Menü

2011.06.14.     Hozzászólás 0

Balaton Bike Fest

Balcsikerülő túrák, triálosok és profi bmx riderek

Idén is színesnek ígérkezik a Balaton Bike Fest

Bianchi Balaton Kerülő Túrák
Idén is megrendezésre kerülnek a Bianchi Balaton Kerülő Túrák, amelyeket az elmúlt két évben nagy érdeklődés övezett.
Ezen túrák az „elő-Balaton” (Balaton keleti medence, Tihanytól keletre) Balatonfüred, Tihany, Szántód, Siófok,
Balatonakarattya, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Balatonfüred városait érintik, és kifejezetten a családoknak, a Balaton körül üdülő vendégeknek, valamint a túrázni szerető kerékpárosoknak szólnak.
Nem szükségeltetik a teljesítésükhöz a versenyzőktől megszokott erőnlét, csak egy kis kitartás és egy jó állapotban lévő kerékpár, valamint az elhatározás, hogy aktívan töltsük el szabadidőnket.

3 féle túratáv közül lehet választani.
- 21 km-es rövid túra, amely egy ideális családi program
- 39 km-es közepes túra, amely remek lehetőség a környék megismerésére
- km-es hosszú túra, amely egy teljes Keleti-medence kör kompolással, sportosabb, nagyobb teljesítményre képes túrázók részére

Mindhárom túra lehetőség szerint kerékpárúton, vagy biztonságos, kis forgalmú közúton halad. A túrákat csoportonként 2 tapasztalt kerékpáros túravezető kíséri, tempójukat minden esetben a túrázók menetteljesítményéhez igazítva. A túravezetők felszereléséhez tartozik a gyorszervíz csomag és az elsősegély csomag. A túravezetők a továbbhaladáshoz szükséges kisebb javításokat (defekt, láncszakadás) a helyszínen percek alatt elvégzik. A hosszabb túrákat szükség esetén szervizautó kíséri.

A szervezők a túraútvonal változás jogát fenntartják.

A túrákra előnevezési lehetőség van a www.balatonbikefest.com oldalon, illetve a helyszínen, a Tagore sétányon a mólónál felállított túraközpontban.
A túrák a kiírt időpontokban pontosan indulnak, kérünk minden túrázót, a megadott időpont előtt fél órával érkezzen meg a helyszínre (adminisztráció, eligazítás, frissítő felvétele).

 

G-Híd Triál Kupa

Idén a Balaton Bike Fesztiválon a kerékpáros triál sportok minden ága képviselteti magát! Lesz egykerekű Triál, Bike Triál, Duál triál, két világcsúcs javítási kísérlet, sőt az egykerekűsök Flatlandesei is megcsillogtatják tehetségüket.

Az idei verseny különlegessége, hogy teljesen új a helyszín! Ezzel új dimenziók nyíltak a pályák építésére, valamint nemzetközi szintű világversenyek rendezésére.

Kábeldobok, Farönkök, sziklák, betoncsövek, vasúti talpfák, óriás gumik. Gyakorlatilag minden megtalálható amiből triál pálya épülhet, ezek képezik az idei Balatonfüredi triál park szekcióit. 

A verseny végeztével 5 évig a pálya a helyén fog maradni, bárki használhatja.

 


Kétkerekű Triál verseny
Egy ilyen verseny úgynevezett „szekciókon” (pályaszakaszokon) zajlik, amiken szabott idő alatt kell teljesíteni a bringásoknak kerékpárjukkal, lehetőleg hiba nélkül. A triál mint kifejezés szó szerinti fordításban kihívást jelent, az akadálypályák ún. „szekciók”-ra bontott részein kell átjutniuk a bringásoknak. Korosztály, nehézségi szint, illetve kerékméret szerint vannak kategorizálva. 
A versenyen az nyer, aki a legkevesebb hibát véti, és leghamarabb fejezi be versenyét.  Hibának például a lábletétel számít, vagy bármilyen más külső segítség az egyensúly visszaszerzésére.
Kategóriánként átlag 2 óra áll a versenyzők rendelkezésére, hogy teljesítsék pályáikat, ez a Junior, és Elit Kategóriáknál 6x3 vagy 8x2 pályát „szekciót” jelent.
 
Egy szekció teljesítésére 2:30 perc áll a kerékpáros rendelkezésére. Hibázás esetén 1 hibapont, időlimit után minden 15 másodperccel  fél hibapontot szabható ki. Maximálisan 5 hiba után a versenyzőnek el kell hagynia a pályát.  Verseny közben a bíró ujjaival jelzi, hogy a versenyző épp hány hibát vétett.

 

Egykerekűsök versenyei

Bringásokhoz hasonlóan az egykerekű triálosok is küzdenek az akadályokkal. Különbség annyi, hogy nekik jóval több pályát kell teljesíteniük. A teljesített pályák száma dönt arról, hogy ki-milyen helyezést ér el.  Minél több szekciót teljesít az egykerekű triálos, annál több esélye van a győzelemre.  Hibapontot nem számolnak.

Egykerekű Flatland: a trükkök nehézségét és kivitelezését értékelik.

 

Duál Triál verseny

A duál triál verseny talán az egyik legizgalmasabb versenyág. Itt fordul elő a legtöbb hiba, ami nem ritkán sérülés, eséssel is végződik. Két egymással párhuzamos pályán zajlik a verseny. Amin két kategória szerint „kezdő”, illetve „Profi” versenyzők mérik össze tudásuk.
 
Ezen a versenyen nem hibák döntenek. Az autók gyorsulási versenyeihez hasonlóan  az nyer aki először ér a célba.   Brutális küzdelem, komoly kihívás. Talán a legnehezebb versenyág, hiszen itt nem csak a pályával, hanem az ellenfeleddel is küzdened kell!

Kellemes versenyzést, és jó szórakozást kíván, a Balaton Bike Fest csapata !

 

Profi BMX riderek a Monster Energy Dirt-n!

Harry Main és a tavaly top 6-ban végzett Tobias Wicke és Markus Braumann mellett Sergej Geier, Björn Mager, Philipp Baum, Daniel Juchatz is rajthoz áll.
Nagyon kíváncsian várjuk, hogy fognak szerepelni a Monster Energy Dirt versenyén.

Rajtuk kívül még sok világklasszist lehet majd látni a balatonfüredi Bringa Parkban június 23. és 25. között.

www.balatonbikefest.com

Olvass többet a témáról: Balaton Bike Fest 2011