BringaAkadémia általános iskolásoknak Hír

Közlekedéstudományi Intézet
2014/05/21
A BringaAkadémia egy általános iskolai tantárgy és a hozzá kapcsolódó akkreditált pedagógustovábbképzési program, amelynek révén az általános iskolai tanulók szervezett keretek között találkozhatnak hasznos közlekedési és turisztikai ismeretekkel.
Hirdetés

A program ötlete a Vuelta Sportiroda vezetőjétől, aki maga is többszörös magyar bajnok, elismert kerékpáros szakedző és tapasztalt versenyszervező, Eisenkrammer Károlytól származik.

Forrás: www.bringaakademia.hu
Forrás: www.bringaakademia.hu
Kép forrása: www.bringaakademia.hu
Eisenkrammer Károly


Az ötletet később tettek követték, így 2014 tavaszán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából az Élet Úton programmal összhangban a Közlekedéstudományi Intézet 100 általános iskolai pedagógus felkészítését biztosítja az akkreditált BringaAkadémia pedagógus-továbbképzési program keretében.

A Bejárható Magyarország Program keretében létrejött BringaAkadémia tantárgy által az iskolában lehetőség nyílik arra, hogy a tanulók szervezett keretek között találkozzanak hasznos közlekedési és turisztikai ismeretekkel.

Cél: még kevesebb közlekedési baleset
A gyerekekre vonatkozó baleseti adatokból levonható az a következtetés, hogy - a közlekedésre neveléssel foglalkozó szakemberek munkájának is köszönhetően - évről-évre egyre kevesebb gyermek válik közlekedési baleset elszenvedőjévé. Azonban egyetlen sérülés is sok, így továbbra is vannak újabb és újabb elérendő célok. A tavasz közeledtével statisztikai adatok nélkül is mindannyian szembesülünk azzal a ténnyel, hogy kerékpárosok – köztük egyre több fiatal – lepik el az utakat. Éppen ezért a gyerekek közlekedésre nevelése és így a balesetek számának csökkentése érdekében az ORFK-OBB számos gyermek és ifjúsági közlekedésbiztonsági versenyt szervez, illetve támogat.

100 tanár lesz e tudással gazdagabb
A 100 pedagógus továbbképzése áprilisban és májusban, 30 órás keretben folyik, melynek révén a későbbiekben a BringaAkadémia tananyaga nem csupán tanórai keretek között, hanem a délutáni iskolai foglalkozásokon is használható lesz.

A BringaAkadémia pedagógus-továbbképzési program célja, hogy felkészült pedagógusokat biztosítson a tantárgy oktatásához. Az általános iskolákban tanító pedagógusok négy nagyobb blokkban, elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek a következő tárgykörökben:
1. KRESZ-alapismeretek
2. Kerékpártechnikai ismeretek
3. Kerékpár-kezelési gyakorlatok, játékok
4. Túraszervezési, túravezetési alapismeretek
A képzést vizsga zárja, a sikeres vizsgázók tanúsítványt kapnak a tanfolyam elvégzéséről.

Forrás: www.bringaakademia.hu
Forrás: www.bringaakademia.hu
Kép forrása: www.bringaakademia.hu


Mit is takar a BringaAkadémia tantárgy az iskolákban?
A BringaAkadémia egy, az általános iskolák 3-4. és/vagy 5-6. évfolyamai számára választható tantárgy, amely elméleti és gyakorlati közlekedésbiztonsági, szemléletformáló oktatás bevezetését teszi lehetővé.


2 év és 64 óra oktatás a gyerekeknek
A BringaAkadémiát választó iskolákban a diákok az alábbi négy nagyobb témakör érintésével két év alatt, összesen 64 órában tanulják a tantárgyat:

- KRESZ (elmélet): és egyéb közlekedési ismeretek + vizsga – 16 órában.
- Kerékpár-technikai ismeretek (elmélet és gyakorlat, rossz idő esetén teremben): kerékpár alapismeretek, váltóhasználat, világítás, felszerelés, ruházat, hibafelismerés, gumijavítás, sportági alapismeretek, kerékpáros szakágak – 10 órában.
- Kerékpáros gyakorlati feladatok az iskolaudvaron (szabályos elindulás, megállás, kanyarodás, irányjelzés, akadályok kikerülése, problémamegoldás, veszélyek elkerülése, közlekedési szituációk gyakorlása) – 28 órában.
- A Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódva túrázási ismeretek oktatása (túrák szervezése) – 10 órában.

Forrás: www.bringaakademia.hu
Forrás: www.bringaakademia.hu
Kép forrása: www.bringaakademia.hu


A BringaAkadémia bevezetését az iskolák többféleképpen tehetik meg:

1. Önálló tantárgyként a szabadon választott órakeret terhére, heti 1-1 órában (évi 32 órában).
2. Beilleszthető a normál iskolai tanmenetbe, úgy, hogy a kötelező tantárgyak óráin jelenik meg:
     a. elméleti KRESZ-oktatás és KRESZ-vizsga a technika és életvitel órákon, valamint e-learning módszerekkel.
      b. gyakorlati kerékpáros, „mozgásos” foglalkozások a testnevelés órákon.
3. Az egész napos iskola koncepcióba illesztve, a délutáni időszakban, vagy modulként illesztve a tanrendbe.
4. Az iskolák délutáni (napközis) időkeretében „BringaAkadémia szakkörként”.


Bővebb információ, kapcsolat:

Forrás: www.bringaakademia.hu
Forrás: www.bringaakademia.hu
Kép forrása: www.bringaakademia.hu

info@bringaakademia.hu
www.bringaakademia.hu

 

Hirdetés