Klasszis csapatok színeiben és búcsú a 26-os keréktől

Klasszis csapatok színeiben és búcsú a 26-os keréktől

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2013/09/11
Szétnéztünk a Eurobike 2013 kiállításon, mi újság a Merida standján
Hirdetés

Az Eurobike-on a Merida standja mindig a legnagyobbak egyike. Nem csoda, hisz kell a hely bemutatni az egyre szélesebb palettát, és teret kell adni a rendkívül sikeres nemzetközi csapatnak is. Bár igen sok újítást már korábban megszellőztettek, több újdonságot megtartottak a kiállításra.

 

Te is lehetsz Merida csapattag
Nem technikai jellegű, de profi csapatok iránt rajongók számára örömteli hír, hogy a Merida csapat világbajnoki kerékpárjainak replikáit 2014-ben már mi, földi halandók is magunkénak tudhatjuk. A Team-szériás mountain bike modellek különböző felszereltségekkel lesznek elérhetők, hogy mindenki, saját pénztárcájának megfelelően hozzájusson. Így jövőre akárki - ha csak a kerékpárja színeiben is, de - a nagyok közé tartozhat.

 

 

Te is lehetsz Merida csapattag
Te is lehetsz Merida csapattag

Galériához klikk a képre!

 

Persze az országútisok sem maradnak profi csapat életérzés nélkül. A Lampre-Merida csapatkerékpár-replikák fantasztikus festéssel és széles felszereltségi választékkal lesznek elérhetők. Ráadásul a Ride-változat villája és támvillája különleges rezgés elnyelőket kaptak. Ennek köszönhetően a rázósabb, rossz minőségű utak is komfortosabbá vállnak… ezt nem csak a híres Paris-Roubaix verseny résztvevői tudják értékelni, hanem mi is, a hazai útviszonyokat ismerve.

Jól látszik a Lampre-együttműködés gyümölcse, a Merida országúti kínálatán. Bőséges modell és típus választék, hatalmas szín kínálat lett bemutatva. Mindenki meg fogja találni a saját ízlésének és igényének megfelelőt.

 

Sport és életérzés
Tovább szemezgetve az aszfaltszaggató, most épp a fitness/lifestye kategóriában, kicsit leragadtunk a teljesen megújult a Speeder-nél. Az országúti szettel, de egyenes kormánnyal szerelt modell az országúti tekerés élményét kínálja, városi használat közben. Ráadásul nagyon dögös kinézetben… Aki kicsit „robosztusabb”, túrázásra alkalmasabb modellt keres, annak ott az idehaza is közkedvelt Cross-Way-széria. A kínálat teljesen megújult. A vázak új cső szettet kaptak, amitől még filigránabbak lettek, plussz a széria főként tárcsafékes változatból fog állni.

 

Bye-bye 26"
A mountain bike-ok világában roham léptékben tör előre az új kerékméret, a 27,5”. Ez természetesen a Merida kínálatában is kulcsfontosságú szerepet tölt be. Ennek köszönhetően - a hosszú rugóutas enduro és freeride/dh modelleket kivéve - a 26”-os kerék méret csak a belépő szinteken lesz elérhető (a hazai forgalmazó például csak 3-3 modellt fog behozni), minden más már csak a 27,5” és 29” kerekekkel lesz szerelve. A 29er kínálat tovább bővült, így az árak lejjebb tolódtak: már 130 ezer forint körül kaphatunk merevfarú mtb-t! Ráadásul pont ugyanennyi lesz a 27,5” változat is, így a választásban nem kell figyelnünk a piszkos anyagiakat. Könnyebb tényleg azt választani, amire szükségünk van.

 

Bye-bye 26
Bye-bye 26

Galériához klikk a képre!

 

Érdemes kiemelni az all-mountain kategóriából a One-Forty B modellt. A 140mm-t mozgó, 27.5”-os kerekekkel szerelt kerékpár a mindenevő kerékpárosokat célozta meg. Négy felszereltségi változatának köszönhetően könnyen a pénztárcánknak megfelelőt tudjuk választani.

Az endurok közül a One-Sixty érdemel kicsit több figyelmet. A nagy rugóutas modell “Virtual Pivot Kinematics”, azaz virtuális forgáspont rendszerű, és csupa a mai enduro-trendeknek megfelelő felszerelésekkel van ellátva (állítható magasságú nyeregcső, nagy rugóútú levegős rugózás). Ahogy a cikk elején is már írtuk, itt még nem történt meg a 26-os kerékméret kiszorítása. További érdekessége az X11 felszereltsége (elöl egy, hátul 11 láncsor).

 

A fiatal generációnak
Ifjúsági/gyerek kategóriában (20” és 24” kerék) újdonság 2014-re, hogy minden modellből elérhető lesz race-verzió is. Ezek jelentősen könnyebbek lesznek a sima verzióknál. Egy gyereknek nincs feltétlen szüksége teleszkópra, amik egyébként is ebben a kategóriában nehezek és keveset mozognak. Így a versenyzésre szánt modellekben ezeket könnyebb merevvillák helyettesítik.

 

Kedvenc mindenem a Merida
Kiegészítők terén is, az általános trendeknek megfelelően erősít a cég. Ha a kulacstartótól a sisakunkig kedvenc kerékpárunk márkájából szeretnénk válogatni, könnyen megtehetjük. Széles a kínálat, és ami még fontosabb, nagyon jó ár-érték arányt képviselnek. A közép-kategóriájú sisakok követik a jövő évi trendet, és rikító zöld, fehér, sötét grafit színekben pompáznak. De igényes táskát is tudunk választani a Merida kínálatából.

 

Kedvenc mindenem a Merida
Kedvenc mindenem a Merida

Galériához klikk a képre!

 

A 2014-es modellek már teljes specifikációjukkal megtalálhatók a Merida nemzetközi oldalán, valamint nagyon sok bemutatott termék már itthon is elérhető.

 

A szeptember végi Mozgásvilág.hu Sportklub Kerékpáros Tesztnapon számos, a fentiekben is bemutatott újdonság kipróbálható lesz.

Hirdetés