Menü

2007.04.24.     Hozzászólás 0

Jelinkó Attila megérkezett a 6100 méteren lévő Everest Első Táborba.

Megérkezett a magyar amatőr hegymászó az Első táborba (6100 m).
Jelinkó Attila Mount Everest expedíciója 2007. május 29-én vette kezdetét Budapesten. Átszelve az ázsiai kontinenst Katmanduba, majd onnan egy 65 kilométeres túra eredményeként a Mount Everest nepáli Alaptáborába érkezett meg április 13-án, ahol azóta pihent és rövidebb túrákat tett.

Attila ma hajnali négykor indult útnak az Alaptáborból, hogy első akklimatizációs túrájaként elérje előbb az 1. tábort.  Útja a Khumbu "hírhedt, de lenyűgöző" gleccserfolyamán vezetett felfelé a hegyen.
"Annyi anekdotát hallgattam végig az alaptáborban a maratoni eredményekről, meg a 24 órás kerékpárversenyekről, hogy eszembe sem jutott, hogy én érhetek először a táborba." - mondta Attila, miután meglepődve tapasztalta, hogy csapatából elsőként érkezett meg az 1. táborba. A tervek szerint 2 éjszakát tölt el itt csapattársaival, majd továbbmásznak a második táborba (3 éjszakára).


Előzetes elképzelések szerint ez után ereszkednek vissza az Alaptáborba, (ez nagyjából 4 órát vesz majd igénybe) és egy nagyjából egyhetes pihenőt terveznek. A következő akklimatizációs kört várhatóan május 4-én kezdi meg a csapat, de ezt befolyásolhatják a helyi időjárási viszonyok. Attiláék összesen két akklimatizációs túrára készülnek a magasabban fekvő táborokba mielőtt a csúcshódítás megkísérelnék május második felében.