A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Kakuk András
Kakuk András - Pilisi Parkerdő
2023/03/29
A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.
Hirdetés

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben.

A Pilisi Parkerdő a következő közleményt juttatta el nekünk:

"A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

Ahogy beköszönt a tavasz, újra megnő a kirándulók száma a Budai-hegyekben is. Az ország leglátogatottabb erdei találhatók itt, különösen sokan járnak a Hárs-hegyen, a Hűvösvölgy és a Szépjuhászné között. Nem túlzás, hogy errefelé az erdő már-már zsúfolttá válik, és ezért megnő az erdei konfliktusok száma is. Pedig a feszültségek zöme elkerülhető lenne az írott jogszabályok és íratlan erdei illemszabályok betartásával.

Éppen ezért a Pilisi Parkerdő, a Készenléti Rendőrség és a II. Kerületi Rendőrkapitányság közös akcióba kezdett. Márciustól a KÉSZ lovas járőrei ügyelnek az erdei szabályok betartására, és munkájukat a kerületi kapitányság állománya is segíti. A február végi sikeres „próbaüzem” után március végén már fel is tűnik a Hárs-hegy ösvényein a lovasok jellegzetes alakja.

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára-1
A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára-1
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fontos hangsúlyozni, hogy a járőrök segíteni és tájékoztatni érkeznek az erdőbe, nem céljuk a büntetés. Általános tapasztalat, hogy a kirándulók, kutyasétáltatók, erdei kerékpárosok együttműködők és előzékenyek. A problémák legnagyobb része csupán tájékozatlanságból fakad. Elenyésző kisebbség az, amelyik, a kikapcsolódni vágyókat zavarva, súlyosabb esetben maga és a kirándulók testi épségét veszélyeztetve semmibe veszi az írott és íratlan szabályokat.

A természetjárók közötti konfliktusok legnagyobb része két egyszerű szabály betartásával orvosolható, és a járőrök elsősorban ezekre hívják fel a figyelmet. A kutyasétáltatók jogszabályban előírt kötelessége, hogy az erdőben kedvencüket – a kutya biztonsága, az erdei élővilág és a többi kiránduló nyugalma érdekében – minden esetben pórázon sétáltassák. A szaküzletekben már minden igényt kielégítő, akár sportolást is lehetővé tévő, kifejezetten erdei sétára kialakított pórázok széles választéka kapható.

Az erdőben kerékpározókat pedig arra figyelmeztetik a rendőrök, hogy sporteszközük járműnek minősül, ezért a jogszabály értelmében védett természeti területen – a Budai-hegység nagy része, így a szóban forgó Hárs-hegy is ilyen – csak a kijelölt kerékpárutakon közlekedhetnek. Természetvédelmi területen kívül pedig – a konfliktusok és ütközések elkerülése érdekében – csak azokon az erdei ösvényeken közlekedhetnek, amelyek nem jelzett gyalogos turistaútvonalak!  Ennek értelmében a Hárs-hegyen – a védett erdei élővilág nyugalmát őrizve – például nem szabad kerékpározni. Helyette a Pilisi Parkerdő ajánlja az elmúlt években következetes munkával kialakított 350 kilométer hosszú Pilis Bike hálózatát, amely könnyű aszfaltostól kőkemény downhillig számtalan lehetőséget kínál az erdei kerékpározás rajongóinak."

Őszintén, személyesen megértem, sőt még támogatni is tudom a kezdeményezést, hiszen tény, hogy az említett helyeken tilos a kerékpározás, és hát ezt illik betartani. Viszont azt is megértem, hogy a kerékpáros társadalom egy rétege (a downhillesekre gondolok) számára a felajánlott alternatíva nem kielégítő. A Pilisbike hálózat tökéletes gravel és könnyebb mtb kerékpározásra is, illetve beletartozik a Nagykovácsi Crosskovácsi XCO pálya is, - ami már komolyabb emelkedőket, lejtőket is tartogat , de azt, hogy "kőkemény downhill" lenne, azt nem lehet róla elmondani.

Aki kőkemény és legális donwhillezésre szomjazik, az jelenleg kénytelen bringaparkba utazni.

Hirdetés