Kitáblázzák az európai turisztikai kerékpárút magyar nyomvonalát Hír

turizmus.com
2008/05/14
A 6-os számú európai kerékpáros turisztikai vándorút (EuroVelo - EV6) magyarországi nyomvonalának kitáblázása idén júliusra elkészül, ezzel összefüggő kerékpározható út várja a bicikliseket Rajkától Hercegszántóig.
Hirdetés

Az EuroVelo az Európai Kerékpáros Szövetség által javasolt, az Európai Bizottság által elfogadott terv az Európát átszelő kerékpáros útvonalhálózat kialakítására.

Magyarországon két EuroVelo útvonalat jelölnek ki: az EuroVelo 6-ot a Duna mentén, és az EuroVelo 11-et a Tisza mentén. A 6-os számú európai kerékpáros turisztikai vándorút a franciaországi Nantes és a romániai Constranta városát köti össze, és áthalad Magyarországon is 440 kilométeren. Az EV11-es kerékpárutat várhatóan 2009-ben táblázzák ki.

A létrejövő kitáblázási rendszer karbantartását, az útvonal promócióját a kerékpáros civil szervezetek konzorciuma, a Kerékpáros Magyarország Szövetség látja majd el. A GKM tájékoztatása szerint a kerékpáros utak fejlesztésére a hazai költségvetésből évi 2 milliárd forint áll rendelkezésre. Az EuroVelo útvonalak hiányzó szakaszainak megépítésére a jövőben ebből a forrásból - a 2007-es évhez hasonlóan - átlagosan évi 1 milliárd forint kerül felhasználásra.

 
Hirdetés