K2: Tibetiek és pakisztániak a csúcson, a magyarok is elindultak Hír

nso.hu
2007/07/18
A magyar K2-Gasherbrum I. expedíció tíz hegymászója ismét felkapaszkodott az 1-es táborba a 8068 méter magas Hidden Peaken. Időközben néhány napja egy tibeti-pakisztáni expedíció tíz alpinistája feljutott a hegy csúcsára.
Hirdetés

A múlt héten megtörtént az első sikeres csúcstámadás a Gasherbrum I-en. A Karakorum Himalája Hidden Peak néven is ismert csúcsára hét kínai-tibeti és három pakisztáni sportoló jutott fel.

Ezt a hegyet ostromolja néhány hete az a 11 fős magyar csoport is, amelynek tagjai hétfő reggel ismét elindultak felfelé, és a céljuk, hogy felállítsák a csúcstámadás bázisául szolgáló 3-as tábort 7200 méteres magasságban.

Kollár Lajos, a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció vezetője megerősítette a kínaiak sikeréről szóló híreket.

Hozzátette: a tibeti-kínai és pakisztáni mászókból álló csapat számos teherhordó és serpa segítségével jutott fel a csúcsra.

„A Hidden Peaknél jelenleg a miénk az egyetlen klasszikus expedíció, amely csak a saját erejére támaszkodik” – mondta Kollár Lajos, akit a beszélgetés időpontjában Mécs László többször is keresett rádión az 1-es táborból.

„Ugyanakkor nincs mese, most már keményen kell dolgoznunk, mert a kedvező időjárás nagyon rövid ideig tart” – tette hozzá a „csapatfőnök”.

További hír a térségből, hogy vasárnap két szlovák és egy lengyel alpinista, név szerint Peter Hamor, Josef Kopold, illetőleg Piotr Morawski feljutott a Nanga Parbat csúcsára.

Ezzel ebben a szezonban már háromra nőtt a sikeres csúcstámadásokról érkező hírek száma. Mint arról a múlt héten beszámoltunk, csütörtökön a K2 melletti, 8047 méter magas Broad Peaket mászta meg egy dél-európaai expedíció, amelynek egyik tagja, Silvio Mondielli ezzel a 13. ember a világon, aki a földkerekség mind a 14 nyolcezer méternél magasabb csúcsát legyőzte.

A magyarokra visszatérve, Kollár Lajos kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy a beígért élelmiszerszállítmány és a 12 voltos akkumulátor-töltő még mindig nem érkezett meg. Le kellett ereszkednie a Concordiáig (a Baltoro- és a Godwin-Austen-gleccser találkozási pontjához, ám a teherhordóknak egyelőre nem akadt a nyomára. A magyaroknak depójuk van a Concordián, ahová azonban mostanáig nem érkezett meg az étel és az energiaforrás.
- Mozgásvilág.hu -
Hirdetés