Melyik a legjobb Mountain Bike verseny?

Melyik a legjobb Mountain Bike verseny?

Csanak Balázs - Mozgásvilág.hu
2013/04/17
Hogy válasszuk ki több száz megmérettetés közül azt, amelyik számunkra a legjobban megfelel?
Hirdetés

- Ki a legszebb nő a világon?

Amikor arra kerül a sor hogy eldöntsük, melyek a legjobb maratonok, akkor bizony nagy bajban vagyunk. Hogy válasszuk ki több száz megmérettetés közül azt, amelyik számunkra a legjobban megfelel? Nos, igazság szerint mi sem fogunk tudni erre a kérdésre válaszolni - hatalmas tapasztalatunk ellenére -, ám egyfajta támpontot mégis szeretnénk nyújtani - méghozzá éppen hatalmas tapasztalatunkat segítségül hívva.

Összeállítottunk tehát egy kisebb listát azokról a versenyekről, amelyekkel nem nagyon nyúlhatunk mellé. Ezen kívül szavazásra invitálunk benneteket, ítéljétek meg, véleményetek és tapasztalatotok szerint melyik a legjobb hazai maraton a saját szempontjaitok alapján. Végül - de nem utolsó sorban - érdekességképpen bemutatunk néhány külföldi versenyt is a legkeményebbek közül, főként a hivatásos versenyzők számára, lássátok, máshol milyen lehetőségek vannak.

 

Nyugat Mountain Bike Maraton Kupa
Egy maraton sorozat, aminek a szervezésébe bárki beleszólhatott. Pár hónappal ezelőtt kérdőív segítségével kérdezték meg a leendő résztvevőket, milyen monti maratont szeretnének. Ha minden igaz, akkor a kapott infók alapján szervezik a versenyeket. Lássuk!
Zirci futam 2013.06.23.
Herendi futam 2013.08.18.
Balatonfűzfői futam 2013.10.06.

 

Kalandtúra két keréken
Ezen a Kalandtúra egy olyan kerékpáros verseny, ahol nem az dönt, kinek jobb az erőnléte. Nem számít, ki tud jobban bringázni, és milyen bringával érkezett. Sőt, nem feltétlenül az a csapat viszi haza a győztesnek járó vándorserleget, aki adott idő alatt a legnagyobb távot, illetve szintkülönbséget tudja leküzdeni. Ami igazán számít, az a taktika és a csapategység. A feladat egy tájegység bejárása kerékpárral adott időn belül a lehető legalaposabban, és közben a lehető legtöbb pontot összegyűjtve. 2013.05.04.

 

Top Maraton
A Top Maraton nem egyetlen verseny, hanem mindjárt négy! Ez ugyanis egy versenysorozat, mely a Szilvásvárad, Duna, Bükk és Mátra Maratonokból tevődik össze. Hazánk legszebb vidékein vezet keresztül, és a szervezők egyaránt gondoltak az amatőr és profi versenyzőkre, illetve az egyéni és családos indulókra is, ezért gyakran több napos rendezvényekbe ágyazták őket.

Szilvásvárad Maraton
Ahogy a neve is mutatja, a szervezők Szilvásvárad környékén húzták meg az útvonalat. Hacsak nem hajtunk a kategória fődíjára - amely a táv hosszának megfelelően 107.000, 64.000, illetve 33.000 Ft -, érdemes figyelni a tájat is, a küzdelem több pontjáról is pazar panoráma nyílik a környező hegyekre, településekre.

- a verseny időpontja: 2013. 05. 26.
- távok (táv hossza/szintkülönbség):
- 107 km/2700 m (csak férfi, 19-49 év között)
- 64 km/1640 m (férfi és női, 17-50 év között)
- 33 km/690 m (férfi, női, 16 év alatti gyermek és 50 év feletti senior);

Duna Maraton
Visegrád igazán fenséges panorámája adja a hátterét ennek a versenynek, amely igazi kuriózumként a váron is keresztülvezet, a végén pedig egy igazán zúzós lefele vezető szakasszal fűszerezték meg a küzdelmet a szervezők. Újdonság a VIP indulás: minden kategóriában a 3 legjobb egy külön a mezőny előtt kijelölt területről rajtol el. Egy másik érdekesség a hallássérültek versenye rövid és közép távon.

