Menü

2006.08.14.     Hozzászólás 0

Küzdelem a várfalon

Idén X. alkalommal került megrendezésre, a Végvári Vigasságok rendezvénysorozat immár szerves részét képző, Egri Várfalmászó verseny.

A versenyzők a Dobó bástyán mérhették össze tudásukat gyermek, amatőr férfi, női, illetve profi kategóriában. Összesen 39 nevező (kategóriánként: 4 gyermek, 15 amatőr, 8 női és 12 profi) érkezett az ország minden tájáról.22-én, szombaton zajlottak a selejtezők. A rendezők két útvonalat jelöltek ki a bástya két oldalán. A versenyzőknek mindkét utat teljesíteni kellet. Míg a gyerekeknek csak a feljutás volt a feladat, addig az amatőr és női versenyzőknek már a falon elhelyezett számokkal ellátott pontok érintése is nehezítette a dolgát. A profiknak további komplikációt jelentett, hogy a nagyméretű kapaszkodásra alkalmas tömbök le lettek takarva, azok érintése tiltottá vált.


A továbbjutás az elért magasság, valamint az ehhez szükséges idő alapján történt. Délután bográcsban főtt finomságok várták a megfáradt hódítókat. A selejtezők lezajlása után a bátrabb nézelődők is kipróbálhatták képességeiket a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető várfalon. Sötétedés után rövid filmvetítés szórakoztatta a még kitartó, lelkes indulókat, nézelődőket.


23-án reggel friss erővel érkeztek a döntő megmérettetésre a továbbjutók (4 gyerek, 4 amatőr, 4 női, 8 profi). A döntőben már a gyerekeknek is érinteni kellet a pontokat. Az amatőrök és a nők a profi selejtező útjával küzdöttek meg. A profik számára két szalaggal lett kijelölve egy végeláthatatlan, tekergő, helyenként igen szűk, „labirintus” a vár falán. A szalagon kívülre se lépni, se fogni nem lehetett. A versenyzők dolgát tovább nehezítette a már-már elviselhetetlen forróság.


A döntők után került sor a most már szintén hagyománnyá vált gyorsmászó versenyre, melynek során a leggyorsabb feljutás volt a cél. A kiélezett versenyben a legügyesebbeknek kicsivel több, mint 1,5 percre volt szüksége a feladat megoldásához.
A rendezvény a támogatók által felajánlott díjjak kiosztásával zárult.


Összességében egy családias, jó hangulatú verseny került megrendezésre. Reméljük, minden résztvevő jól érezte magát és jövőre is várunk mindenkit sok szeretettel.


Eredmények:

Gyermek kategória:
1. Gyurik Glória (10 éves)
2. Kecskés Gábor Bendegúz (10 éves)
3. Csányi Norbert (12 éves)
4. Horn-Barta Bogyó (10 éves)

Amatőr kategória:
1. Harmati Csaba Zoltán
2. Kiss Péter
3. Domján Sebestyén
4. Domján Dénes

Női kategória:
1. Szekeres Kata
2. Bődy Beatrix
3. Rácz Alexandra
4. Simon Mónika

Profi kategória:
1. Vad Norbert
2. Kismarczi Gergely
3. Gozony Gergő
4. Pataki Dénes

Gyorsmászó verseny:
1. Gozony Gergő (1 perc 35 másodperc)
2. Kismarczi Gergely (1 perc 36 másodperc)
3. Papp Csaba (1 perc 37 másodperc)


És akik nélkül nem jöhetett volna létre a verseny: Overland Mormota Túrabolt, Extrem Outdoor Adventure, Overland Világjárók Boltja, Dobó István Vármúzeum, Csillag Design, Herczeg Dekor, Bartakovics Béla Művelődési Központ, M.I.B., Egri Hegyi Sportegyesület.

Tóth István
Egri Hegyi Sportegyesület


Forrás: www.szikla.hu