Lassú defekt, új bringa

x-trame.hu
2014/06/02
Mérsékelt 18 fokban startolt el az Eplény Mountain Bike Maraton
Hirdetés

Az Eplény Bike Fest kerékpáros rendezvényének első napján a Nyugat Mountain Bike Maraton kupára érkező 256 versenyzőt nem riasztottak el az esőfelhők. A végeredmények követték a papírformát, a verseny azonban páratlan hangulatban zajlott.

Mérsékelt 18 fokban startolt el délelőtt 10:30- kor az Eplény Mountain Bike Maraton első, hosszú távú futama. A 73 km-nek 35 résztvevő indult neki és drukkolt a szurkolókkal együtt, hogy a gyülekező felhőkből délutánig ne hulljon bővebb csapadék. A középtáv 10:45-kor hajtott át a startvonalon, a legnépszerűbbnek bizonyuló rövidtávnak pedig a tavalyinál jóval népesebb, 138 fős csapat 11-kor kerekezett neki. 

A rajtok előtt pár perccel még hatalmas volt a tumultus a Doctor Bike szervizpontján, miután azonban a versenyzők eltűntek a hegyi kanyarban, a közönség birtokba vette a Bringaréna egész területét. A családi programokra idén különösen nagy hangsúlyt fektettek a szervezők, amit a kisgyermekes látogatók természetesen nagy örömmel fogadtak. A legkisebbekkel pillantok alatt megtelt a trambulin, és keveset pihenhetett a pónilovaglásra érkezett indián ló is. Dél körül a gyerekverseny résztvevői hot dogokkal a kezükben grasszáltak a teraszon, majd egyre többen vették fel bukósisakjukat és láttak neki a gyakorlópályán a bemelegítésnek. 

 

Nyugat Mountain Bike Maraton kupa Forrás: x-trame.hu
Nyugat Mountain Bike Maraton kupa
Kép forrása: x-trame.hu

 

A Bike Safe BRM túráján induló 25 fős csapatból fél egy körül kezdtek visszaszállingózni a leggyorsabbak. Az 55 km-es távot valamivel több, mint 3 óra teljesítették a versenyezni nem, de kerekezni igencsak vágyók. Az élbolyban visszaérkező Éberfalvi András elmondta, nagy élmény volt ilyen szép környéken tekerni.

- Tavaly Nagyesztergálosnál eltévedtem, de idén remekül jelezték az útirányt. Még mindig gyönyörű ez a környék, és szerencsére délelőttre a reggeli hideg is elmúlt – mesélte a túrázó. 

 

A Maraton eseményeiről közben Fejes Miklós kerékpáros speaker adott újabb és újabb információkat. Az első frissítőpont 13,5 km után várta a versenyzőket Bakonynánán túlhaladva az erdő közepén. A gyors energia utánpótlásról gyümölccsel, folyadékkal és pogácsával gondoskodtak a szervezők. 

Elsőként a rövidtáv mezőnye érkezett meg a célhoz. A táv győztese, Karl Ádám (BikeExpress) egy óra előtt egy kevéssel szakította át a célszalagot. A tizennégy éves versenyző zsebre vágta a mezőnyt, igaz az érkezés után nem hogy beszélni, szuszogni sem volt ereje. – Az első sáros szakaszon ketten is elhúztak előttem, így mindvégig azt hittem, a harmadik helyért kerekezem. Aztán egyszer csak eltűntek, de eszembe sem jutott, hogy ők esetleg eltévedtek. A legnehezebb mégis az utolsó salakos egyenes szakasz volt, a szembeszél így a végére már nagyon nem hiányzott – nyilatkozta a fiatal versenyző.

 

Nyugat Mountain Bike Maraton kupa Forrás: x-trame.hu
Nyugat Mountain Bike Maraton kupa
Kép forrása: x-trame.hu

 

A rövidtáv abszolút női győztese Cseh Veronika (Alpinbike Team) lett. – Én általában középtávon indulok, de most a holnapi verseny miatt csak a rövid távot mertem bevállalni. Élveztem a versenyt, még a sáros-csúszós szakaszokat is, viszont számomra egy picit hosszú volt az aszfaltos szakasz. 

