Befagynak a tavak? Hír

Meteoplaza;http://meteoplaza.hu
2012/02/03
Legtöbb helyen biztosan kinyitnak a tavak korcsolyapályái, de érdemes érdeklődni az önkormányzatoknál...
Hirdetés



A hét végén, majd hétfő este, kedd reggel az ország nagy részére kiterjedő havazásra számíthatunk. A hóvastagság a jövő hét közepére nagyjából a következők szerint alakul:  a legkevesebb a Kisalföldön várható, kb. 5-10 cm, a legtöbb délkeleten , és Baranya megyében valószínű, ott 40-50 cm is eshet - jelenti a  meteoplaza . A jövő hét közepétől aztán száraz, igen hideg levegő ér el bennünket, így a vastag hófelszín miatt erős lesz az éjszakai lehűlés, -15, -25 fok valószínű, s napközben is csak -10 fok várható. Ez a hideg idő pár napig biztos kitart, s ez kedvező feltételeket teremt a tavakon a jegesedéshez , a jég hízásához. Így a tartós hideg idő miatt minden természetes tavunkon vastag jégpáncél alakul majd ki, a korcsolyázás (az önkormányzati döntéstől függően persze) mindenütt lehetséges lesz.

 

Nagyon szép egyébként a jég felülete, mert a fagyás indulásakor csendes idő volt, így a legtöbb helyen tükörjég képződött, látszik a tavak alja is.

 

Az egyes, nagyobb tavakkal kapcsolatos jéghelyzet:

Balatoni strandok korcsolyapályái: 

Balatonfüred pénteken nyit

Siófok szombaton tervezik a nyitást

Balatonfűzfő szombaton tervezik a nyitást

 

Velencei-tó:

Agárd szombaton tervezik a nyitást -  Tegnapi jégvastagság (a meteoplaza saját mérése a szerint is): 7-8 cm. Ez még kevés a biztonságos korcsolyázáshoz.
Hirdetés