A rendezvény időpontja: 2013. 09. 21.

 

24 órás Mountainbike Váltóverseny
Zánka 13. alkalommal ad otthont a 24 órás Mountainbike Váltóversenynek, mely - ahogy a neve is mutatja - 24 órán keresztül megszakítás nélkül zajlik közvetlenül a Balaton mellett. Főként csapatok mérkőznek egymással, de ha valaki nagyon őrült, az egyéniben is indulhat. Mind profiknak, mind amatőr bringásoknak ajánljuk ezt a versenyt, a profibbaknak egyéniben vagy 2 fős csapatokban, az amatőröknek 3-6 fős csapatokban célszerű indulni. A mérkőzés megpróbáltatásait a Balatonban hűsölve pihenhetjük ki.

Az idei verseny a 2014-es 24 órás világbajnokság főpróbája is egyben, és így külföldi csapatokra is számítani lehet, ennek ellenére a szervezők ígérik, hogy a hazai jelentkezőket részesítik előnyben. A verseny időpontja: 2013. 07. 27-28.

 

Külföldi versenyek
Van 2 ajánlatunk is azok számára, akik ki szeretnék próbálni, milyen külföldön versenyezni, de nem szeretnének túl messzire utazni értük. Az egyik a Salzkammergut Trophy Ausztriában, a festői Hallstatt környékén, a másik pedig a Dolomiti Superbike az olaszországi dolomitokban, végezetül pedig bemutatunk pár olyan versenyt is, amelyekre inkább az erőpróba illetve küzdelem szó sokkal jobban illik, ezek ugyanis a világ legkeményebb mountain bike versenyeiként hirdetik magukat.

Salzkammergut Trophy
Ausztria talán legszebb településén, Hallstatton és környékén vezet keresztül ez a verseny, mely magyar bringás körökben annyira népszerű, hogy a honlapjukon magyarul is megtalálható minden szükséges infó. Itt mindenki megtalálja azt, amit szeretne, a távok 22,1 km hossz - 688 m szintkülönbségtől egészen a brutális 211 km hossz - 7049 m szintkülönbségig terjednek. A hangulat fantasztikus, igazi nemzetközi kavalkád, remek programok, túrák és festői szépségű tájak várják a résztvevőket és családjukat. Érdemes a környéken pár napot eltölteni a versenyen kívül pihenésképp. A verseny időpontja: 2013. 07. 13.


Az olasz Dolomitok az UNESCO világörökség része, nem véletlenül. Ezen a tájon rendezik meg évről-évre a Dolomiti Superbike nevű versenyt, mely 3 távból áll: egy 60 km-es, egy csak UCI-versenyző női 80 km-es, és egy 113 km-es távból. Hasonlóan a Salzkammergut Trophy-hoz, itt is több napon át tart a rendezvény, remek programokkal, bemutatókkal, kiállításokkal, és persze felejthetetlen szabadidős tevékenységekkel. A verseny időpontja: 2013. 07. 06.

La Ruta Conquistadores
Costa Rica különleges tájain vezet keresztül ez a 3 napos verseny, a csendes-óceáni partoktól egészen a Karib-tengerig. És hogy mitől ezt tartják az egyik - ha nem "A" - legkeményebb erőpróbának? Az útvonal meleg, párás, trópusi vidékeken, magas hegyeken, hűvös hegyvidéki éghajlaton, esőtől felázott talajon, aktív vulkánon, sűrű dzsungelen, csonttörő lejtőkön, és 32 km-en át vasúti síneken vezet keresztül, és ha ez még nem lenne elég: a szervezők a costa ricai versenyzőkért mindent megtesznek (étel-ital, szervíz), míg a külföldiek gyakran magukra vannak utalva. Ahogy az egyik versenyző fogalmazott: ez a küzdelem megöli az agysejteket. A verseny időpontja: 2013. 10. 24-26.


A világ leghosszabb, legmelegebb, és a szervezők szerint legkalandosabb, 9 stációs versenyéről van szó, amely Ausztrália észak-keleti részén 1.200 km-en át tart, több mint 15.000 m szintkülönbséget leküzdve. A nevezési díjba belekalkulálták a gyakori orvosi ellátást és az eltűnt versenyzők keresését is. A résztvevők szerint keményebb, mint a Tour de France, és sok ismert versenyzőt is megtalálhatunk itt, pl. Cadel Evans-et is. A verseny időpontja: 2013. 10. 19-27.

Cape Epic
Dél-Afrika is beírta magát a hegyikerékpározás történelmébe a Cape Epic 8 szakaszos versenyével, ami a profi bringások számára ugyanaz, mint a muzulmánok számára a mekkai zarándoklat: minden igazi bringásnak életében egyszer el kell látogatnia erre az eseményre - ez talán megmagyarázza, miért fogytak el már most a 2014-es (!) előnevezések 34 másodperc (!) alatt. 800 km távolságot, 15.000 m szintkülönbséget, valamint saját fizikai és pszichés korlátait kell legyőznie minden indulónak, akik közül sokan nem is érnek célba. A verseny időpontja: 2013. 03. 17-24.

 

Könnyű a választás?
Melyikre mész el? Szavazz a Facebookon!

Hirdetés