- a verseny időpontja: 2013. 07. 07, kivéve a diákverseny, mely 2013. 07. 06-án szombaton kerül lebonyolításra
- távok: itt nem találtunk szintkülönbségre vonatkozó információkat
- hosszú táv: 92 km (csak férfi, 19-49 év között)
- közép táv: 68 km (férfi és női, 17-50 év között)
- rövid táv: 32 km (férfi, női, 16 év alatti gyermek és 50 év feletti seniorr),
- diákkupa: ez egy körverseny 1-8. osztályos gyerekek számára a sportpályán, ahol osztálytól függően 2-4 kört kell megtenniük.

Bükk Maraton
Egertől nem messze, Felsőtárkányból rajtol el a Bükk Maraton, amely a 3 napos (2013.08.05-07.) Egeres-völgy Sportfesztivál keretében kerül megrendezésre a fesztivál záróakkordjaként. Ez az ideális verseny azok számára, akik családdal érkeznek, nem csak a programok, de az ideális természeti környezet miatt is.

- a verseny időpontja: 2013. 08. 07, de a gyermekek számára kiírt Titán Kupát itt is a verseny előtti szombaton, 2013.08.06-án tartják meg.
- távok és szintkülönbségek:
- hosszú táv: 93 km/2563 m (csak férfi, 19-49 év között)
- 58 km/1490 m (férfi és női, 17-50 év között)
- 37 km/743 m (férfi, női, 16 év alatti gyermek és 50 év feletti senior)

Mátra Maraton
Ez az eddigi legtitkosabb maraton, semmit nem lehet tudni az idei versenyről, azt leszámítva, hogy 2013. 09. 01. lesz az időpontja, illetve hogy a Kékestetőn vezet keresztül - ahogy minden évben. Ugyanakkor a Top Maraton sorozat részeként biztosak lehetünk benne, hogy a távok és a szintkülönbségek hasonlóak lesznek a többihez, illetve a tavalyihoz, ahol a hosszú táv 90 km, a közép táv 60 km, a rövid pedig 32 km hosszú volt.

 

Mountainbike Challenge
Egy másik minden igényt kielégítő maratonsorozat, amely a Top Maratonhoz hasonlóan a legtöbb bringás - amatőr, profi, egyéni és családos indulók - számára is kihívást és egyúttal szórakozást is kínál, az a 2011-ben indult Mountainbike Challenge sorozat. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy Magyarországot jobban megismerjék a vállalkozó kedvű bringások, illetve hogy a teljes szezont és a sportág komplett spektrumát felöleljék. És mivel hangsúlyos szerepet szánnak a falusi turizmusnak is, nem lepődünk meg azon, hogy a versenyek olyan kisebb településekről indulnak, mint Várgesztes (Vértes Maraton), Szentendre (Szentendre City Cross), Vértesboglár (MTB piknik), Erdőbénye (Drótszamár Fesztivál), Tarján-Tatabánya (Gerecse Maraton), vagy éppen Bölcske (Bölcske Maraton), a kuriózumnak számító budapesti Underworld Kupa mellett, amely részben a kőbányai pincerendszeren vezet keresztül.

Vértes Maraton
Az időpont (2013. 05. 11.) és a helyszín (Várgesztes, bár ez régóta így van) kivételével az idei részletes kiírás még nincs kint a honlapon, azonban a tavalyi szervezésből kiindulva valószínűsíthető, hogy jut szinte minden igényre verseny! A tavalyi menü így nézett ki: óvodás maraton (1 km), gyermekmaraton (13 km), családi maraton (13 km), a single speed-eseknek 2 táv is (13 és 55 km), közép távú (23 km-es) és hosszú távú (55 km-es) verseny. A pénzdíj mellett a résztvevők a környékbeli cégektől, vendéglátóktól rengeteg extrára számíthatnak, ezt a verseny honlapján magatok is megnézhetitek.

Szentendre City Cross
Ez egy igazán érdekes versenynek ígérkezik Szentendre belvárosában. Itt ugyan nincs nagy kínálat a kategóriákon belül, ám a város falai, szűk sikátorai rendkívüli élményt nyújtanak tekerés közben. A verseny időre megy, 1 órán és plusz egy körön keresztül tart, 1 kör kb. 1,7 km hosszú, körönként 70 m szintkülönbséggel. A verseny időpontja: 2013. 05. 18.

