Interjú a BalatonBikeFest szervezőjével Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2010/06/17
Szalay Balázst, a fesztivál szervezőjét kérdeztük az idei rendezvény értékelésével kapcsolatban.
Hirdetés
Nem sok idő telt el a Balaton Bike Fest óta, és máris elfoglaltságaid máshova szólítanak. Hogyan értékeled az idei Bikefest-t? Először is nagyon jó időnk volt, ami nagyban befolyásolta a fesztivál sikerét. Idén sokkal nagyobb szerencsénk volt, mint például tavaly, amikor is a pénteket és a szombatot is elmosta a vihar.
Ami még nagyon fontos az az idei év értékelésénél az a támogató és együttműködő partnereinknél bekövetkezett gazdasági változás ami azt eredményezte, hogy a 2010-es Balaton Bike Fest-re kevesebb összeg folyt be mint tavaly, illetve az önerő is kevesebb volt mivel a tavalyi Balaton Bike Fest felemésztette a cég tartalékait.
Aki kerékpár versenyt szervez, az tisztában lehet azzal, hogy milyen nehéz támogatót találni és hogy mennyire csökkennek a források a cégeknél. Ettől eltekintve még mindig biztos vagyok benne, hogy a Balaton Bike Fest a legnagyobb költségvetésű verseny Magyarországon és a környező országokban is.
Több értékelő összefoglalást fogunk az elkövetkező napokban készíteni, melyek a Balaton Bike Fest oldalán megtalálhatóak lesznek.
 
Idén új helyszínre költözött az események nagy része. Miért korlátozódott a Sundance parkba a fesztivál jelentős része, ellentétben a tavalyi megoldással (tagore sétánynál North Sore, kikötőnél óriás ugrató, stb.)? Próbáltunk központosítani, hogy az idelátogató nézők egy helyszínről több versenyt nézhessenek meg. A waterjumpra pedig azért nem került idén megrendezésre, mert 2009-ben mindössze 5 kerékpáros és 40 síelő indult rajta és ez úgy nézett ki, hogy 2010-ben sem tud növekedni. A költségei pedig ennek a versenyszámnak nagyon magasak ahhoz, hogy ilyen kevés indulónak építsük meg, ráadásul kicsit ki is lógott a kerékpáros rendezvények közül.
 
A Sundance Park se rossz, bár elég kevés az árnyék és parkolóban, aszfalt környezetben igen nagy volt a hőség. Rajtunk kívül sokaknak tetszene, ha a fesztivál a Balaton közvetlen partjára költözne. Ti gondoltatok már erre? Megoldható? Nyertünk egy pályázatot amely alapján egy dirt és egy triál pályát építünk közvetlenül a 71-es út mellé. Pont a Balaton Bike Fest alatt jött meg ennek az építési engedélye. Ha ezt sikerül megépíteni akkor 5 évig ott folyamatosan lehet majd versenyeket rendezni és természetesen a Balaton Bike Fest is leköltözik oda a versenyekkel.
 
Az eseményről sok helyen lehetett előzetesen olvasni, ellenben a helyszínen kevés volt a tábla, a hirdetmény. Ha nem célirányosan jöttünk volna, akkor nem is nagyon tudtunk volna a fesztiválról. Hol találkozhattunk Füreden az esemény jelzéseivel? A Balaton Bike Festre 1000 db plakátot nyomtattunk és 200 irányjelző tábla készült. Ezek mindegyike ki lett a környékre helyezve. Lehet, hogy még ez is kevés volt és több kellett volna, bár senkitől nem kaptunk olyan visszajelzést, hogy nem talált oda valamelyik versenyre. 
 
Az info-sátornál kihelyezett térképen rosszul is szerepeltek a helyszínek (pl. kajakteszt a tagore sétánynál, maraton rajt helyszín). Eredetileg más volt a terv, mint ami megvalósult? Igen, az eredeti terv az volt, hogy a maraton rajtja  a Tagóre sétányról indul lassú rajttal ahogy a tavalyi évben, de a várható sok helyszíni nevező miatt ezt megváltoztattuk. A kajak teszt pedig eredetileg is a kempingben lett tervezve, ott sajnos hibáztunk a térkép készítésénél.
 
