Négy magyar a Broad Peak csúcsán, a K2-n visszafordultak a mászók Hír

nso.hu
2007/08/13
A Broad Peak megmászásával fejezte be idei programját a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció a pakisztáni Karakorum-Himalájában: magyar idő szerint szombaton 9 óra 20 perckor Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Csollány Katalin és Ugyan Anita jelentette rádión az alaptábornak, hogy négyen elérték a 8047 méteres magasságban lévő csúcsot.
Hirdetés

Időközben a K2- n minden csúcstámadási kísérletet lefújtak a más nemzetbeli hegymászók. Négy magyar alpinista érte el ma reggel a Broad Peak nevű, 8047 méter magas hegy csúcsát – tájékoztatta a Nemzeti Sportot Kollár Lajos, a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció vezetője.

Az Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Csollány Katalin, Ugyan Anita kvartett már megkezdte a leereszkedést. Juhász Bálint valahol 7800 méter és a tető között van; ő nem tudott a társakkal tartani, és várhatóan csatlakozik majd a lefelé mászókhoz.

A csúcstámadást heten indították meg helyi idő szerint szombatra virradó éjjel, de Vörös László és Csíkos József 7800 méternél úgy döntött, hogy visszafordul.

A magyar expedíció az idén két csúcs meghódítására vállalkozott. A 8068 méter magas Hidden Peaken (más néven Gasherbrum I.) július 21-én Mécs László , július 29-én pedig további hat alpinista hajtott végre sikeres csúcstámadást, a végén pedig a Broad Peaket mászták meg.

A másik „nyolcezres” egyébiránt nem a Broad Peak lett volna, hanem a „hegyek hegye”, a szomszédos K2, azonban a „kegyetlen hegynek” és „gyilkosnak” is nevezett, 8611 méter magas óriás ezúttal lehetőséget sem adott a magyaroknak.

Mint arról beszámoltunk, az expedíció szerdán kapott időjárás-előrejelzést Pártai Luciától és munkatársaitól, akik péntekre és szombatra mászásra alkalmas időt jósoltak.

A gondot az jelentette, hogy a K2-n egy, az alaptáborból indított csúcstámadáshoz legalább 4-5 napra van szükség, most azonban a magyaroknak csak legfeljebb három napjuk volt.

Mivel két nap alatt kellett volna csúcstámadási pozícióba kerülniük azon a hegyen, amely a világon a legnehezebb, úgy ítélték meg, hogy ez nem reális vállalkozás. Mások – szlovákok, két német, egy lengyel, két amerikai és több osztrák mászó – ugyanakkor megpróbálták.

Mára kiderült, hogy a magyaroknak igazuk volt. A Baszk úton próbálkozó Gerlinde Kaltenbrunner, Ralf Dujmovits, a lengyel Piotr Morawski, a szlovák Peter Hamor és Dodo Kopold, az amerikai Fabrizio Zangrilli és Daniel, illetve David nevű társa, valamint az Abruzzi-úton felfelé haladó osztrák csapat úgy döntött, hogy visszafordul.

A Baszk úton kísérletezők 35 órás, kimerítő mászáss után elérték az úgynevezett Vállat, és az „Üvegnyak” felé haladtak, de ott rendkívül veszélyes körülményekkel kellett szembenézniük, így feladták, és megkezdték az ereszkedést.

Hasonló döntést hozott a Gerfried Göschl vezette osztrák csapat az Abruzzi-úton.

Ami a Nyugati falon dolgozó hatalmas orosz expedíciót illeti, róluk nincs friss hír. Mécs László, a magyar expedíció tagja szerint ők szeptember 2-ig maradnak. Korábban beszámoltunk róla, hogy az oroszok kijelentették: addig nem vonulnak le, amíg meg nem mászták a K2-t a lehetetlennek tartott Nyugati falon.

Kollár Lajos, a magyar csapat vezetője augusztus 14-re, azaz keddre rendelt teherhordókat a skardui Karakurum Magic nevű cégtől, a levonulást pedig 15-én, szerdán kezdi meg az expedíció. Iszlamabadból augusztus 27-én repülnek haza.

A K2-n ebben a szezonban csupán egyszer volt olyan időjárás, amely lehetővé tette a csúcstámadást, s július 20-án 18 hegymászó jutott fel a tetőre. A magyarok akkor még a Gasherbrum I-nél tartózkodtak.
Hirdetés