MTB Piknik
Kedves falusi emberek, barátságos hangulat, az időjárás kegyelméből pedig kockás plédes-uzsonnás-kosaras hangulat és a verseny végén fánk várja az idelátogatókat és célba érkezőket. A verseny célja a falusi vendéglátás erősítése, illetve hogy a helyiek is ismerkedjenek máshonnan érkező emberekkel, akikkel együtt szórakozhatnak és mozoghatnak. 3 távon lehet indulni: 8 km a gyerekeknek, 20 és 50 km a komolyabb bringásoknak. A verseny időpontja 2013. 06. 22., a helyszín Vértesboglár.

Drótszamár Fesztivál
"Bort, Bringát, Békességet!" - hangzik az Erdőbényén megrendezésre kerülő 2 napos fesztivál mottója, amelynek a fő eseménye a hegyikerékpár verseny a falu környékén, a pincék, dűlők között és az erdőben. A kísérők szórakoztatásáról is gondoskodtak a szervezők, óránkénti pincelátogatásokkal és környékbeli túrákkal, bringapóló valamint éjszakai alleycat (kerékpáros futár-)versennyel. Csak óvatosan, a pincék egész éjjel nyitva tartanak! A rendezvény időpontja: 2013. 06. 29-30.

Gerecse Maraton
Bár nincs messze a Vértes Maraton helyszínétől, a Gerecsén azelőtt még nem rendeztek maratont, így túl sok információ sem áll rendelkezésre róla. Tehát ideális azon bringásoknak, akik szeretik a meglepetéseket és az újdonságokat! A verseny Tarjánból indul, és a Vértes Maratonhoz hasonlóan itt is mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb megmérettetést: 1 km-es óvodásfutam, rövid táv (10 km), közép táv (25 km) és hosszú táv (56 km), sőt, még mozgássérültek számára is kiírtak egy 25 km-es futamot! A verseny időpontja: 2013. 07. 20. szombat.

Underworld Kupa
Ez az egyik legkülönlegesebb mountain bike verseny idehaza, így ezt azoknak ajánljuk, akik szeretik a különlegességeket. A budapesti Underworld Kupa tulajdonképpen egy körverseny, ahol a pálya egy része a Kőbányai Pincerendszeren vezet keresztül. A szűk járatok és a megvilágítás határozottan egyfajta alvilág-érzést árasztanak magukból, nem véletlen az elnevezés. Komoly kihívásra nem kell számítani, azonban a pálya "fun faktora" - és az elcsúszás esélye - kifejezetten magas! A verseny időpontja: 2013. 08. 10.

Bölcske Maraton
A Tolna megyei Bölcske egy hangulatos Duna-menti falu, ahol idén kerül másodjára megrendezésre a verseny. Ezt főként a versenyzéssel még csak ismerkedő kerekezőknek ajánljuk, itt aránylag könnyű terepen ismerkedhetnek meg a versenyzés élményével az indulók, akiknek még az 50 km-es hosszú táv teljesítése sem okozhat gondot. Ezen felül még van itt 25 km-es közép táv, 50 km-es cyclocross futam, és természetesen gyerekverseny. A rendezvény időpontja: 2013. 09. 21.

 

24 órás Mountainbike Váltóverseny
Zánka 13. alkalommal ad otthont a 24 órás Mountainbike Váltóversenynek, mely - ahogy a neve is mutatja - 24 órán keresztül megszakítás nélkül zajlik közvetlenül a Balaton mellett. Főként csapatok mérkőznek egymással, de ha valaki nagyon őrült, az egyéniben is indulhat. Mind profiknak, mind amatőr bringásoknak ajánljuk ezt a versenyt, a profibbaknak egyéniben vagy 2 fős csapatokban, az amatőröknek 3-6 fős csapatokban célszerű indulni. A mérkőzés megpróbáltatásait a Balatonban hűsölve pihenhetjük ki.

Az idei verseny a 2014-es 24 órás világbajnokság főpróbája is egyben, és így külföldi csapatokra is számítani lehet, ennek ellenére a szervezők ígérik, hogy a hazai jelentkezőket részesítik előnyben. A verseny időpontja: 2013. 07. 27-28.

