Menü

2010.06.17.     Hozzászólás 7

Interjú a BalatonBikeFest szervezőjével

Szalay Balázst, a fesztivál szervezőjét kérdeztük az idei rendezvény értékelésével kapcsolatban.

Nem sok idő telt el a Balaton Bike Fest óta, és máris elfoglaltságaid máshova szólítanak. Hogyan értékeled az idei Bikefest-t?
Először is nagyon jó időnk volt, ami nagyban befolyásolta a fesztivál sikerét. Idén sokkal nagyobb szerencsénk volt, mint például tavaly, amikor is a pénteket és a szombatot is elmosta a vihar.

Ami még nagyon fontos az az idei év értékelésénél az a támogató és együttműködő partnereinknél bekövetkezett gazdasági változás ami azt eredményezte, hogy a 2010-es Balaton Bike Fest-re kevesebb összeg folyt be mint tavaly, illetve az önerő is kevesebb volt mivel a tavalyi Balaton Bike Fest felemésztette a cég tartalékait.

Aki kerékpár versenyt szervez, az tisztában lehet azzal, hogy milyen nehéz támogatót találni és hogy mennyire csökkennek a források a cégeknél. Ettől eltekintve még mindig biztos vagyok benne, hogy a Balaton Bike Fest a legnagyobb költségvetésű verseny Magyarországon és a környező országokban is.

Több értékelő összefoglalást fogunk az elkövetkező napokban készíteni, melyek a Balaton Bike Fest oldalán megtalálhatóak lesznek.

 

Idén új helyszínre költözött az események nagy része. Miért korlátozódott a Sundance parkba a fesztivál jelentős része, ellentétben a tavalyi megoldással (tagore sétánynál North Sore, kikötőnél óriás ugrató, stb.)?
Próbáltunk központosítani, hogy az idelátogató nézők egy helyszínről több versenyt nézhessenek meg. A waterjumpra pedig azért nem került idén megrendezésre, mert 2009-ben mindössze 5 kerékpáros és 40 síelő indult rajta és ez úgy nézett ki, hogy 2010-ben sem tud növekedni. A költségei pedig ennek a versenyszámnak nagyon magasak ahhoz, hogy ilyen kevés indulónak építsük meg, ráadásul kicsit ki is lógott a kerékpáros rendezvények közül.

 

A Sundance Park se rossz, bár elég kevés az árnyék és parkolóban, aszfalt környezetben igen nagy volt a hőség. Rajtunk kívül sokaknak tetszene, ha a fesztivál a Balaton közvetlen partjára költözne. Ti gondoltatok már erre? Megoldható?
Nyertünk egy pályázatot amely alapján egy dirt és egy triál pályát építünk közvetlenül a 71-es út mellé. Pont a Balaton Bike Fest alatt jött meg ennek az építési engedélye. Ha ezt sikerül megépíteni akkor 5 évig ott folyamatosan lehet majd versenyeket rendezni és természetesen a Balaton Bike Fest is leköltözik oda a versenyekkel.

 

Az eseményről sok helyen lehetett előzetesen olvasni, ellenben a helyszínen kevés volt a tábla, a hirdetmény. Ha nem célirányosan jöttünk volna, akkor nem is nagyon tudtunk volna a fesztiválról. Hol találkozhattunk Füreden az esemény jelzéseivel?
A Balaton Bike Festre 1000 db plakátot nyomtattunk és 200 irányjelző tábla készült. Ezek mindegyike ki lett a környékre helyezve. Lehet, hogy még ez is kevés volt és több kellett volna, bár senkitől nem kaptunk olyan visszajelzést, hogy nem talált oda valamelyik versenyre. 

 

Az info-sátornál kihelyezett térképen rosszul is szerepeltek a helyszínek (pl. kajakteszt a tagore sétánynál, maraton rajt helyszín). Eredetileg más volt a terv, mint ami megvalósult?
Igen, az eredeti terv az volt, hogy a maraton rajtja  a Tagóre sétányról indul lassú rajttal ahogy a tavalyi évben, de a várható sok helyszíni nevező miatt ezt megváltoztattuk. A kajak teszt pedig eredetileg is a kempingben lett tervezve, ott sajnos hibáztunk a térkép készítésénél.

 

A kajaktesztre mi határozottan - és így ingyenesen - bejutottunk a kemping sorompója mellett, de hallottunk olyat, hogy valakitől belépőt szedtek. Tényleg nem volt szabad ingyen bemenni, vagy a kapuőr volt rosszul tájékoztatva?
A kempinggel megegyeztünk, hogy aki a kajaktesztre megy az ingyen bemehet oda. Valószínű nem minden kapuőrt tájékoztattak erről, bár itt megint el kell mondanom, hogy hozzánk nem érkezett panasz ezzel kapcsolatban sem.

 

Mi igénybe vettük a Máv-start kedvezményt. Van arra statisztika, hogy összesen hányan éltek a lehetőséggel?
Az esemény után kb. 2 héttel kapjuk meg a statisztikát a MÁV-tól. Amint meglesz közzétesszük.

 

A triatlon úszás számának elmaradását a hivatalos közlemény a viharjelzésre fogta, de hallottunk olyan pletykákat, ami szerint szervezési hiányosság miatt maradt el. Rosszindulatú szóbeszédről van csak szó?
A helyszínen a vízirendőrök nem engedték úszni a triatlonosokat a viharjelzés miatt. A triatlon úszás a strandon belül volt kijelölve, ezért például semmilyen engedély nem kellett hozzá, de mi bejelentettük a Balaton Bike Festet mindenhol ezért ott voltak a vízirendőrök is a helyszínen. Valószínű, ha nem járunk el precízen minden engedély megszerzésében akkor nem akadályozták volna meg a rendőrök az úszást, de nekünk nem illegális verseny megszervezése a célunk.

 

Miért csúszott a MTB Maraton rajtja?
A sok helyszíni nevező miatt.

 

A tömegrendezvények indulók hozzászoktak, hogy célba érkezéskor befutó csomagot, frissítőt, stb. kapnak. A MTB maratonon az extra csomagért külön kellett fizetni és a célba érkezéskor "csak" üdítőt osztottak, amit többen nehezményeztek a drága nevezési díjra hivatkozva. Jogosak-e az érveik?
Ismerve a maraton rendezési költségeit, én nem gondolom, hogy magas volt a nevezési díj. Az előnevezés 4000 ft volt ami alacsonyabb mint ha a Top maraton mindegyik versenyére benevez valaki. Azért alakítottuk ki így a nevezési rendszert, hogy aki nem szeretne extra csomagot az alacsony áron tudjon indulni és az aki pedig extrább ellátást szeretne az az extra csomaggal megteheti azt. A nemzetközi nevezési díjakhoz képest még mindig nagyon alacsony nálunk a nevezés. Az biztos, hogy a Pasta Party-val jövőre rugalmasabbak leszünk, mert a célba érkezés után azonnal szolgáljuk ki majd a versenyzőket a spagettivel.

 

Miért csúszik a MTB maraton eredménylistája, amikor elvileg az egész chipes időméréssel és számítógépes technikával zajlott?
Sajnos a nevezésnél kb 30 versenyző chipjét nem rendelték hozzá nevekhez, ezért az időmérők által mért eredményeket hozzá kellett nézni a kézi listához, amit a versenybírók írtak a célba a beérkező versenyzők sorrendjéről. Bármilyen hihetetlen, de ez nagyon lassan ment. Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy elmaradt a díjkiosztó, mert azok akik letekerték a különböző távokat a hőségben igazán megérdemelték volna a díjazást a helyszínen azonnal. Szerdára sikerült a végleges eredményeket összerakni és a Duna maratonon megtartjuk az eredményhirdetést.

 

Nekünk összességében továbbra is tetszik a rendezvény. Ugye jövőre lesz folytatás?
Terveink között szerepel, hogy sok-sok évig megrendezzük a Balaton Bike Festet.

 

Az itt, és az egyéb fórumokon elhangzott felvetéseket figyelembe veszitek a következő szervezéskor?
Természetesen, mi is sokat tanulunk a fórumon elhangzottakból, bár van sok szélsőséges hozzászólás is.
 

