Hét vezér ostrom a Turulhoz

Hét vezér ostrom a Turulhoz

Kakuk András
Kakuk András
2014/11/17
Leteszteltük Magyarország legújabb via ferrataját
Hirdetés

A cseszneki vasalt utak után már hallani lehetett, hogy Tatabányán is hasonló projekt várható. A várva várt tesztüzem időpontja előző Péntekre esett, így kétség sem fért hozzá mi lesz az aznapi munkánk. 

A tatabányai Kő-hegyet a mindenható is via ferrata útra teremtette ez biztos. A készítők Kovács Tamás és Attila illetve illusztris csapata egyöntetűen ezt állította, amivel csak egyetérteni tudunk. A helyszínen, a Szédítő sziklán régóta találhatók sportmászó utak, de a Turul-szobor alatt hosszanti irányban elterülő sziklafalon 3 db európai mércével is kiváló Klettersteig utat hoztak létre a projektgazdák.

A kiindulópont a Turul-szobornál lévő parkoló ahonnan a szobrot bal kézről kerülve egy lépcsősoron (piros jelzés) könnyedén és kényelmesen leereszkedhetünk a beszálló pontokhoz.

A három vasalt út közül elsőként egy keményebb D,E út beszálló pontját érjük el mely közvetlenül a Turul-szobor alá érkezik, a következő egy C,D melyben egy rövidebb függőleges falrész adja az út nehézségét illetve a végül a „Hét vezér” mely 300 méteres hosszára a sógorok is biztos felkapják a fejüket.

Ez lesz a három közül a családi változat, melyet jó erőben lévő, felkészült (és megfelelő felszereléssel rendelkező) delikvensek is bátran kipróbálhatnak.
A három függőleges falat két traverzzel összekötő utat 3 kötélhíddal tettek még izgibbé, nehogy a tériszonyosok megússzák.

A leghosszabb 25 méteres, ahol kellően susog a szél a lábunk között miközben a fallal hátnak az M1-en cikázó kamionokat lessük remegő lábakkal.

Ha remekbeszedett írásom okán kipróbálod a Klettersteiget és a 25 méter közepe felé elfog a para, akkor nyugtasd magad azzal, hogy a 18 mm átmérőjű acélsodronyok 12 tonnát is elbírnak.
A 300 méteres etapot a tapasztaltak akár 20-30 perc alatt is abszolválhatják, az óvatosak szánjanak rá 1-1 ½ órát.

25 méteres kötélhíd Forrás: Mozgásvilág.hu
25 méteres kötélhíd
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Van még kép! Katt!

A tesztünket az a tény tette még szerethetőbbé, hogy jelen pillanatban a lépések még hiányoznak az útból, ami rögtön egy skálával nehezebb fokozatba sorolta a mi „steig”-ünket.
Sajnos, pont ezért a hivatalos megnyitóra még várni kell. Ellenben mi már addigra az összes részlet birtokában leszünk, és minden gps tracket, topot, leírást átadunk nektek.

Csak győzzétek kivárni!

Hirdetés