Határok nélkül - Két keréken a Párizs Peking útvonalon Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2008/04/01
Hogy hogyan kell Pekingbe érkezni augusztus 3-án? A Francia Kerékpárturisztikai Szövetség szerint, természetesen biciklivel, négy hónapos út és 12 ezer kilométer megtétele után, egyenesen Párizsból.
Hirdetés

A 104 fős nemzetközi kerékpáros csapat nem kevesebbre vállalkozott, minthogy az idei nyári olimpiai játékok tiszteletére, kerékpárral gördüljön be Pekingbe. Európán, majd Ázsián át vezet az útjuk, 12 kamion, csomagszállító busz, és autó kíséretében, a fogadó országok nagyvárosaiban szinte kézről kézre adják egymásnak a csapatot a kerékpáros mozgalom hívői és a hivatalos támogatók.

Budapestre április 2-án érkeznek meg, ahol a Kerékpáros Magyarország Szövetség (KMSZ) tagszervezeteinek képviselői fogadják őket. – A Kerékpáros Magyarország Program (KMP) és a KMSZ főbb irányvonalainak alapjául, többek között más európai országok kerékpáros programjai szolgáltak, ennek ékes példája, hogy a francia Mr. Velo mintájára lett itthon is kormányzati felelőse a kerékpározás ügyének – mondja Bodor Ádám a GKM kerékpárügyi miniszteri megbízottja. – Egy olyan kerékpáros hagyományokkal, kultúrával rendelkező ország, mint Franciaország sok tekintetben jó példa lehet számunkra a kerékpáros kultúra elterjesztésében. Ezért is örültünk nagyon a Peking-Párizs túrának, hiszen a résztvevők látványos üzenettel szolgálnak: megmutatják, milyen fontos szerepe lehet a kerékpározásnak a nevelésben, és nem utolsósorban elősegítik a nemzetek közötti kulturális párbeszédet. Erősítik, hogy a kerékpározás kortól, nemtől és nemzetiségtől független tevékenység, általa új közösségek, kapcsolatok alakulnak, s az autós közlekedőkkel ellentétben a kerékpáros interaktív résztvevője az őt körülvevő világnak.

 

Hirdetés