Menü

2011.05.27.     Hozzászólás 0

K3 - Kalandtúra két keréken

Nem az dönt, kinek jobb az erőnléte. Nem számít, ki tud jobban bringázni, és milyen bringával érkezett. A stratégia számít...

A K³ egy olyan kerékpáros verseny, ahol nem az dönt, kinek jobb az erőnléte. Nem számít, ki tud jobban bringázni, és milyen bringával érkezett. Sőt, nem feltétlenül az a csapat viszi haza a győztesnek járó vándorserleget, aki adott idő alatt a legnagyobb távot, illetve szintkülönbséget tudja leküzdeni. Ami igazán számít, az a taktika és a csapategység. A feladat egy tájegység bejárása kerékpárral adott időn belül a lehető legalaposabban, és közben a lehető legtöbb pontot összegyűjtve.

Pontokat szerezni első sorban objektumok felkeresésével lehet, melyek helyét a rajtnál kapjátok meg. Persze Az objektumok között nincs kijelölt útvonal, az objektumokat tetszőleges sorrendbe lehet felkeresni. A szervezők természetesen gondoskodnak majd számotokra elegendő számú objektumról és kihívásról, nehogy bárki is jóval a 14 órás szintidő előtt visszatérjen.

 

 

Az őrzött objektumoknál pontőrökkel találkozhattok, akik mindenféle érdekes logikai és ügyességi feladattal boldogítanak majd Titeket, melyekért természetesen sok-sok pont jár (persze csak ha meg tudjátok oldani). Az őrzetlen objektumokon nincs pontőr, ezeknek csak az érintéséért jár pont.

A pálya jellemzően kevés burkolt utat tartalmaz, MTB használata célszerű. Nem kell meglepődni azon sem, ha bizonyos helyeken vállon kell majd vinni a gépet!

A verseny hajnalban kezdődik (szombati nap) , és az eligazítás előző este, pénteken történik. A beérkezést ill. eredményhirdetést követően, a résztvevők egy kiadós vacsora közben, és megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel mellett beszélhetik meg egymással a nap eseményeit. Reggeli és hazautazás másnap vagyis vasárnap reggel.

 

 

A K3 VDO Kalandtúra Kétkeréken egyik szervezőjével beszélgettünk:

- Mi adta az ötletet egy ilyen jellegű kerékpáros verseny megrendezésére?
A gyalogos túrázók körében régóta népszerűek az ún. tájékozódási túraversenyek, melyek mind fejben mind erőnlétben igénybe veszik a résztvevőket. Ezek a jellemzően csapatversenyek alkalmanként több száz résztvevőt vonzanak, és nagyon jó hangulatú eseményeknek bizonyultak. Hasonló légkört, ill. kultúrát igyekszünk a kerékpárosok körében is meghonosítani. 

 

 

- Mióta létezik a rendezvény?
A Kalandtúra Két Keréken 2008 nyarán debütált először, amikor is a Pilis - Visegrádi-hegység területén állítottuk fel a pályát. A csapatok visszajelzése megerősített minket a folyatatást illetően, így 2009-ben a Vértes, majd 2010-ben a Börzsöny rengetegében küzdhettek meg a társaságok egymással és tereppel.

- Pár szóban összefoglalnád a kalandtúra lényegét?
A Kalandtúra röviden egy stratégiai jellegű, tájékozódási túraverseny, ahol nem csak az erőnlét, hanem a tereppontok tetszőleges begyűjtése során a csapat taktikája is döntő, ugyanakkor a változó helyszínnek, terepnek ill. tájegységnek köszönhetően garantáltan élmény dús program.

 

 

- Mik voltak a tapasztalatok az eddigi versenyek alapján?
Mint szervezők, úgy gondoljuk, hogy sikerült valami újat csempésznünk a hazai bringás életbe. A versenyzők visszajelzései is pozitívak, van létjogosultsága a rendezvénynek. Ha a Kalandtúra a jövőben széles körben ismertté válik, úgy meghatározó találkozási pontja lehet a magyar amatőr és akár profi kerékpárosoknak.

- Hová „költözik” idén a Kalandtúra bázisa?
2011. július 23-án Salgótarján lesz a bázis, ahonnan a Karancs-Medvest vehetik célba a versenyzők.

- Milyen újdonságokra lehet számítani?
Sokan érdeklődtek korábban, hogy lehet-e egyéniben indulni. Idén nyáron először már három kategóriában startolhatnak a bicajosok: egyéni, csapat és családi. Az egyéni indulók természetesen a ’nagy’ pályán mérik össze erejüket. A csapat kategória az eddigiekkel teljesen azonos. A családilag kilátogató túratársaknak is igyekszünk megfelelni, ill. az ifjabb generációt bevonni a túrázás eme válfajába, ezért kijelölünk egy kisebb, kevesebb pontból álló pályaszakaszt. Szeretnénk, ha az esemény nem csupán egy verseny lenne a naptárunkba, de közösségformáló programmá is válna. Ennek érdekében a Karancsban az előestén vetítés, majd másnap a „futamot” követően bográcsvacsora, koncert, ill. kedvezményes szálláslehetőség is segítené a teljes értékű lazulást.

 

 

- Kiknek ajánlanád a részvételt?
Mivel egyéni, csapat- és családi kategóriát is indítunk, ezért szinte minden korosztálynak ajánlható. A kihívást mindenki maga határozza meg, a terep és a szervezők csak segítséget adnak ehhez. 

- Hogyan lehet jelentkezni a versenyre?
A nevezési határidő tíz nappal a verseny előtt, tehát július 13. lesz, tehát addig lehet a Kalandtúrára nevezni. Helyszíni nevezés sajnos nincs. A nevezési információkat az esemény hivatalos honlapján a
www.k3-vdo.hu oldalon lehet megtalálni.

- Az indulók milyen díjazásban részesülnek?
Az összes induló ajándék pólóval és oklevéllel térhet haza, támogatónknak, VDO-nak köszönhetően pedig a kategóriák legjobbjai értékes kerékpáros felszerelésekkel is gazdagodnak.

- Kedvcsinálóként mit üzennél a bringásoknak?
A kalandvágyó bringásokat idén is gyönyörű táj, technikás pálya, és lelkes szervezőgárda fogja várni. Ahogy mondani szokás, aki volt már, az azért, aki még nem volt, az pedig azért jöjjön el, és tapasztalja meg a Kalandtúra élményét!

 

Bővebb infók, jelentkezés a versenyre: www.k3-vdo.hu

Olvass többet a témáról: Tájékozódási verseny