Bikefun X-safe lakat teszt

Kakuk András
Kakuk András
2015/06/03
Kicsi, könnyű, szép, praktikus és erős
Hirdetés

Lakat teszt. Lakatot tesztelni úgy illene, hogy nekimegyek mindenféle vágóval, flex-el és egyéb amortizálást elősegítő eszközzel és megírom mennyi idő alatt adta meg magát a szerkezet, ha megadta magát egyáltalán. Mindannyian tudjuk, hogy nincs olyan lakat amit nem lehetne erőszakkal eltávolítani maximum van az a szint amivel nem érdemes bíbelődni.

Ezekről jó pár teszt készült már, a youtube-on találtok eleget.

Most mégis "letesztelünk" egyet enélkül. A lakat legfőbb célja, hogy megvédje a biciklidet az ellopástól, azaz ha előző állításból indulunk ki akkor megnehezítse annak eltulajdonlását. Emellett azért vannak más, összességében kisebb jelentőséggel bíró tulajdonságai a lakatnak melyek megkönnyíthetik vagy esetleg nehezíthetik annak használatát.

Bikefun X-safe kerékpáros lakat

Ez a lakat is hajtogatós lakatok családjába tartozik, ahol speciális acél ötvözet lemezeket illesztenek össze csapokkal.

Előnyük, hogy kompakt, kis méretre összehajtogathatók így kényelmesen szállíthatók. Ez a bizonyos darab kiváltképp kicsire csukható, és a hozzá járó tartóval együtt esztétikusan felhelyezhető a kerékpár vázára, a kulacstartó szemekre. A forgalmazó szerint annyira kicsi, hogy a zsebedben is elfér- ezt tényleg alá tudom támasztani. A vázra helyezett tartóba felülről csúsztathatjuk be a lakatot amit egy gumival rögzítünk utána. Nem volt nálam elég hosszú ideig, hogy kiderüljön, de tapasztalataim alapján az ilyen gumik könnyen szakadnak. A tartóban a gumi lefogatás nélkül is elég biztosan áll a lakat, de ha mégis szükség lenne egy új tartóra akkor - a hazai forgalmazó megerősítette - lehet rendelni újat.

Nagyobb fa körül épphogy Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág
Nagyobb fa körül épphogy
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág

A kis méret előnye egyben kicsit a hátránya is, ugyanis ez a lakat 70 cm hosszúra nyitható, ami nem minden esetben elegendő. Kisebb átmérőjű fához, oszlophoz már használható ellenben ha a tereptárgy kicsit vastagabb akkor egészen közel kell húzni a kerékpárt, hogy átérje a lakat.

Használatát még egy apróság teszi trükkösé ami megint csak egyben negatívum és pozitívum is. A lakat zár része ugyanis szépen ívelt forma, ahol a zár nyílás az egyik oldalról zárt, azaz nem elérhető csak a másik irányból. Így ha elsőre nem találod el, akkor meg kell forgatni a lakatot, hogy össze tud csukni. Más termékeknél egyszerűbben megoldották ezt azzal, hogy a zárszerkezet 360 fokban körbeforgatható így bárhogy is lakatolsz mindig elérhető.

Ellenben ezzel a megoldással sokkal stabilabb maga a zárszerkezet is, gyanítom nem esik szét a borítása ha leejtem többször, ami a már említett egyéb típusnál nem igaz.

Zárszerkezet Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág
Zárszerkezet
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág

Súlya

A praktikusságnak a legnagyobb pofont a méreten kívül a súly szokta adni. 650 grammjával az X-safe tudomásommal az egyik legkönnyebb ilyen lakat itthon.

Anyaga

Kiemelendő, hogy a műanyag bevonat az elegánsabb, drágább fajta. Azoknál a termékeknél ahol csak az árra mennek rá a gyártók, olcsóbb gumiszerű műanyagot használnak aminek olyan penetráns bűze van, hogy több hét mire a helység ahol először kibontottad kiszellőzik. Ez a büdös, műanyag szag mindenhez hozzátapad még a kezedhez is amikor megfogod és sima kézmosással sem jön le.

Az ára: Az ajánlott fogy.ár 13 990 Ft ami jónak mondható. Ennél van olcsóbb is a piacon, de neves gyártók termékei ennél drágábbak.

+
kompakt méret
kis súly
esztétikus
jó ár/érték arány
stabil zárszerkezet

-
limitált használhatóság a méret miatt
apró kellemetlenségek használat közben a zárszerkezet kialakítása miatt

A lakatot a Bikefun Kft-től kaptuk tesztelésre.  

BikeFun-Lock-X1-logos-FULL.jpg Forrás: Bikefun
BikeFun-Lock-X1-logos-FULL.jpg Forrás: Bikefun
Kép forrása: Bikefun

Hirdetés