Mókuskerék mászóknak Hír

Mókuskerék mászóknak Hír

Pintér László
Pintér László
2015/04/05
Avagy hogyan préselj be egy teljes kötélhossznyi utat egy hatméteres belmagasságú terembe.
Hirdetés

Ha valaki mászótermet szeretne nyitni, az első dolog, hogy keres egy kellően nagy belmagasságú épületet. Minél magasabb, annál jobb. De mit lehet tenni, ha éppen nincs a szomszédban egy elhagyatott gyárcsarnok? Vagy esetleg a kialakításra szánt költségvetésbe csak egy kisebb terem bérlése fér bele?

Napjainkban egyre fontosabb a rendelkezésre álló helyek optimális kihasználása. Különösen igaz ez a nagyvárosokra, ahol drága az ingatlan. Ilyen viszonyok között egy akár 10 méter magas fal is ajándék, 25 méter maga a kánaán, egy teljes kötélhossz pedig már az álomvilág kategória.

Viszonyításképpen, hazánk legnagyobb belmagasságú mászóterme a BigWall, ahol maximum 15 méter magas utat mászhatsz. pl. 22 méter magas, de David Lama edzőhelye, az innsbrucki Tivoli is „csak” 17 méteres. Az idézőjel annak szól, hogy a fal lábánál állva így is percekig tátott szájjal bámultam a szürreálisnak tűnő méreteket.

Félreértés ne essék, nem oda akarok kilyukadni, hogy egy 800 négyzetméternyi felületű mászóterem fabatkát sem ér, ha nem lehet kellően magasra mászni. Magához a mászáshoz nincs szükség templomtorony méretű falra, a boulderezés pl. tökéletesen megfelel edzésnek. Csak a fővárosban számos kiváló terem van, ahol rommá mászhatjuk magunkat. Néha viszont jól jönne, ha hosszabb utakat is lehetne mászni, erre pedig a fenti példa szerint még a legkomolyabb alpesi országokban sincs lehetőség.  

Az olasz ClimBlock nevű cég találmánya megfelelő kompromisszumot jelenthet. Egy vízszintes tengely mentén forgó hengerről van szó, melynek palástján alakítottak ki mászófelületet. A forgó mozgás révén gyakorlatilag végteleníthető a mászóút hossza, ráadásul kötélbiztosításra sincs szükség, mert a kerék nem magasabb egy átlagos boulderterem falainak magasságánál.


A Rotor névre hallgató installáció 30 négyzetméternyi alapterületet igényel, a tömege 3 tonna. A henger 2,8 m széles és 5,18 m magas, átmérője 4 m, kerülete 12 m. A kereket automata forgatja, a beállítható maximális forgási sebessége 2 m/s.

A Rotor kiválóan használható állóképességi edzésre, de akár a gyorsaság javítására is. Tetszőleges mászóút rekonstruálható rajta, és a forgási sebesség növelésével be lehet gyakorolni a gyorsabb mozdulatsort. Lehet pont egy kötélhossznyi, de akár meghatározatlan hosszúságú utat is építeni. A tervezők véleménye szerint tudományos kutatási célra, valamint mászásélettani elemzések és edzésprogramok összeállításához is használható.

A Rotor természetesen szabadtéri használatra is kiválóan alkalmas.

Rotor szabadtéren Forrás: ClimBlock Facebook
Rotor szabadtéren
Kép forrása: ClimBlock Facebook

Katt a képre a további fotókért!

A cég egyébként hagyományos mászófalakat is telepít. Kifejlesztettek egy azonos méretű (40 x 40 cm) panelekből álló moduláris rendszert, amelyből tetszőleges méretű mászófelületet lehet kiépíteni. A paneleket környezetbarát, újrahasznosított műanyagból gyártják.

A tervezésben és fejlesztésben Attilio Munari olasz hegyivezető vállalt aktív szerepet, aki rendszeresen épít utakat nemzetközi szabad- és jégmászó versenyeken.

Tudomásunk szerint a Rotor 3 évvel ezelőtti bemutatása óta még mindig a fejlesztési fázisban van és egyelőre sem az áráról, sem az értékesítései tervekről nem lehet pontosabbat tudni.


Így néz ki a Rotor a gyakorlatban:

 

 

Hirdetés