Hogyan készülnek a magyar sípályák az idei szezonra? Hír

Hogyan készülnek a magyar sípályák az idei szezonra? Hír

Takács Viktor
Takács Viktor
2020/12/02
Néhány héttel a síszezon kezdete előtt megkerestük a nagyobb magyar sícentrumokat és megpróbáltuk megtudni tőlük, hogy mire is számíthatunk az idei különleges évben.
Hirdetés
Sajnos, ahogy arra számítani lehetett, kevés helyről kaptunk kézzel fogható információt a szokásos „mindenhol lesz kézfertőtlenítő” és „sokszor takarítunk” dolgokon kívül. Több helyről is a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter hivatalos közleményét kaptuk válaszul, ami sajnos gyakorlatilag semmilyen kézzel fogható dolgot nem tartalmaz azon kívül, hogy majd decemberben lesz egy sajtótájékoztató a továbbiakról.

Ezen visszajelzések egyébiránt számunkra kifogásolhatóak, mert megkeresésünkben egyértelműen nem a Covid miatti különleges szabályozásról érdeklődtünk, sokkal inkább azt szerettük volna megtudni, hogy számíthatunk-e áremelésekre, illetve - sok év turisztikai tapasztalatra alapozva - az egyes pályákon várható-e a szokásosnál nagyobb tömeg, esetleg pangás. A kapott „diplomatikus” válaszok szerintünk nem sok jóval kecsegtetnek. Természetesen a keresletre irányuló kérdésre adott válasz szubjektívnek tűnhet, azonban egy szolgáltatás éves újbóli beárazása (melyet egyébiránt az Intersport Síaréna eddig egyedüliként az országban már közzé is tett) úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzettől függetlenül, az előzetes felmérések és tapasztalatok alapján történik. Nade lássuk mi az a kevés, amit megtudtunk!

Sok fejlesztés és áremelés Sátoraljaújhelyen

Az egyetlen minden kérdésünkre kiterjedő választ a sátoraljaújhelyi sípályától kaptuk, amit ezúttal is köszönünk nekik! Míg a többiek csak kerülgetik a forró kását, addig a Zemplénben nyíltan kimondják, hogy igenis, áremelésre kell számítani, ugyanis a költségek a koronavírus helyzet miatt a szokásosnál jobban emelkednek, így kénytelenek azt a vevőkre hárítani. Egyébiránt a sícentrum a nyáron komoly fejlesztéseket hajtott végre, úgy, mint a síiskola teljes területének elkülönítése a sípálya többi részétől, a két pálya összekötése, illetve ingyenesen látogatható, hóágyúzott szánkópálya kialakítása. Ezen fejlesztések némileg feledtetik majd az odalátogatókkal a jegyek árának növekedését.

Lesz-e tömeg?

A keresletet illetőleg Kőrösi Márk elmondta, hogy a nyáron a statisztikák (és a tapasztalatok) szerint is jelentősen nőtt a belföldi turizmus és erre, főleg a várható fennmaradó utazási korlátozások miatt a téli szezonban is számítanak. Ez a szolgáltatóknak bevételnövekedést jelent, ami jó, azonban a síelők számára ez egyet jelent a tömeggel, ugyanis további korlátozó intézkedésekig Sátoraljaújhely (és belőlük kiindulva a többi pálya) nem tervez létszámkorlátozás bevezetni a sícentrumban. A Zemplénben ezt a hazai kereslet növekedést némileg kompenzálja majd, hogy Sátoraljaújhely sízőinek egy részét normál esetben Szlovákiából érkező vendégek alkotják, akik érkezésével idén nem, vagy csökkent létszámban számol a vezetőség. 

Eplényben erős áremelés

Mivel legtöbbünk számára különösen fontos kérdés a síbérlet ár növekedése, ejtsünk erről pár szót külön. Bár sehonnan nem kaptunk válaszul konkrét számokat, ahogy az feljebb már említettük, az eplényi sípálya korábban közzétette az új, idei szezonra vonatkozó árlistáját. Megkeresésünk a közzététel után érkezett (ahol kaptak hideget, meleget a közösségi oldalakon az emelés mértéke miatt), azonban válaszukban ezt mégsem kötötték az orrunkra. Talán már ők is érzik, hogy egy kicsit messzire mentek? Míg külföldön évek óta bevett szokás, hogy a sícentrumok próbálnak a helyiekre, a szezonbérletesek alapozni és ők kedvezményes áron juthatnak hozzá az éves jegyhez, addig itthon ezt épp fordítva gondolják. Eplényben a tavalyihoz képest 50%-os emelés történt a szezonjegyeket és mintegy 20% a napijegyeket illetően. Ezzel átszámítva nagyjából 400 és 35 €-ról beszélünk, ami azt gondoljuk, hogy sokaknál átlépi azt a bizonyos lélektani határt. Minden bizonnyal a kisebb síterepek az emelést követően sem árulják majd ilyen magaslatokban a bérleteket, ám az ilyen mértékű emelés arra enged következtetni, hogy a magyar sípályák idővel az ár-érték arányt illetően átbillennek a ló túl oldalára. Hogy ennek oka valóban a szolgáltatói költségek növekedése és a globális felmelegedés okozta nehézségek vagy éppen a jelenlegi, számukra kedvező piaci helyzet, azt valószínűleg sosem fogjuk megtudni!

Összefoglalva azt a kevés információt, amit sikerült beszereznünk

- az áremelés szinte garantált

- ha központilag nem szabályozzák külön a létszámot, erős sorbanállásokra számíthatunk

Címlapfotó: Zemplén Kalandpark - Sátoraljaújhely (Forrás: zemplenkalandpark.hu)

Hirdetés