Kerékpáros képzés a TF-en Hír

Kerékpáros képzés a TF-en Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/05/09
Bárki bármit állít, mi saját szemünkkel láttuk, hogy létezik.
Hirdetés

A TF kerékpáros táborának egy napján vettem részt nemrég (na jó, egy picit rég - április elején -, csak most jutottam oda, hogy megírjam ezt a cikket). Néhány előadás erejéig újra beültem az iskolapadba, ami ebben az esetben a Csillebérci Szabadidő Központ egyik altáborának előadójában egy műanyag szék, száz méterrel arrébb egy pingpongasztal, illetve a betonplaccon és az erdei ösvényen egy kerékpár nyerge volt.

Kerékpáros oktatást kerékpárok nélkül levezényelni talán nem lehetetlen, de nem feltételenül célravezető. A tavalyi sajnálatos tűzesetben odaveszett kerékpárokat szerencsére tudták pótolni, a hallgatók számára több tucat CTM mountainbike állt rendelkezésre és minden kerékpárhoz járt fejvédő is. Azért esett amúgy a választás épp a mountainbike kerékpárokra, mert felhasználásukat tekintve ez a kategória a legsokoldalúbban használható mind közül.

 

Kerékpáros technika Forrás: Mozgásvilág.hu
Kerékpáros technika
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Tantárgy: kerékpár

A Testnevelési Egyetem felvehető tantárgyai között szerepel a kerékpár és az ehhez kapcsolódó oktatás egy tábor keretein belül zajlik. Az előadás-sorozatot Dr. Irmai István, a rekreáció tanszék vezetője vezette fel, vázolta a tantárgy lényegét, az oktatás célját. A programon elsajátított tudásanyaggal jókora rálátást nyernek a hallgatók a kerékpáros közlekedésre, a vonatkozó szabályokra és kellő tudást szereznek ahhoz, hogy képesek legyenek egy szervezett kerékpártúra levezénylésére, az esetleg felmerülő műszaki hibák megoldására.

"Seti tanárúr"

Az első előadáson - amit még az egész tábor együtt hallgatott - Schetter Zsolt, alias Seti (Magyar Kerékpársportok Szövetsége Triál szakágvezetője) kezdte a fejtágítást abszolút az alapoktól, a kerékpározás történetétől és a kerékpárok típusaitól, főbb részegységeitől, de érintette a kerékpáros közlekedés kultúráját, a vonatkozó szabályokat és a biztonsági előírásokat is. Ezt követően külön csoportokra osztották a hallgatókat és következtek a gyakorlati előadások.

 

Obi szerel Forrás: Mozgásvilág.hu
Obi szerel
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Szereld magad

Oberländer Tamás, alias Obi, a Kerékvár kerékpárbolt alapítója hozta magával szerszámos ládáját és a természet lágy ölén végigvette a hallgatókkal a kerékpárok főbb egységeit, az alapvető beállításokat (fék-, váltó-, kormány-, stb.), mindenki kipróbálhatta magát defektjavításban (amihez előbb persze szét-, majd a végén össze kell szerelni a kerék ide vonatkozó részeit), és megtanulták felismerni, ha valami nem okés a bringa összeszerelésével.

A bóját jobbról... mondom jobbról

Pécs Eszter, a rekreáció tanszék oktatásszervezője vezette a mozgáskoordinációs ügyességi kerékpáros... inkább nevezném játékos vetélkedőnek, mintsem előadásnak (pozitív értelemben természetesen). Miután mindenki tanújelét adta annak, hogy képes egy négy bója által jelölt terület körül folyamatosan tekerni és szükség esetén megállni, illetve a bójákat keresztül-kasul jobbról-balról-keresztben-átlóban kikerülni, következtek a csapatversenyek. A feladatok között előfordul egylábbal tekerés, rollerezve közlekedés, de olyan is, hogy egy kerékpárt hárman kell megpróbálni irányítani (és általában pont nem annak, aki a bringán ül). A vetélkedő után a "jobbra fordulok, de balra megy" és a "hátrafelé tekerek, akkor megy előre" működési elvű bringákon lehetett jókat szórakozni.

 

Tréfás kerékpárok Forrás: Mozgásvilág.hu
Tréfás kerékpárok
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Emelkedőnél válts vissza

A Seti vezette kerékpártúra valós szituációkban előforduló kerékpárkezelési technikákról szólt. A hallgatók elsajátíthatták, hogy emelkedők, vagy lejtők esetén milyen váltófokozatban, milyen pedáltartásban és testhelyzetben érdemes tekerni, megtapasztalták a rázós terepviszonyokat és a kanyargós vonalvezetést. A biztonságos követési távolság, a csoportos kerékpározás sajátosságait is megismerték, ami a jövőbeli kerékpártúra vezetések során mind-mind hasznos tudás lesz számukra.

 

Seti az erdőbe viszi a hallgatókat Forrás: Mozgásvilág.hu
Seti az erdőbe viszi a hallgatókat
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Így fest tehát a kerékpáros képzés ma Magyarországon, a Testnevelés Egyetem képzési rendszerének keretében.

A hallgatók gyakorlati képzést kapnak kerékpárkezelésből és szerelésből, valamint elméleti oktatást a kerékpározást érintő szabályokról

és a következő napokban (amin én már nem vettem részt) további kerékpártúrákat tesznek, ahol a gyakorlati tudást tovább mélyíthetik.

A sikeres vizsgát követően (amiben elméleti és gyakorlati feladatok is szerepelnek) képesek lesznek kerékpáros túrák, események, vagy akár versenyek megszervezésére, lebonyolítására, akár testnevelő tanárként, akár sportszervezőként.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés