Mindenki épségben visszatért az alaptáborba, most már irány a K2 Hír

nso.hu
2007/07/31
Szerencsésen, komolyabb gond nélkül megérkezett az alaptáborba a vasárnap a Hidden Peak 8068 méter magas csúcsát megjárt hat magyar hegymászó. Az alpinisták most csomagolnak, és holnap indulnak a 8611 méteres K2 meghódítására
Hirdetés

Ünnepléssel, poharazgatással telt a tegnap este a Gasherbrum I (más néven Hidden Peak) alaptáborában, visszatérkezett ugyanis a csúcsról Erőss Zsolt, Tarjányi István, Csizmadia Péter, Ugyan Anita, Csollány Katalin és Sterczer Hilda.

Odalent Kollár Lajos, a Hidden Peaket a magyarok közül elsőként megmászó Mécs László, illetve Vörös László, Csíkos József és Juhász Bálint várta a társakat.

Éjszakába nyúló tivornyára persze nem volt idő, hiszen a hegymászók lázas csomagolásba fogtak. Miután a 3-as, a 2-es és az 1-es tábort hétfőn már megszüntették, ma felszámolják az alaptábort nagy részét is, és szerdán átvonulnak a Concordián át a K2-höz, amelyet szintén szeretnének megmászni.

Ami a csapat egészségi állapotát illeti, Erőss Zsolt foggyulladását továbbra is antibiotikumokkal kezelik, Csíkos József még mindig küzd felső légúti megbetegedésével, Csizmadia Péter lábujjain pedig kisebb fagyások keletkeztek, de ő is rendbe fog jönni.

Ami a K2-t illeti, ebben a szezonban eddig 18-an juttottak fel a csúcsára, és ezekben az órákban is több expedíció próbálkozik még a megmászásával. Sajnos voltak halálesetek, egy olasz alpinista, Stefano Zavka napokkal ezelőtt eltűnt, és történtek súlyos sérülésekkel járó balesetek is.

A magyarok szerdán délután-este érkeznek a „kegyetlen hegy” lábához, és – mivel augusztus 23-ra vissza kellene érniük Iszlamabadba – összesen két hetük maradt a meghódítására. Akklimatizációra nincs szükség, hiszen a Hidden Peaknél ezen már túlestek, és az utóbbi napok sikerei erőt adhatnak nekik.

Ugyanakkor a K2 a földkerekség legfélelmetesebb hegye, csak a legjobbak jutnak fel a tetejére. Az időjárás a térségben rendkívül változékony, és ha a magyaroknak nem sikerül kifogniuk 4-5 tiszta, szél- és csapadékmentes napot, akkor kevés az esélyük. Ellenkező esetben viszont az Abruzzi-úton vagy az úgynevezett „baszk” úton feljuthatnak a „hegyek hegyére”.
Hirdetés