Fixizés - kerékpáros divathullám? Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2007/05/29
A városi kerékpározás népszerűsödése magában hordozza annak kultúrájának bővülését, színesebbé válását. A "kerékpáros trend" figyelői új divathullámot látnak kibontakozni az örökhajtós kerékpárok terén.
Hirdetés

Fixizés

Divat a retro, ezt már régóta tudjuk, tapasztaljuk, az áttétel nélküli kerékpározást mégsem szokás ez alá az irányzat alá besorolni. Annál is inkább, mivel követői a váltós bringát megszületése óta kitartanak a váltó nélküli kerekezés mellett.

A rendszerváltozást követően alig vártuk, hogy megérkezzenek hazánkba a "montik", amik már soksebességesek voltak, így könnyítve meg az elindulást, vagy az emelkedőn haladást. Végre lecserélhettük a "mucsabájkokat" mountain bike-okra. Ha megfigyeljük azonban azokat az országokat, ahol a kerékpározásnak komolyabb kultúrája van (Dánia, Hollandia, stb.), megfigyelhetjük, hogy 90%-ban hagyományos kerékpárokon közlekednek.

Ennek egyik nyílvánvaló oka lehet a kerékpárlopások megelőzése is - nyílván a tolvajok a drágább, tutibb járgányokra buknak -, de sokakat vonz a biciklik letisztult egyszerűsége és többnyire kényelmesebb testtartást nyújt, mint a modernebb változatok. Itthon mind több kerékpáros futár használja a fixit, de hölgyek körében is egyre népszerűbb.

A kerákpárboltok látogatása és katalógusok böngészése közben is szembetűnő, hogy szép lassan visszatér nagyapáink és nagyanyáink kedvelt közlekedési eszköze, a kontrás kerékpár.

 

Hirdetés