Himalája Expo: csúcs ez az élmény! Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2011/01/26
...ha a Mount Everest netán ezer méterrel alacsonyabb lenne, egyáltalán nem volna nagy szám, hogy megmássza valaki...
Hirdetés
Vannak akik azt mondják, ha a Mount Everest netán ezer méterrel alacsonyabb lenne, egyáltalán nem volna abban sok érdekesség, hogy megmássza, akár egy átlagos képességű hegymászó. A nagy feladat abban az utolsó kb. ezer méterben van, a halálzónában, ahol  a levegő oxigénje egyharmada a tengerszintinek, ezzel együtt a nem ritkán mínusz huszonöt fok szinte hibernálja az emberi testet. Minden egyes lépésért külön-külön meg kell küzdeni először fölfelé, és ami még veszélyesebb: lefelé.
 
Hazai terepen Magyarország mai határain belül sehol sem kerülhetünk 1015 méter fölé, de vannak népek, amelyeknek mindennapos közelséget jelentenek a hat-nyolcezres csúcsok, és nem ritka, hogy akár négyezer méteres magasságokban élik mindennapjaikat. Ezekről az emberekről is szól a Himalája Expo , ami négy napon át – Magyarországon csak az Utazás 2011 kiállítás keretében - fogadja a közönséget.
 
Himalája LIVE A különleges bemutató azonban nem csak az emlékekből építkezik. A magashegyi népek mai használati tárgyai, a vallási szokásait megelevenítő imamalmok és szőnyegek, sőt egy buddhista szentély is helyet kap a mintegy ezer négyzetméteres területen. 
Kézműves bemutatók is színesítik az eseményt, így eredeti kincsekre bukkanhat a vásározó. Akik hozzájutnak Kőrösi Csoma tibeti-angol szótárához ne felejtsék otthon, hiszen az expón igazi himalájai lakosokkal találkozhatnak és a nyelvi nehézségeket leküzdve beszélgethetnek is velük az érdeklődők! Bár nem a jószágok hozzák a felszerelést, de a tervek szerint ott lesz a magashegyi teherhordók képviseletében egy-két jak is. A helyszínen a buddhizmus meditációs gyakorlatának legfontosabb eszköze, homokmandala készül, amely művészeti tevékenység és egyben kultikus üzenet a világnak.
 
Magyar hódító A szervezők szeretnék bemutatni a Himalája magyar vonatkozásait is, ezért a kiállításra meghívást kapott   a "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciós csapat is:  Kollár Lajos az expedíciók vezetője és szervezője,  Mécs László kiváló magyar hegymászó és  a Mount Everest első magyar férfi meghódítója Erőss Zsolt. A kiállítás első napján személyesen is találkozhatnak velük, illetve a róluk szóló tárlaton megtekinthetik felszereléseiket, (sátor, pehely overáll, jégcsákány) , miközben folyamatos vetítést láthatnak a magyar csapat által készített fotókból.
 
Egyúttal… A Utazás kiállítás és benne a Himalája Expo március 3-6. között a Budapest Boat Show-val együtt tart nyitva. Ugyanekkor zajlanak a Karaván Szalon és a IV. Port.hu Bringaexpo eseményei. Ebben az időben ugyancsak nyitva tart még a Budapesti Vásárközpont fede tt golfpályája a 16 -os pavilonban. A kiállítások egy közös belépővel látogathatók, amelyet érdemes az interneten, 20%-os kedvezménnyel előre megváltani, így nem csak olcsóbban juthatnak belépőjegyhez, de a sorban állást is elkerülhetik. A cím ahol a kiállításokról, a programokról és a jegyelővételről részletesen is tájékozódhatnak: www.utazas.hungexpo.hu .
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés