GPS nyomkövető kerékpárra

GPS nyomkövető kerékpárra

Támogatott tartalom
2021/08/04
Lopás ellen legjobb a megelőzés. De mi véd arra az esetre, ha mégis megtörténik a baj?

Kerékpáros nyomkövető

Kerékpárlopás ellen legjobb megoldás a megelőzés. Mindig használj megfelelő lakatot a lezárásra, ne hagyd sokáig őrizetlenül a kerékpárodat stb... Ezekkel az aranyszabályokkal csak az a baj, hogy nem mindig életszerűek. Egy GPS alapú nyomkövető két alapvető szolgáltatást is nyújt. Egyrészt segítségével meghatározható a kerékpár (vagy bármilyen eszköz, amire fel van szerelve) helyzete, útvonala, másrészt pedig riasztani tud, ha elmozdítják szeretett paripádat. 

Miért a Flexcom kerékpáros nyomkövető? 

Ha rákeresünk a neten, természetesen találunk jó pár olcsó, kerékpáron használható nyomkövetőt is. A Flexcom gyártó által üzemeltetett nyomkovetes.net webshopon is rendelhető olcsó, első ránézésre megfelelő, ötletes verzió. Nyomkövető és nyomkövető között azonban nagy különbségek lehetnek, mely nem csak a napi használatot illetően, hanem lényegében is meghatározza a kütyü hasznosságát. Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy a nyomkövetőt könnyen vagy nehezen lehet-e eltávolítani a kerékpárról? A kütyüben lévő sim kártya könnyen vagy nehezen távolítható-e el? Ha a SIM kártyát és/vagy magát a nyomkövetőt egyszerűen le lehet szerelni, akkor nem sokat ér az egész, mert a termék pont azt a biztonságot nem fogja nyújtani, ami miatt beruháztunk rá. 

Napi használatban fontos lehet még, hogy az akkumulátor meddig bírja, a szoftver és ezen belül a webes felület vagy a telefonos app mennyire kezelőbarát, vagy egyáltalán van-e hozzá? 

GPS nyomkövető kerékpárra-5
Útvonal lekérdezés térképen
GPS nyomkövető kerékpárra-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

A Flexcom által kifejezetten kerékpáros használatra kifejlesztett nyomkövető:

- strapabíró, kompakt. A SIM kártya és a GPS jeladó egy erős, zárt házban kapott helyet.  
- nehéz eltávolítani. A készüléket egyedi csavarokkal kell rögzíteni, így akármilyen csavarhúzóval nem lehet leszedni.
- feltünésmentes. A kütyü egyszerű kinézetű és pl. kulacstartó alá is elhelyezhető.
- felhasználóbarát. Az akkumulátora típustól függően 30 vagy 60 napig bírja, feltöltése powerbankról is 3-6 óra alatt megoldható.

GPS nyomkövető kerékpárra-1
Egyedi bitfejes csavarokkal rögzül
GPS nyomkövető kerékpárra-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Vásárlás

A kerékpáros nyomkövetőt a nyomkovetes.net webshopon lehet megrendelni 34 500 Ft-ért. Az termék megvásárlásával az első éves szoftver licenszet és az éves, egész világon érvényes SIM kártya használatot is megkapjuk. A további éves díj 15 000 Ft, amit azonban nem kell manuálisan webshopon keresztül megvenni, mert a lejárat előtt a gyártó felveszi velünk a regisztrált emailen a kapcsolatot és intézik az újabb egy év szolgáltatást. 

A készülék egy minimalista, szép dobozban érkezik, melyben a készülék mellett még töltőkábelt és két egyedi fejű csavart kapunk, a hozzá tartozó bitfejjel együtt.

GPS nyomkövető kerékpárra-3
Minimalista dobozban érkezik
GPS nyomkövető kerékpárra-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

A GPS nyomkövető működése

Miután beüzemeltük a készüléket, a nyomkövetés a következőképpen működik. Ha letámasztjuk a kerékpárunkat, akkor 5 percen belül aktivizálódik a riasztás funkció. Ha legközelebb megmozdítjuk a kerékpárt, már kapjuk is emailben a riasztást. A kerékpár pozícióját, mozgását a https://gpspositions.net/map/ oldalon vagy Android telefonon a megfelelő app-on lehet ellenőrizni. Térképes felületen követhetjük a nyomvonalat, ellenőrizhetjük az aktuális pozíciót, az aksi töltöttségét, a kapcsolódott GPS műholdak számát és a GSM jel erősségét. 

A jelerősség fontos adat, mert ha nagyon le van árnyékolva a készülék, akkor nem biztos, hogy megkapjuk a riasztást. Saját tapasztalatom szerint garázsban, 28%-os jelerősség mellett is néhány mm-es elmozdulásra is riasztott. 

A rendszer akkor is riaszt, ha lemerülőben az akkumulátor. 

A weboldalon és az appon keresztül több, más funkcióhoz is hozzáférünk, pl. adatok diagramos megjelenítése vagy exportálása excel fájlba.

Várható fejlesztések

A Flexcom a nyár végére ígéri az SMS illetve rezgés alapú riasztást, valamint azt, hogy az útvonal adatainkat Strava kompatibilis fájlba tudjuk exportálni.