 

Külföldi versenyek
Van 2 ajánlatunk is azok számára, akik ki szeretnék próbálni, milyen külföldön versenyezni, de nem szeretnének túl messzire utazni értük. Az egyik a Salzkammergut Trophy Ausztriában, a festői Hallstatt környékén, a másik pedig a Dolomiti Superbike az olaszországi dolomitokban, végezetül pedig bemutatunk pár olyan versenyt is, amelyekre inkább az erőpróba illetve küzdelem szó sokkal jobban illik, ezek ugyanis a világ legkeményebb mountain bike versenyeiként hirdetik magukat.

Salzkammergut Trophy
Ausztria talán legszebb településén, Hallstatton és környékén vezet keresztül ez a verseny, mely magyar bringás körökben annyira népszerű, hogy a honlapjukon magyarul is megtalálható minden szükséges infó. Itt mindenki megtalálja azt, amit szeretne, a távok 22,1 km hossz - 688 m szintkülönbségtől egészen a brutális 211 km hossz - 7049 m szintkülönbségig terjednek. A hangulat fantasztikus, igazi nemzetközi kavalkád, remek programok, túrák és festői szépségű tájak várják a résztvevőket és családjukat. Érdemes a környéken pár napot eltölteni a versenyen kívül pihenésképp. A verseny időpontja: 2013. 07. 13.

Dolomiti Superbike
Az olasz Dolomitok az UNESCO világörökség része, nem véletlenül. Ezen a tájon rendezik meg évről-évre a Dolomiti Superbike nevű versenyt, mely 3 távból áll: egy 60 km-es, egy csak UCI-versenyző női 80 km-es, és egy 113 km-es távból. Hasonlóan a Salzkammergut Trophy-hoz, itt is több napon át tart a rendezvény, remek programokkal, bemutatókkal, kiállításokkal, és persze felejthetetlen szabadidős tevékenységekkel. A verseny időpontja: 2013. 07. 06.

La Ruta Conquistadores
Costa Rica különleges tájain vezet keresztül ez a 3 napos verseny, a csendes-óceáni partoktól egészen a Karib-tengerig. És hogy mitől ezt tartják az egyik - ha nem "A" - legkeményebb erőpróbának? Az útvonal meleg, párás, trópusi vidékeken, magas hegyeken, hűvös hegyvidéki éghajlaton, esőtől felázott talajon, aktív vulkánon, sűrű dzsungelen, csonttörő lejtőkön, és 32 km-en át vasúti síneken vezet keresztül, és ha ez még nem lenne elég: a szervezők a costa ricai versenyzőkért mindent megtesznek (étel-ital, szervíz), míg a külföldiek gyakran magukra vannak utalva. Ahogy az egyik versenyző fogalmazott: ez a küzdelem megöli az agysejteket. A verseny időpontja: 2013. 10. 24-26.

Crocodile Trophy
A világ leghosszabb, legmelegebb, és a szervezők szerint legkalandosabb, 9 stációs versenyéről van szó, amely Ausztrália észak-keleti részén 1.200 km-en át tart, több mint 15.000 m szintkülönbséget leküzdve. A nevezési díjba belekalkulálták a gyakori orvosi ellátást és az eltűnt versenyzők keresését is. A résztvevők szerint keményebb, mint a Tour de France, és sok ismert versenyzőt is megtalálhatunk itt, pl. Cadel Evans-et is. A verseny időpontja: 2013. 10. 19-27.

Cape Epic
Dél-Afrika is beírta magát a hegyikerékpározás történelmébe a Cape Epic 8 szakaszos versenyével, ami a profi bringások számára ugyanaz, mint a muzulmánok számára a mekkai zarándoklat: minden igazi bringásnak életében egyszer el kell látogatnia erre az eseményre - ez talán megmagyarázza, miért fogytak el már most a 2014-es (!) előnevezések 34 másodperc (!) alatt. 800 km távolságot, 15.000 m szintkülönbséget, valamint saját fizikai és pszichés korlátait kell legyőznie minden indulónak, akik közül sokan nem is érnek célba. A verseny időpontja: 2013. 03. 17-24.

 

Könnyű a választás?
Melyikre mész el? Szavazz a Facebookon!

Hirdetés
Hirdetés