Bringaözön CM-en innen és CM-en túl Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2008/04/21
Minden eddiginél többen - egyes becslések szerint körülbelül 80ezren - vettek részt a vasárnapi CriticalMass felvonuláson és további sok-sok ezerre tehető azoknak a száma is, akik a vonulástól függetlenül bringáztak a Fővárosban.
Hirdetés

Már vasárnap délelőtt rengeteg kerékpárost lehetett látni, s lehetett találgatni, hogy vajon csak kikapcsolódásképp ültek nyeregbe, vagy már a délutáni nagy menetre készülnek. Az egész fővárosi látképet a soktízezer felvonuló mellett a vonulás útvonalán kívül feltűnő "csak úgy" kerékpározók tették igazán meggyőzővé. Belvárosban, külvárosban egyaránt sok kerekezővel lehetett találkozni a vonulás előtt, alatt és után is.

Na de maradjunk a CriticalMass-nál. A menetet stílusosan Alexander Mollinger, Hollandia budapesti nagykövete indította, kifejezve ezzel azt a jövőképet, amit a magyar fővárosnak is szánnak. Közismert, hogy Hollandia élen jár a kerékpározás feltételeinek megteremtésében. A hazai kerékpárosok számának növekedése csak az utóbbi pár évben indult meg, de egyre nagyobb ütemben növekszik.

A tervezett fél5-ös kezdés előtti órákban a Deák tér környékén vibrált a levegő, egyre több kerékpáros, monociklis, görkoris, rolleres, triciklis, tandemes, stb. tűnt fel a környéken. Gyülekeztek az emberek, de a - mostanában sajnálatos módon jellemző - "tüntetési hangulattól" mentesen, egy békés, sokkal inkább idilli és megnyugtató hangulatot keltve.

A CriticalMass útvonala: a Károly körút, az Astoria, az Erzsébet híd és az Attila út érintésével az Alagúton áthaladva a Lánchídon át vissza Pestre, majd a Kossuth tér, az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszki út érintésével az Andrássy úton és az Olof Palme sétányon keresztül a Városligeti Király-dombra.

 

Hirdetés