Kerékpárszállítás a fogaskerekűn

Kerékpárszállítás a fogaskerekűn

bkk.hu
2015/03/30
8 helyett már 16 kerékpár szállítható az átalakított fogaskerekűn
Hirdetés

Az elmúlt hétvégén forgalomba állt a módosított fogaskerekű szerelvény, mely az eddigi 8 helyett már 16 kerékpár kényelmes és biztonságos szállítását teszi lehetővé. Az első – már átalakított – kocsi március 28-án, szombaton kezdte meg 30 napos utasforgalmi tesztüzemét.

A fogaskerekű (60-as villamos) eddig 8 kerékpár szállítására alkalmas szakasza egyre kevésbé tudott megbirkózni a megnövekedett igényekkel. Időszerűvé vált a járművek kerékpárszállítási kapacitásának bővítése. A BKK célja, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása eredményeként egyre többen válasszák rövid városi utazásaikhoz alternatívaként a kerékpárt, és a kerékpározás részaránya Budapesten 10%-ra növekedjen 2030-ig (a főváros közlekedésfejlesztési stratégiájában, a Balázs Mór-tervben foglaltaknak megfelelően).

A BKK célja, hogy a kerékpározás részaránya Budapesten 10%-ra növekedjen 2030-ig 

 

A beruházás fontos feladata volt, hogy egyenként rögzítve, kulturált körülmények között biztosítson lehetőséget a megnövekedett mennyiségű kerékpár szállítására.

 

bkk.hu
Fogaskerekű
Kép forrása: bkk.hu

 

Az átalakítás eredményeként az alábbi módon változott a vezérpótkocsi befogadóképessége:

Ülőhelyek száma: 24 fő + 18 fő lehajtható ülésen, amelyet nem foglal kerékpáros

Állóhelyek száma: 133 fő (24 fő ülő utas és 16 kerékpár esetén)

Kerékpárhelyek száma: 16 db

 

Az 55-65 pályaszámú, 16 kerékpár szállítására alkalmas jármű helyzetéről a BKK FUTÁR Utazástervező felületén lehet tájékozódni. Amennyiben az új rendszer az elvárásoknak megfelelően teljesít, a többi szerelvény átalakítását is elvégzik.

 

Használati útmutató
A fogaskerekű hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen lehet a kerékpárokat szállítani. A járművön a kampókra akasztva tépőzárral kell rögzíteni a kerékpárt. A BKK járatain kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításét is meg kell fizetni, tehát a kerékpárosnak is rendelkeznie kell jeggyel vagy bérlettel.

Egyes bérlettípusok mellé kerékpárbérlet váltható a pénztárakban és a BKK-automatákból. A kerékpárbérletért annak is fizetnie kell, aki egyébként térítésmentesen utazhat a BKK járatain. A bérleten a díjmentességre jogosító igazolvány sorszámát kell feltüntetni; a kerékpárbérlet csak azzal együtt érvényes, és csak a tulajdonosa használhatja.

 

bkk.hu
Fogaskerekű
Kép forrása: bkk.hu

 

Tanácsok a kerékpárok szállításához
Utazás közben a biciklit rögzíteni kell, hogy az ne veszélyeztesse a többi utas biztonságát vagy a ruhájuk tisztaságát, illetve a jármű épségét.

A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert.

Speciális kialakítású (cargo, tandem, motoros stb.) kerékpárt nem lehet szállítani.

Hirdetés