A verseny ideje alatt a családi programokat színesítette és nagy népszerűségnek örvendett a váz- és kerékpárhajító verseny is. Egész nap kézről-kézre jártak a dobálható kerekes holmik. Idén először egy üzenőfal is állt az összegyűlt látogatók és versenyzők rendelkezésére, ahol rövid videofilmekben rögzíthették élményeiket a Bringarénába látogatók. A filmek a youtube-ra és a verseny weboldalára is kikerülnek majd.

A középtáv befutója Buruczki Szilárd (Merida Team TSC) lett, aki elmondta: nagyon élvezte a gyors pályát, ami viszont az aszfaltos szakaszok miatt néhol hasonlított egy országúti versenyre. – Izgalmas, sebes pálya volt, nagyon tetszett – mesélte a versenyző. – A patakátkelés is jól sikerült, igaz, ebben a hűvös időben borzongató volt a nedves ruha. Az átkelés után viszont volt néhány egynyomos különösen izgalmas rész. Az utolsó erdei emelkedőn hatalmas volt a sár, ott tényleg elfáradtam, ráadásul a végső 10 km-en egyedül tekertem.

A középtáv női győzteseként Surán Mónika (OgreBike Team) léphetett fel a dobogó első fokára: Nagyon gyors volt a pálya, de igazán élvezetes – nyilatkozva pár perc pihenés után a versenyzőnő.

Ami a gyerekek versenyét illeti, a legnagyobb szurkolói kiabálás egyértelműen a kisebbek pályája körül csendült fel. Az utánpótlás nevelésre nagy hangsúlyt fektető rendezvényen valamennyi kis induló kapott oklevelet és ajándékot.

A Nyugat Maraton Kupa különlegessége, hogy itt hosszú távra is várták hölgyek nevezését, amivel szép számmal éltek is a versenyzők. Horváth Ágnes (Meditech SC), a hosszútáv női első helyezettje szerint izgalmas, saras volt a pálya, de azért mindenhol tekerhető.

A hosszútáv abszolút győztese a várakozásoknak megfelelően Wouter Kleppe (Alpinbike Team) lett. A belga versenyző elmondta, hogy kis idővel az indulás után már csak hárman maradtak az élbolyban, később pedig már csak Blazsó Mártonnal kerekeztek együtt. – Én az új vázamat teszteltem, Marci pedig folyton a kerekeket nézegette, valami nyilván nem volt rendben vele. 40 km után már egyedül tekertem, csodás volt a táj, imádtam a csúszós hegyoldalakat! Kicsit hosszú az aszfaltos rész, de én ezt most egyáltalán nem bántam, hiszen a holnapi versenyre is tartalékolnom kell az energiáimat.

 

Nyugat Mountain Bike Maraton kupa Forrás: x-trame.hu
Nyugat Mountain Bike Maraton kupa
Kép forrása: x-trame.hu

 

Blazsó Márton ( VKE Nelson ) a hosszútáv bronzérmeseként léphetett a dobogóra. – Az elején kicsit sok volt a pocsolya, az egyikbe sikeresen bele is estem, majdnem az egész kerekem elmerült. A közepe felé lassú defektem lett, de szerencsére az egyik frissítő pontnál sikerült rápumpálnom annyit, hogy kihúzza a végéig. Azért aggódtam, a defektnél hagyott el a belga versenyző is. Azt gondolom, a végső sorrend amúgy is ez lett volna, csak szorosabb küzdelemmel - nyilatkozta a versenyző.

A hosszútáv harmadik helyezettjeként Búr Zsolt (Alpinbike Team) is hasonló élményekről számolt be. - Volt pár ütős emelkedő, ahol rendesen össze kellett szedni magam. Összességében igyekeztem arra koncentrálni, hogy tartalékoljam az erőmet, hiszen holnap is rajthoz állok. A lábaim alaposan elfáradtak, de ez nem is csoda, hiszen a huszadik km-től teljesen egyedül tekertem a szembeszélben.

Simon Gábor, a verseny egyik főszervezője elmondta, nagyon örültek neki, hogy ilyen sokan eljöttek, annak ellenére, hogy egész nap lógott az eső lába. – Kaptunk egy csomó pozitív visszajelzést, ami megerősített minket, hogy érdemes ilyen minőségben szervezni versenyt. Igaz sokat segítettek a versenyzők által tavaly kitöltött a Maratonnal kapcsolatos elvárásaikról szóló kérdőívek is. Őszintén bízunk benne, hogy a versenysorozat növekedő tendenciája a második két fordulóra sem torpan meg és módunk lesz ilyen szép számmal elindítani a futamokat.

 

Hirdetés