Családias csatározás a Velencei-tónál

Családias csatározás a Velencei-tónál

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2013/05/14
Személyes interjúnk a győztessel, Szatmáry Andrással, a Cube-Csömör Kerékpáros Csapat versenyzőjével, aki Buruczki Szilárd előtt ért célba.
Hirdetés

Az idei Velencei-tó Maratonra kb. 90 előnevezés érkezett, a verseny napján reggel 11 órakor nagyjából 100-an álltak a rajtvonalhoz. A versenyzők között a kifejezetten hobbi kategória most nem képviseltette magát túl nagy számban, ezért komoly mezőny alakult ki az egyes csapatok versenyzői között, így mindenképp izgalmas versenyre lehetett számítani. A két körből a második körre 30-an mentek már csak ki, valószínűleg a szokatlanul erős, néha viharosan szeles időjárás miatt.

 

Kimura szemszögéből
Vasárnapra a program Velencére vezetett, a Cube-osok által szervezett monti maratonra. Itt lehetett dönteni, hogy egy vagy kért kört megy az ember, én a rövidebb, 34 kilométeres megmérettetést választottam. A pálya a velencei dombságon halad, és a legszebb fennsíkon is végigmegy. Szerintem az egyik legjobb hazai pálya, ha nem A legjobb, nálam favorit. A rajt egy igen meredek betonon indult, úgyhogy elég hamar széthúzódott a mezőny. Sajnos nem sokan jöttek el, összesen 103-an indultak, amit nem értek, pedig szervezés ügyileg abszolút minden szempontból hibátlan az esemény...

A rajt után egyből nagy tempó lett, nem nagyon lehetett pihenni. Lejtőkön se ment 160 alá a pulzusom. Előttem utánam, gyakorlatilag mindenhol Cube-osok, kicsiktől nagyokig. Igazi háziversenybe csöppentem. Sok időm nem volt gondolkodni, a 10-ik és 20-ik kilométeren benyomtam 1-1 gélt. Bár edzésen kulacsból is végigmegyek egy ekkora távon, itt a tempó és a biztonság miatt inkább ettem rendesen. A verseny végéig egy ember előzött csak meg, ő elment hosszúra, mint kiderült. A hosszú-rövid választónál mentem szépen a cél felé, néztem a távolságokat, az egyik srác 200 méterrel előttem. Az utolsó kilométert megnyomtam amennyire csak lehetett, így a végére csak 5 másodperc lett a különbség. Akkor derült ki, hogy két Cube-os fiatal után abszolút harmadiknak, kategória elsőnek érkeztem. Meglett életem első győzelme, még ha csak egy családiasabb versenyen, akkor is nagyon örülök neki, volt értelme végiggörgőzni és szenvedni a telet.

  

Az interjú
Személyes interjúnk a győztessel, Szatmáry Andrással, a Cube-Csömör Kerékpáros Csapat versenyzőjével, aki Buruczki Szilárd előtt ért célba.

Hogyan sikerült legyőznöd Szilárdot?
Hárman sikerült meglépnünk a bolytól és Vígh Zolival ketten próbáltuk befogni Szilárdot, akit a rövidebb fel-le szakaszokon és az erős szél miatt egész a befutóig nem tudtunk megelőzni, végül a célegyenesben nekem sikerült lesprintelnem őt. Ezen egy kicsit én is meglepődtem, mert nem vagyok kifejezetten sprinter típus.

Hogy tetszett a pálya?
Még sosem indultam a Velencei-tó Maratonon, de kellemes meglepetés volt számomra, mivel nem egy klasszikus értelemben vett maraton pálya, hanem gyors, lendületes, tempós, túlságosan nem technikás, de az előbbiek miatt kifejezetten élvezetes terep. Ezért egyébként kifejezetten ajánlom kezdő montisoknak is. Mivel most kicsit családias volt a hangulat, jó lenne, ha jövőre többen is indulnának ezen a mindenki számára élvezhető versenyen.

Nem zavart az egész éjszakán át tartó esőzés eredménye?
Nem igazán, épphogy csak kicsit volt sáros a terep, köszönhetően az itteni speciális vulkanikus eredetű talajnak, amin egyszerűen szinte csak átfolyik a víz, nem tartja meg, így remek feltételek maradtak a versenyzéshez. Leszámítva a szelet persze..

Mióta versenyzel és mik a távolabbi céljaid?
2002 óta versenyzem, 2007 óta Cube kerékpárral. Eddig leginkább cross country versenyeken indultam, mostanában fordultam a maratonok felé. Az évek alatt kitapasztaltam, hogy az állóképességem alkalmassá tesz a hosszabb távú versenyek megmérettetéseihez, így most ezen a vonalon tervezek tovább haladni. Szeretnék minden hazai Top Maraton versenyen elindulni és legalább dobogós helyezést elérni, de ugyanígy célom az idei MTB Maraton Világbajnokságon is részt venni, ahogy majd a későbbiekben több napos versenyeken is, mint a Cape Epic, Trans Alp és a Crocodile Trophy.

Kit tartottál még a Szilárdon kívül ezen a versenyen ellenfelednek?
Blazsó Marcit említeném meg, akivel nem tudtam végül meccselni, mert épp Kolozsváron versenyzett.

Hirdetés