Csaknem tízszer több pénz jut bicikliutakra Hír

www.deldunantul.eu
2008/02/14
Kerékpárút tal indulnak az uniós fejlesztések a Dél-Dunántúl on. Majdnem 90 millió forintos, nagyrészt európai uniós támogatással kerékpárút épül a Somogy megyei Marcali és Boronka között.
Hirdetés

A február 13-án aláírt megállapodás az Új Magyarország Fejlesztési Terv 1600 milliárd forintos keretösszegű regionális programjainak első megkötött támogatási szerződése. Kerékpárutak építésére a regionális programokból 2007–2008-ban összesen csaknem 10 milliárd forintot fordíthatunk szerte az országban. Belterületi utak, valamint alsóbbrendű utak fejlesztésére csak ebben a két évben több mint 95 milliárd forint jut a régiókban.

A kerékpárutak fejlesztése már a 2004-2006-os Nemzeti Fejlesztési Tervben is kiemelt terület volt: az Eurovelo-hálózat fejlesztéseként az ország 11 pontján – többek között a Tisza-tó partján, valamint a Tisza és a Duna egyes szakaszai mentén – épülhetett új kerékpárút, összesen 2,4 milliárd forintos uniós támogatással.

A környezetvédelmen és a turizmuson túl a közlekedésbiztonság és a könnyebb munkába járás szempontjait is kiemelten figyelembe vették a tervezők az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjainak összeállításakor. Éppen ezért a kerékpárutak fejlesztése még nagyobb hangsúlyt kap a 2007–2013-as időszakban: a regionális programok pályázatain ugyanis a hét év alatt az I. NFT pályázatain megítéltnél csaknem tízszer nagyobb összeg, 22,8 milliárd forint jut erre a célra.

Ezen belül, a 2007–2008-as akciótervek keretében meghirdetett pályázatokon az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében e célra fordított teljes összegnek több mint négyszeresét, 9,9 milliárd forintot ítéltek, illetve ítélnek oda kerékpárutak építésére. E pályázatokon eddig 29 projekt kapott, illetve kap összesen 3,9 milliárd forintnyi támogatást abban a két régióban – a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön –, ahol már döntöttek a nyertesekről. Ennek eredményeként csak a két régióban az elkövetkező egy-másfél évben 140 kilométernyi új kerékpárút épülhet a biztonságosabb és környezetbarátabb munkába járást szolgálva.

Ugyanezt a cél szolgálja a belterületi, valamint a négy- és ötszámjegyű utak fejlesztése is, amelyre az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjaiból 2013-ig összesen több mint 200 milliárd forint jut. Ebből 2007–2008-ban belterületi utak korszerűsítésére 17,5 milliárdot, alsóbbrendű utak fejlesztésére pedig 77,8 milliárd forintot fordíthatunk. A belterületi utak esetében már megvannak az első nyertes pályázatok is: a Közép-Dunántúl 18 településén örülhetnek hamarosan felújított utcáknak az ott lakók.
Hirdetés