Dante ismét montira pattant - hűsölés az Alvilágban

Baumann Viola
Baumann Viola
2015/08/11
A bringások harca a kőbányai pincejáratokban!- Underworld Kupa beszámoló 
Hirdetés

Bár az első kör után nem pontosan ezt gondoltam, de baromi jó verseny volt a szombati (aug. 8-i) MOFÉM Underworld Kupa.

Igazából a véleményem a futam 31. perce óta ez, amikor ugyanis a 30. percben ránéztem az órámra, és tudatosult, hogy még ugyanannyit kell tekerni, amennyit már megtettem, majdnem leszálltam a bringáról, hogy a következő fél órában inkább szép lassan toljam. Az Underworld Kupa ugyanis rettentő nagy szívatás abból a szempontból, hogy tekerhetsz akármilyen gyorsan, az adott 60 vagy 70 perces időkeret bizony nem fogy el hamarabb. Viszont, mikor túl voltam a felén, rájöttem, hogy ezt bizony élvezni kell, és onnantól kezdve vigyorogva pedáloztam végig.

Izgalom


Főleg, mikor minden egyes körben leereszkedtem a pince 12 fokos hűvösébe. Egyrészt izgalmas volt, hogy lejutok-e a rámpán, beférek-e az ajtón, és kicsúszom-e a fordítóban (igen, igen, nem), másrészt hirtelen tudtam másra is koncentrálni a levegővételen és a hőleadáson kívül. Jó, hát látni nem mindenhol láttam az utat, de így kell vakon megbízni a szervezőkben. Csak nem tesznek kiálló vasrudakat az éjsötét folyosóra? (nem)

Alagút Forrás: Underworld Kupa
Alagút
Kép forrása: Underworld Kupa

A versenyközpont lenyűgöző! Nézd meg a többi képet is. Klikk erre fotóra! 

Lazítás és hűsölés

A másik kedvenc részem az volt, amikor a rajt utáni részen felért az ember a mobil úszómedence mellé. Hát mennyire jó már, hogy miközben a hőségben nyeljük a port (a bolyozók portól fekete lábbal, arccal, fekete rúzzsal értek be a célba), tőlünk fél méterre emberek hűsölnek a medencében? Minden egyes körben újra és újra vizualizáltam, ahogy futam után becsobbanok a vízbe, és elmúlik minden hőség, izzadtság, fáradtság. A legjobb a terv megvalósításában az volt, hogy a férfi masters 1 futam alatt végig pancsoltam Annával, a női abszolút harmadikkal, és egy órán át moziztunk, akarom mondani, drukkoltunk, miközben hol hűsöltünk, hol napoztunk, de fél lábbal végig a medencében voltunk. Mondjuk a masters 2-es srácok kicsit szomorúak voltak, hogy nekik a futam után már nem volt lehetőségük medencepartizni, de aki igazán vízre vágyott, az a magasnyomású mosónál kielégíthette eziránti vágyait.

Még egy kicsi izgalom

A masters kettesek ráadásul még abban az előjogban is részesülhettek, hogy csak és kizárólag nekik dőlt rá a fa az atlétikapálya feletti kicsi erdős szakaszra. Hogy ez hogyan történhetett meg a teljes szélcsendben, az egyelőre kissé rejtélyes, de lehet, hogy a korábbi futamok indulói lazították ki a talajt az amúgyis bizonytalanul álldogáló fa alatt. Az addig sem unalmas pálya így mindenesetre még eggyel változatosabb lett.

Mivel limitált a létszám, igazán senkit nem bíztatok a jövő évi indulásra, mert nem szeretném, ha a sok lelkes jelentkező miatt nekem már nem maradna hely. Szóval, még ha szeretitek is a gyors, lendületes, és (oké, nekem) technikás pályát, a szuper hangulatot, az izgalmas, történelmi, sötét pincében tekerést, a pálya mellett közvetlenül elhelyezett mobil úszómedencét, a tök jó színű logós zoknit, a 20 fokos hőmérsékletingadozást, a zökkenőmentes szervezést és a minden sarkon drukkoló nézőket, akkor semmikép se gyertek az Underworldre, légyszi, mert elég sok barátomat szeretném elhozni ide jövőre.

Barlang bejárat Forrás: Underworld Kupa
Barlang bejárat
Kép forrása: Underworld Kupa

A versenyközpont lenyűgöző! Nézd meg a többi képet is. Klikk erre fotóra! 

A szervezők szerint az Underworld Kupa:

Augusztus 8-án, szombaton hatodik alkalommal feszültek egymásnak hazánk hegyibringásai, hogy dacolva a rendkívüli körülményekkel eldöntsék, hogy ki az úr a föld alatt. 2010 óta minden évben megrendezésre kerül hazán legkülönlegesebb kerékpáros versenye, a MOFÉM Underworld Kupa, amely a többszáz éves kőbányai tárnarendszer mélyére vezeti le a bringásokat.

A Merkapt Sportközpontban megtartott futamok a megszokott módon, öt külön etapban zajlottak: a próbafutamon a versenyzéssel ismerkedők indulhattak, őket a női és junior korú indulók követték, majd a férfiversenyzők álltak rajthoz, életkor szerinti felosztásban, három 70 perces futamban.

Az U19-esek között a Cube-Csömör fiataljai taroltak, a fiúk között Fördős Gergő, a lányok között Fördős Kata nyert meggyőző fölénnyel. Sőt, az utóbbi olyan jól teljesített, hogy az abszolút női dobogóra is felállhatott másodikként, őt csak Dr. Cseh Veronika (Alpinbike), az összetett női győztes tudta megelőzni, míg a harmadik leggyorsabb nő Füzy Anna (Trek SE) lett. A felnőtt férfiak között Gérnyi Balázs (Újbuda Superior MTB SE), a master1-esek között Blazsó Márton (VKE-Nelson), míg a master2-es futamban Medgyes Gábor (KTM Test Team) diadalmaskodott.

Hirdetés