A kajaktesztre mi határozottan - és így ingyenesen - bejutottunk a kemping sorompója mellett, de hallottunk olyat, hogy valakitől belépőt szedtek. Tényleg nem volt szabad ingyen bemenni, vagy a kapuőr volt rosszul tájékoztatva? A kempinggel megegyeztünk, hogy aki a kajaktesztre megy az ingyen bemehet oda. Valószínű nem minden kapuőrt tájékoztattak erről, bár itt megint el kell mondanom, hogy hozzánk nem érkezett panasz ezzel kapcsolatban sem.
 
Mi igénybe vettük a Máv-start kedvezményt. Van arra statisztika, hogy összesen hányan éltek a lehetőséggel? Az esemény után kb. 2 héttel kapjuk meg a statisztikát a MÁV-tól. Amint meglesz közzétesszük.
 
A triatlon úszás számának elmaradását a hivatalos közlemény a viharjelzésre fogta, de hallottunk olyan pletykákat, ami szerint szervezési hiányosság miatt maradt el. Rosszindulatú szóbeszédről van csak szó? A helyszínen a vízirendőrök nem engedték úszni a triatlonosokat a viharjelzés miatt. A triatlon úszás a strandon belül volt kijelölve, ezért például semmilyen engedély nem kellett hozzá, de mi bejelentettük a Balaton Bike Festet mindenhol ezért ott voltak a vízirendőrök is a helyszínen. Valószínű, ha nem járunk el precízen minden engedély megszerzésében akkor nem akadályozták volna meg a rendőrök az úszást, de nekünk nem illegális verseny megszervezése a célunk.
 
Miért csúszott a MTB Maraton rajtja? A sok helyszíni nevező miatt.
 
A tömegrendezvények indulók hozzászoktak, hogy célba érkezéskor befutó csomagot, frissítőt, stb. kapnak. A MTB maratonon az extra csomagért külön kellett fizetni és a célba érkezéskor "csak" üdítőt osztottak, amit többen nehezményeztek a drága nevezési díjra hivatkozva. Jogosak-e az érveik? Ismerve a maraton rendezési költségeit, én nem gondolom, hogy magas volt a nevezési díj. Az előnevezés 4000 ft volt ami alacsonyabb mint ha a Top maraton mindegyik versenyére benevez valaki. Azért alakítottuk ki így a nevezési rendszert, hogy aki nem szeretne extra csomagot az alacsony áron tudjon indulni és az aki pedig extrább ellátást szeretne az az extra csomaggal megteheti azt. A nemzetközi nevezési díjakhoz képest még mindig nagyon alacsony nálunk a nevezés. Az biztos, hogy a Pasta Party-val jövőre rugalmasabbak leszünk, mert a célba érkezés után azonnal szolgáljuk ki majd a versenyzőket a spagettivel.
 
Miért csúszik a MTB maraton eredménylistája, amikor elvileg az egész chipes időméréssel és számítógépes technikával zajlott? Sajnos a nevezésnél kb 30 versenyző chipjét nem rendelték hozzá nevekhez, ezért az időmérők által mért eredményeket hozzá kellett nézni a kézi listához, amit a versenybírók írtak a célba a beérkező versenyzők sorrendjéről. Bármilyen hihetetlen, de ez nagyon lassan ment. Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy elmaradt a díjkiosztó, mert azok akik letekerték a különböző távokat a hőségben igazán megérdemelték volna a díjazást a helyszínen azonnal. Szerdára sikerült a végleges eredményeket összerakni és a Duna maratonon megtartjuk az eredményhirdetést.
 
Nekünk összességében továbbra is tetszik a rendezvény. Ugye jövőre lesz folytatás? Terveink között szerepel, hogy sok-sok évig megrendezzük a Balaton Bike Festet.
 
Az itt, és az egyéb fórumokon elhangzott felvetéseket figyelembe veszitek a következő szervezéskor? Természetesen, mi is sokat tanulunk a fórumon elhangzottakból, bár van sok szélsőséges hozzászólás is.  
Hirdetés