Olvass többet a témáról: balaton bike fest

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Jozsó 2010.06.23.   08:22

  Jozsó

  Ha tényleg hosszútávon gondolkoznak, akkor nem kéne elnagyolni a szervezést. Talán megérné 1-2 tapasztalt szervező (nyilván a Szalay Balázs is elég tapasztalt szervező, itt az egyes sportágak versenyszervezésében jártas szakemberekre gondolok) segítségét igénybe venni.

  válasz erre...

 • CyberX 2010.06.22.   13:07

  CyberX

  Nagyon sok apró részlet nem stimmelt az idei BikeFesten. Azt hittem, hogy ebből az eseményből végre kialakulhat egy Gardához hasonló, magas színvonalú rendezvény, de az idei történések sajnos nem ebbe az irányba mutatnak. Nagyon kiábrándító volt mint üzleti, mint bringás szemmel. Remélem, a szervezők jövőre ki tudják küszöbölni a csorbát. Ha lesz még kinek...

   

  válasz erre...

 • légipék 2010.06.19.   17:43

  légipék

  Sziasztok!

  Sajnos kevés időm van, de igyekszem lassacskán feltenni a videókat, amiket készítettem a versenyen (Balaton Maraton) és a többi eseményen.

  Ezzel kapcsolatos infot találtok a www.gearmag.hu címen!

  ...és 2009-ben tényleg jobb volt (és nem csak azért, mert akkor nem tört le a pedálom),

  a maraton pontos indítását pedig egy nevezési határidővel (óra/perc) megoldhatták volna!

  válasz erre...

 • phu 2010.06.18.   19:28

  phu

  Nem tudom ki pletykál és milyen alapon a triatlonról. Minden készen állt a rajthoz, amikor a vizirendőrök kitiltottak a vízből. 2. fokú viharjelzésnél senki nem mehet a vízbe, akár strand, akár nem, ez a szabály. Az más kérdés, hogy miért van viharjelzés, ha egy kicsit fúj a szél, valószínüleg ezzel védi magát minden illetékes.

  válasz erre...

 • Tommy 2010.06.18.   07:27

  Tommy

  Lehet a mostani bikefest a realitás és eddig valóban el voltunk kényeztetve, de akkor erre mi szükség volt? És ha máshol tudnak kényeztetni, akkor most miért nem!?

  Akkor is az a végeredmény, hogy a pénzünkért máshol többet/jobbat kapunk és ezért jogosan merülnek fel a kérdések.

  válasz erre...

 • Biker 2010.06.17.   21:44

  Biker

  Elkényeztetett MTB maratonistáknak semmi nem jó !

   

  válasz erre...

 • Zip 2010.06.17.   16:24

  Zip

  Kedves Szalay Balázs,

  Csak egy válaszára szeretnék reagálni, ami a legrövidebb volt az interjúban.

  Nem a helyszíni nevezők miatt késett a rajt! A szervezetlenség miatt és az előkészületek teljes hiánya miatt. Ha egy Top Maratonhoz hasonlítja az árakat, akkor hasonlítsa hozzá a szervezést is. Ott előre elkészített csomagok vannak névhez/rajtszámhoz rendelve. Itt a helyszínen laminálták a rajtszámokat, majd segítőkész versenybírók lyukasztották egyesével. Úgy hogy előnevezett voltam, 1óra ácsorgás után kerültem sorra, ezután kb. 3-4 percbe került az ott dolgozó kollegának összeszednie a rajtszámomat, a chipemet, a szalagot és a 4 db kötegelőt. A helyszíni nevezőket ennek a duplája vagy triplája alatt tudták feldolgozni. Annak ellenére, hogy sok helyről kérték, hogy az előnevezetteket külön kezeljék, ez nem történt meg. Továbbá azokra fogni a csúszást, akik még többet fizettek a rendezvényért, mint az előnevezettek, elég "átgondolatlannak" tartok.

  Üdvözlettel:

  Papp Zoltán

  válasz erre...