Bükk Marci - egy verseny szervezésének rejtelmei

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/08/08
Megéri-e versenyt rendezni és lesz-e jövőre Bükk Maraton? Interjú Nagy Ádámmal, a Bükk Maraton főszervezőjével.
Hirdetés

Megéri-e versenyt rendezni, tényleg olyan egyszerű és gyors pénzkereseti lehetőség ez? Lesz-e jövőre Bükk Maraton? Interjú Nagy Ádámmal a Bükk Maraton főszervezőjével:

 

Idén ismét emberfeletti hőség volt a versenyen, ami megviselt mindenkit- szervezőt, versenyzőt egyaránt. Talán ezért is a pozitív dolgok mellett, ismét lehetett hallani negatív kritikát, főleg a mosók, a zuhanyzók és az itatópontok számát tekintve. Igazuk van?

Igen ismét meleg volt, igyekeztünk ennek fényében kielégíteni az igényeket. Az itatópontok tekintetében félig igazuk van, de fontos tudni, hogy a meghirdetett pontokon mindenhol elegendő mennyiségű frissítő volt. A nagy melegre való tekintettel beletettünk egy plusz frissítőállomást (Völgyfő ház), ebből lettek kisebb gondok. A 2. körön lévő frissítő állomáshoz évek óta a közeli turista háztól kapjuk a vizet. Volt egy forrás is, de az elapadt, így kellett a ház segítsége. Idén először nem segítettek nekünk ebben és ez a verseny előtti pénteken derült ki, így szombat éjszaka kellett megoldást keresni a víz utánpótlására. Sajnos ez a plusz itató így csak egy fél értékű lett.

A mosók. 6 mosót állítottunk be, ebből 1 romlott el. A többnyire elég volt, hosszú sor nem alakult ki. Zuhanyzó. Abból tényleg csak 1 volt, de látni kell, hogy a terhelése egyáltalán nem egyenletes. Amikor én arra jártam nem volt sor előtte, majd később lehet, hogy volt...

 

Fel-fel merülnek olyan vélemények, hogy a nevezési díj nem áll egyensúlyban a kapott szolgáltatással.

Én is szoktam hallani, hogy ennyi meg annyi pénzt zsebelünk be. Hát, először is nyilván ez is egy profit orientált vállalkozás. Ennek ellenére nemhogy sok pénzt, hanem keveset is igen nehéz megkeresni. A nevezési díjból 1000 főnél éppen a null szaldó összejön és ez is 4 évvel ezelőtti kalkuláció. Látni kell, hogy nagyon sok olyan rejtett költség van, amit egy kívülálló észre sem vesz. Csak a biztonsági őrök díja - mert hát őket is KELL alkalmazni - közel 90 000 Ft. Aztán látni kell azt is, hogy a helyszínen semmilyen infrastruktúra nincs, ami egy ilyen verseny megszervezéséhez kell. Mindent magunknak kell kiépíteni, megszervezni. Ez nagyon sok pénzt, energiát igényel. És csak hosszú távon térül meg.

Gyakran összehasonlítják pl. a Salzkammergut Trophy-t a Bükk maratonnal. Szervezési szempontokból nem lehet összehasonlítani. A Salz mögött egy teljes tartomány áll, a tartomány turisztikai hivatalának legfőbb eseményéről van szó, míg minket jó ha egy falu segít valahogy. Náluk majdnem 1 000 önkéntes dolgozik, míg nálunk az önkéntesek száma 0! A segítők és alkalmazottak összesen nincsenek többen 100-nál. És a büdzséjük 10x, 15x nagyobb a mienknél! 

Ráadásul drágább is, így az sem igaz, hogy ugyanannyiért kapja az ember! 

 

Itthon nem segítenek a régiók?

...elmondanám mennyire egyszerű itthon az esemény szervezés, illetve a hosszú távú befektetések hogyan valósulnak meg. A 2012-es Bükk Maraton CSAK közbenjárás után kapta meg az engedélyt. Mindezt 2 héttel a verseny előtt. Még érthetőbben: miután 11 éve szervezem a versenyt, és mindig betartottunk minden előírást, majd beszedtük az előnevezésekből a pénzt, amit befektettünk, hogy meg tudjon valósulni a verseny, majdnem el kellett halasztani a versenyt. Magyarázat a hatóság szerint: a Natura 2000 területen a verseny zavarta volna a gyalogos turizmust! No comment...

Hogyan lehet így versenyt rendezni, és olyan befektetésekben gondolkodni, ami a versenyzők körülményeit javítja?

 

Mi lesz a versennyel jövőre? 

Fogalmazzunk úgy, rajtam nem múlik! De ha nem szerzünk szövetségeseket, akkor nem csak a Bükk Maraton de az összes többi maraton jövője is kétséges!

Ha ilyen okokból nem engedik a szabadban űzhető tömegsport rendezvényeket megtartatni, akkor a versenyeknek annyi!
Hirdetés