Az első monti 1912-ből Hír

Competitor.com
2010/10/25
Visszatekertük az idő kerekét és megtaláltuk a Mountainbike-ok Ádám & Éváját, amit ráadásul össze is lehetett hajtani.
Hirdetés

Végre itt a magyarázat, hogy az európaiak miért uralják évtizedek óta a nemzetközi mountain bike piacot! A legelső hegyi bringát ugyanis egy olasz pasi, Eduardo Bianchi találta fel.

Forrás: bsamuseum.wordpress.com

Jó ideje megy a találgatás, ki és mikor találta fel a moutain bike-ot. A válasz: Eduardo Bianchi 1912-ben, Olaszországban, így ez a bicikli 60 évvel megelőzi a Marin megyei tragacsokat.

Bianchi állítása szerint 1911-ben az olasz hadsereg megbízta őt, hogy készítsen egy biciklit az alpokbeli elit alakulatnak . Ezeket, a Bianchi által tervezett, nehéz terepen is helytálló kerékpárokat az első világháború alatt vetették be.

 

Forrás: bsamuseum.wordpress.com

 

Az első monti tehát valójában katonai biciklinek készült ülés felfüggesztéssel, kiugró elülső villával, kézifékkel és 600 x 27-es kerékkel.

Ez a bringa igazán strapabíró volt, ami nem is csoda, hiszen tudnia kellett puskákat és gépfegyvereket is szállítani. A modellt ugyanis arra tervezték, hogy az Alpok és Olaszország sivatagi gyarmatai között guruljon.

 

Forrás: bsamuseum.wordpress.com

 

„ Számos biciklit különösen magas vázzal építettek, és a pedálokat is megemelték közel 12 inch-csel (kb. 31 cm) a megszokott magasság fölé, azért hogy a pedál ne akadjon el a sziklákon és köveken, amikor a sivatagban használják a szerkezetet ” - írta Raymond Raife a Cycling újság 1912. október 3-án megjelent számában.

 

...és így fest egy Bianchi mountainbike 2010 -ben:  

 

Még több infó és kép az első mountainbike-ról: Klikk ide!
Hirdetés