Menü

2014.11.17.     Hozzászólás 0

Hét vezér ostrom a Turulhoz

Leteszteltük Magyarország legújabb via ferrataját


A cseszneki vasalt utak után már hallani lehetett, hogy Tatabányán is hasonló projekt várható. A várva várt tesztüzem időpontja előző Péntekre esett, így kétség sem fért hozzá mi lesz az aznapi munkánk. 

A tatabányai Kő-hegyet a mindenható is via ferrata útra teremtette ez biztos. A készítők Kovács Tamás és Attila illetve illusztris csapata egyöntetűen ezt állította, amivel csak egyetérteni tudunk. A helyszínen, a Szédítő sziklán régóta találhatók sportmászó utak, de a Turul-szobor alatt hosszanti irányban elterülő sziklafalon 3 db európai mércével is kiváló Klettersteig utat hoztak létre a projektgazdák.

A kiindulópont a Turul-szobornál lévő parkoló ahonnan a szobrot bal kézről kerülve egy lépcsősoron (piros jelzés) könnyedén és kényelmesen leereszkedhetünk a beszálló pontokhoz.

A három vasalt út közül elsőként egy keményebb D,E út beszálló pontját érjük el mely közvetlenül a Turul-szobor alá érkezik, a következő egy C,D melyben egy rövidebb függőleges falrész adja az út nehézségét illetve a végül a „Hét vezér” mely 300 méteres hosszára a sógorok is biztos felkapják a fejüket.

Ez lesz a három közül a családi változat, melyet jó erőben lévő, felkészült (és megfelelő felszereléssel rendelkező) delikvensek is bátran kipróbálhatnak.
A három függőleges falat két traverzzel összekötő utat 3 kötélhíddal tettek még izgibbé, nehogy a tériszonyosok megússzák.

A leghosszabb 25 méteres, ahol kellően susog a szél a lábunk között miközben a fallal hátnak az M1-en cikázó kamionokat lessük remegő lábakkal.

Ha remekbeszedett írásom okán kipróbálod a Klettersteiget és a 25 méter közepe felé elfog a para, akkor nyugtasd magad azzal, hogy a 18 mm átmérőjű acélsodronyok 12 tonnát is elbírnak.
A 300 méteres etapot a tapasztaltak akár 20-30 perc alatt is abszolválhatják, az óvatosak szánjanak rá 1-1 ½ órát.

25 méteres kötélhíd Forrás: Mozgásvilág.hu

Van még kép! Katt!

A tesztünket az a tény tette még szerethetőbbé, hogy jelen pillanatban a lépések még hiányoznak az útból, ami rögtön egy skálával nehezebb fokozatba sorolta a mi „steig”-ünket.
Sajnos, pont ezért a hivatalos megnyitóra még várni kell. Ellenben mi már addigra az összes részlet birtokában leszünk, és minden gps tracket, topot, leírást átadunk nektek.

Csak győzzétek kivárni!

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.