Milyen kesztyűt válasszunk télre?

Tankó József
Tankó József
2021/10/27
A tél közeledtével éppen időben vagyunk, hogy kiválasszuk a megfelelő kesztyűt. A túrázáshoz, a futáshoz, és a kerékpározáshoz van már a piacon speciális kesztyűválaszték, mely komfortosabbá teszi a szabadban történő mozgást.

Hogyan válasszunk kerékpáros kesztyűt?

A téli kerékpározás egyik legkritikusabb pontja a kéz védelme. A legtöbb bringás elsőként a kezén veszi észre, hogy hűvösebbre fordult az idő. Ez a testrész van kitéve a legjobban a menetszélnek, és a hideg, nyirkos kezek nem csak kényelmetlenséget okoznak, hanem a kerékpár irányítására is hatással vannak: csúszós, elgémberedett ujjakkal nehéz megfelelő kontrollt gyakorolni a fékekre. Egy jól megválasztott, igényesen elkészített téli kerékpáros kesztyű bizonyos hőmérsékletig (ez nálunk a 0 - mínusz 5 fokot jelenti) nagyon jó befektetés, ennél hidegebb időben viszont további óvintézkedések (kéz-előmelegítés indulás előtt, egy-két plusz réteg kesztyű, stb.) szükségesek és ezzel ki lehet küszöbölni az ujjlefagyást.

Hogyan válasszunk futókesztyűt?

Alapvető ökölszabály a következő: enyhébb hideg esetén könnyű futókesztyű, nagy hideg esetén (-10 fok) szigetelt futókesztyű az ideális választás. A futókesztyűk hasonlóan a kerékpáros kesztyűkhöz ma már minőségi technikai anyagokból, futók visszajelzései alapján készülnek.

Hogyan válasszunk túrázáshoz kesztyűt?

Túrázásra specializált márkák kínálatában már évek óta elérhető a túrázásra fejlesztett kesztyűk, melyek hűvös időben nagyszerű társak lesznek.

A túrabot használatához a legtöbb túrakesztyűt előkészítik, így a tenyerén és az ujjaknál megerősítik ezeket a modelleket. A túrakesztyű anyagának a kiválasztásánal érdemes figyelni, hogy milyen hőmérséklet esetén használhatók. Nem mindegy, hogy átmeneti időjárásban, vagy kemény fagyokban indulunk útnak, hiszen a hideg mellett az esővel, és széllel is meg kell birkózniuk ezeknek a kesztyűknek. Ha már olyan hideg van, hogy kesztyűt kell viselnünk, akkor ne feledkezzünk meg a megfelelő bakancs kiválasztásáról sem: https://www.ecipo.hu/timberland.html