Dupla csúcstámadás a Mátrában

Vuelta.hu;http://vuelta.hu
2013/08/02
Képzelj el egy hétvégét, amikor mindenki bringára ül a Mátrában. 
Hirdetés

Terepen, országúton, sziklákon, erdőben, ameddig a szem ellát, minden a kerékpárról szól. Tetszik az ötlet? Akkor pont neked való a nyár legnagyobb durranása, a McDonald’s BringaMánia Fesztivál 2013. augusztus 31. és szeptember 1. között a Mátrában.

A McDonald’s BringaMánia program 2010. óta az eddigi 22 eseményén több mint 47 ezer bringást mozgatott meg. A szervezők most még magasabbra tették a lécet: az ország legnagyobb kerékpáros eseményét szervezik meg a Mátrában. A kétnapos, több kerékpáros szakágat is bemutató sportfesztiválnak Gyöngyös, Sástó és a Mátra útjai adnak otthont 2013. augusztus 31. és szeptember 1. között. A Fesztivál hétvégéjén hét eseményen próbálhatják ki magukat a bringázás szerelmesei, de a szervezők azoknak is tartogatnak programot, akik csak aktív hétvégi kikapcsolódásra vágynak. Izgalmas versenyek, látványos bemutatók, felhőtlen szórakozás vár minden bringamániásra kortól, nemtől és felkészültségtől függetlenül.

A BringaMánia Fesztivál első napján, szombaton délelőtt a Rose-Velo.hu Kékesi Csúcstámadáson az országúti szakág szerelmesei pattannak nyeregbe és tekerik le a Gyöngyös és Kékestető közötti rövid, de annál izzasztóbb távot. A Csúcstámadás ötödik alkalommal kerül megrendezésre, ahol idén az elit felnőtt kategória számára ezúttal külön, pénzdíjas versenyt szerveznek a Csúcstámadással megegyező útvonalon, Kékes Nagydíj néven.

Ugyancsak szombaton zajlik a gyors és technikás pályákat kedvelő versenyzőket megcélzó Mountain Bike Magyar Nagydíj. Az izgalmas, két kilométernél is rövidebb pálya a mesterséges tavak feletti fahidakon, és a quad pályák nyomvonalán is áthalad. A pálya 75%-a belátható az Adrenalin Park felett átívelő 200 méteres függőhídról is. A Cross Country Challange sorozatba illeszkedő MTB Magyar Nagydíjra az amatőr bringásokat is várják, hiszen számukra könnyített pályán szerveznek futamokat.

Évről évre egyre több gyerkőc próbálja ki magát a Mátrában, tavaly már több mint 100 fős mezőnnyel indult a gyerekek versenye. Remélhetőleg ez idén sem lesz másként. A hagyománynak megfelelően a szombat délutáni Gyerekversenyen a korosztályoknak megfelelő pályákon startolhatnak el a 4-14 éves fiatalok.

Akikben kevésbé dúl a versenyszellem, vagy nem elég gyakorlottak ahhoz, hogy terepen bringázzanak, de vonzza őket az erdő szépsége – nos, ők se maradjanak otthon. A szombat délelőtt Sástóról induló hosszabb és rövidebb gyalogos Természetjáró Túrák résztvevői Mátraházáig vagy akár Kékes-tetőig is elsétálhatnak – szakértő vezetők, erdészek tárasásában. Sőt ez alkalomból még lovasok is elkísérik a gyalogosokat. Hogy kerül lovas és gyalogos egy a bringás fesztiválra? A választ a fesztivál keretei között szervezett, a természetjáróknak szóló Konferencia adja meg – a nyílt fórumra várják az érdeklődő klubvezetőket is.

A Fesztivál második napján, vasárnap startol az idén tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő, 1500 fős nevezői létszámmal büszkélkedő Mátra Maraton. A Maraton 10 órakor indul három távon: a 90, 60 és 32 kilométeres távok mezőnyei 20 perces különbséggel rajtolnak – először a hosszútáv, utánuk a rövidtáv, majd a középtáv startol el. A McDonald’s BringaMánia Fesztivál ideje alatt ez lesz a második alkalom, hogy a bringások meghódítják a Kékest, hiszen a szombati országúti Csúcstámadás után a Mátra Maraton hosszú és középtávjának indulói is feltekernek az ország legmagasabb pontjára.

A Maratonnal egy időben, a célterületén látványos Dual Trial Mátra Kupán szurkolhatnak a nézők, érdeklődők. A helyszín adottságait kihasználva – hiszen az Adrenalin Park eredetileg egy kőbánya – a sziklák között és farönkökből ácsolt mesterséges akadályokon ugrálnak és egyensúlyoznak majd a sportág legjobbjai. Akinek mindez nem lenne elég, az kipróbálhatja magát az Adrenalin Park állomásain, a nyári-bob pályától a kalandparkon át az óriás (ez tényleg óriási!) hintáig, amelyek a család minden tagjának kihívást jelentenek.

 

Minden versenyzőt, hobbi bringást, túrázni vágyó felnőttet, családot és nézőt egyaránt vár az első McDonald’s BringaMánia Fesztivál a Mátrában.

 

Programok:
• 2013. augusztus 31., szombat:
–11:00 (Gyöngyös) Rose-Velo.hu Kékesi Csúcstámadás
–12:15 (Gyöngyös) Kékes Nagydíj – országúti verseny
–14:00 (Sástó) Természetjáró Túra és Séta
–14:00 (Sástó) Kerékpáros Konferencia (téma: kerékpározás az erdőben)
–15:00 (Sástó) Mountain Bike Magyar Nagydíj (XCC)
–17:00 (Sástó) MTB gyerekverseny

• 2013. szeptember 1., vasárnap:
–10:00 (Sástó) Mátra Mountain Bike Maraton
–14:00 (Sástó) Dual Trial Mátra Kupa

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés