Magyar rekordkísérlet a Mount Everesten Hír

www.expeditions.hu
2007/03/13
Történelmi jelentőségű vállalkozásra adta a fejét két magyar hegymászó ( Klein Dávid és Várkonyi László ), akik március 29 -én indulnak itthonról, hogy a magyar hegymászás történetében először, oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül megmássza a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest-et - jelentették be a hivatalos sajtótájékoztatón.
Hirdetés

Mindketten tapasztalt hegymászónak számítanak és a Mount Everest -et is jól ismerik. Klein Dávid háromszor is vihar és rossz időjárási körülmények miatt kényszerült visszafordulni, de így is 8500 méteres magasságig jutott. Várkonyi László is több alkalommal vágott neki a hegynek, s a 2002-es expedíció alkalmával 8750 méterig jutott oxigénpalack nélkül, ezzel magyar rekorderi címet elérve. Ezen kívül mindketten számos, 8000 méter feletti csúcs megmászásában vett már részt.

A legfőbb nehézséget a 8000 méter felett lévő levegő sűrűsége okozza, ami harmada a tengerszint közelében lévőnek.

A hegy első magyar megmászója, Erőss Zsolt 2002-ben oxigénpalackkal jutott fel a Mount Everest csúcsára. Oxigénpalack nélkül először Reinhold Messner és Peter Habeler érte el a csúcsot 1978-ban. Napjainkig több mint 1500 hegymászónak sikerült felérnie a Föld legmagasabb pontjára. Az oxigénpalack nélküli mászások száma 100 körülire tehető.

A Mount Everest megmászását a csapadékos időszak miatt a tavaszi vagy az őszi hegymászó szezonban szokás megkísérelni . A hegy csúcsára két "bejáratott" (szakszóval normál) útvonal vezet: az északi (tibeti), a másik a déli (nepáli). A magyar Ahico Everest Expedíció az északit választotta. Ez az út hosszabb, monotonabb, szélnek jobban kitett terület, mint a déli, de kevesebb technikai nehézséget okoz a hegymászóknak.

Várhatóan április 2-án, vagy 3-án lépik át a tibeti határt és nagyjából öt nappal később érnek az alaptáborba, 5300 méter magasságba. Több, kisebb tábort építenek majd, a legmagasabb 8300 méteren lesz. Innen indulnak majd a 8844 méteren lévő csúcs meghódítására is, feltehetően május elején.

Ezúton is drukkolunk a - több értelemben vett - csúcs meghódításához!
- Mozgásvilág.hu -
Hirdetés