Bringázz, éld át, fedezd fel...

Bringázz, éld át, fedezd fel...

(X) - Támogatott tartalom
2015/04/15
Határtalan tekerési lehetőségek Alsó-Ausztriában

A magyar határ közvetlen közelében, Alsó-Ausztriában számtalan lehetőség adódik kerékpáros csillagtúra szerű nyaralást szervezni. Mind családi, mind sportosabb lehetőségek közül szemezgethetünk és a helyszínek zöme szinte a határ mellett terül el. A mindegyike jól kitáblázott és karbantartott nyomvonalon jobbára csekély forgalmú utakon keresztül halad. Hasznos segítséget nyújt az útvonalak tervezésében az Alsó-Ausztria oldalán található , mely mind a helyszínen, mind otthonról használható és nagyban megkönnyíti tervezést, mint pl. a magasságprofil használata.

Dunai Kerékpárút

A méltán híres Dunai-kerékpárút (EuroVelo 6) egy könnyen tekerhető, emelkedőktől mentes útvonal. Tervezett kiindulópontunk Marbach, ahol számos szálláslehetőség közül válogathatunk. Az első napra egy Dürrnsteinig tekerős, majd hajókázós napot ajánlunk Melkig. Vissza tekerés Marbachba (56km), mely út Wachau világörökség részét képző szakaszán halad át. A második napra kastélyokkal szabdalt útvonalat, majd a Duna leghosszabb természetes strandjában való fürdőzést javasoljuk. Marbachi szállás már 42 EUR/éj-től.

Dunai bringás Forrás: weinfranz.at
Dunai bringás
Kép forrása: weinfranz.at

Eurovelo 9

Az -es kerékpárút a Balti-tenger és az Adria között húzódik. Alsó-ausztriai szakasza 212 km, Reintal és Mönichkirchen között változatos tájakon át észak-déli irányba halad. A Weinviertel (Bornegyed - Bécstől északra) mellékútvonalain pincesorok, szőlőhegyek mentén, majd a Termálrégió (Bécstől délre) napsütötte borvidékén keresztül vezet az út. Az utolsó szakaszon, a Wechselen való átkelés sportos, felkészült kerekezőknek ajánlott.

A „Bornegyed“ Bécstől északra nyúló terület 1600 km-es kerékpárút hálózatát Retz városából kiindulva tudjuk a legkönnyebben megismerni. Többek között Közép-Európa leghosszabb látványpincéje, hangulatos pincesorok, a Thayatal Nemzeti Park érintetlen tájai, várak, kastélyok, romok és kis múzeumok felfedezése vár az utazókra. A szőlő és felfedező túra javasolt útvonalai ínyencek és felfedezők körében terjedhet, de családostul is mehetünk. Retzi szállások már 32 EUR/éj-től.

Kleinhadersdorf Forrás: Niederösterreich-Werbung M.Liebert Kleinhadersdorf
Kleinhadersdorf
Kép forrása: Niederösterreich-Werbung M.Liebert Kleinhadersdorf

Piestingtal-kerékpárút

Egy kis letéréssel az EuroVelo 9-ről található a családi vagy hobbi bringások körében közkedvelt Piestingtal-kerékpárút. A Piesting folyó medre mellett haladó kerékpárút Sollnautól Guttensteinig kellemes ártéri vidékeken, árnyas pihenők mentén és keskeny kavicsfövenyek mellett vezet kb. 38 km-en. A Muggendorftól karnyújtásnyira található Myrafälle vízesésnél tehetünk egy kis pihenőt, illetve felfrissülhetünk a hűs vízfátyoltól. Számos vendéglő található ezen a romantikus útvonalon, melyek kínálatára egy osztrák síelésből talán még emlékezhetünk.

Piestingtal bringaút mentén Forrás: H.Stefanek Piestingtalr Brueckekl
Piestingtal bringaút mentén
Kép forrása: H.Stefanek Piestingtalr Brueckekl

Traisental kerékpárút 

Aa Traisen folyó völgyében kialakított, a Dunától délre fekvő lankás szőlőhegyektől a Mostvierteli Alpokig nyúló vidék. kirándulóhelyeivel és útvonalaival elkápráztatja az egész családot – a szuperkönnyűtől a komolyabb útvonalig megtalálható itt minden. Mivel a kerékpárút egészen Mariazellig, Alsó-Ausztria legjelentősebb zarándokhelyéig vezet, a Mariazelli-vasúttal is megtehetünk egy-egy szakaszt. Csillagtúránk wilhelmsburgi szálláslehetőséget ajánl. 

Az út menti szórakozásról a kernhofi Weißer Zoo gondoskodik a világszerte egyedülálló teveszínházával és egy állati szenzációval: fehér bengáli tigrisekkel. Másnap észak felé indulunk az ún. „Tolle Tunnel Tour“, egy alagút-útvonal mentén Türnitzbe, ahol egy modern bobpálya az Eibl Jet ígér izgalmas pillanatokat kicsiknek és nagyoknak. Amennyiben rövidebb útvonalakat szeretnénk letekerni, Wilhelmsburgból mindkét irányba igénybe vehetjük a bringabuszt, az ún. Radtrampert. Szállások már 35,00 EUR/éjtől.

Duna mentén- Traisental Forrás: weinfranz.at
Duna mentén- Traisental
Kép forrása: weinfranz.at

Tipp

Alsó-Ausztria rendelkezik egy vendéglő minősítéssel is, melyet Wirtshauskulturnak hívnak. A kis zöld logóval ellátott vendéglőkben biztosan nem csalódunk, a hagyományos ételek kedvelői mellett a gourmand-fanok is találnak finom falatot.

13_Wirtshauskultur_Logo_4c1024.jpg
13_Wirtshauskultur_Logo_4c1024.jpg