Menü

2007.03.22.     Hozzászólás 0

Nagyvárosi "hegymászó"

Mohamed és a hegy szállóigévé vált bölcsességét mind jól ismerjük, azt viszont már kevesebben tudják, hogy létezik egy modernebb változata is: Ha a hegy nem megy Alain Robert-hez, Alain sem megy a hegyhez... helyette megmászik egy felhőkarcolót.


A francia származású hegymászó sokak számára lehet ismerős, hiszen tizenkét éves kora óta hobbija az épületek megmászása, s ezzel nem csak a médiának, de a hatóságnak is sok tennivalója akad. Mászási engedély - és pláne biztosítókötelek - nélkül épületeket megmászni ugyanis nem tartozik a legális tevékenységek sorába. Már 1974-ben sem volt az, amikor a még kisfiú Alain Robert otthon felejtette a lakáskulcsát, s ahelyett, hogy várt volna, míg szüliei megérkeznek, felmászott toronyházi lakásukba és az ablakon szépen bemászott.

A referencia-lista elegáns: a párizsi Eiffel-torony, a londoni Canary Wharf, a chicagói Sears, a New York-i Empire State Building és még több, mint hetven másik épület vált legyőzötté Alain jóvoltából. A Kuala Lumpur-ban lévő Petronas ikertornyok jelentik a következő megszerzendő trófeát.

Tett már ugyan kísérletet a tornyok megmászására, de vagy a hatóság, vagy a tervezők hiúsították meg a csúcsra jutást. Tíz éve a biztonságiak léptek közbe, most kedden viszont saját maga adta fel a 28 szinttel a csúcs előtt, a 60. emeletnél, mert nem talált megfelelő kapaszkodókat.

Mindezen teljesítményeit súlyos betegség mellett hajtja végre, ugyanis húszévesen sziklamászás közben lezuhant és sérülései miatt 60%-os rokkantnak nyílvánították. Azóta - belső hallásának zavarai miatt - állandóan szédülés gyötri. Ezt leküzdendő, mászás előtt epilepsziás rohamok elleni tablettát kell szednie.

Titkon drukkolunk Alain-nek, hogy sikerüljön véghezvinnie a nagy álmát, persze mindezt az olvasóknak szánt figyelmeztető felirat mellett: Ne próbáljátok ki otthon!