Filmajánló házi karantén idejére Hír

Filmajánló házi karantén idejére Hír

Pintér László
Pintér László
2020/03/15
Mihez kezdj a hirtelen rád szakadt szabadidővel? Nézd meg a legjobb hegyi filmeket! Latok I, Lhoce, Everest, a mászás legnagyobb alakjai - sok-sok órányi lebilincselő szórakozás!
Hirdetés

Latok 1

Negyven évnyi próbálkozás után 2018. augusztusában először sikerült megmászni a 7145 m magas Latok I-et az északi oldalról. Tom Livingston, valamint a két szlovén, Luka Strazar és Ales Cesen (Tomo Cesen fia) a Latok I északi gerincét a 3/4-éig tudták megmászni, majd a nyugati nyeregből átmásztak a déli oldalra, és onnan érték el a csúcsot. A teljes egészében északi oldalról történő mászás tehát még mindig várat magára.

Zabardast

Leo Taillefer (az őrült freerider), a Nuptse déli faláért Piolet d'Ort kapó Helias Millerioux, Yannick Graziani és Thomas Delfino öthetes kalandja a Karakorumban. Jérôme Tanon lélegzetelállító filmje:

Twenty

Húsz évnyi freeride-történelem, a világ legjobbjaival:

Lhotse

2018 augusztusában az amerikai Hilaree Nelson (#hajrácsajok!) és Jim Morrison a világon elsőként síelt le a Lhoce csúcsáról a "Dream Line"-nak nevezett Lhoce-kuloáron keresztül. A The North Face lenyűgöző filmje:

Everest No Filter

Adrian Ballinger és Cory Richards mesél arról, mennyire brutális teljesítmény még most is a Mount Everest pótlólagos oxigén nélküli megmászása:

Magyar K2 Expedíció 2019

Suhajda Szilárd 2019 júliusában első magyarként érte el a K2 csúcsát, az Eseményhorizont csapat tagjaként, pótlólagos oxigén használata nélkül. A TV2 filmje:

Jeff Lowe

A 2018-ban elhunyt amerikai Jeff Lowe generációja egyik legkiemelkedőbb magashegyi alpinistája volt. A Lowe Alpine márka alapítója számos úttörőnek számító első megmászást hajtott végre a világ legkülönbözőbb hegységeiben. 1978-ban megkezdett útjukat a Latok I északi falán a mai napig nem tudta senki befejezni úgy, hogy a csúcsot is elérte volna.

Jeff 1991 telén szólóban nekivágott az Eiger északi falának, az egyik legdirektebb vonalvezetést követve. 13 napig volt a falban. Kilenc nap után kénytelen volt hátrahagyni a hátizsákját. Húszra lapot húzva sikerült befejeznie az utat, amely egy életre megváltoztatta. Róla szól ez a megindító dokumentumfilm, kötelező darab:

Metanoia

A Metanoiát 25 évig senki sem tudta megismételni. 2018 decemberében Thomas Huber, Roger Schaeli és Stefan Siegrist jutott fel rajta. Roger Schaeli így fogalmazott mászás közben: „Nem mindig vagyok benne biztos, hogy Jeff haza akart érni erről a mászásról.”

Nanga Parbat

Elisabeth Revol és Tomek Mackiewicz 2018 telén a Reinhold Messner által megkezdett új utat elsőként befejezve, télen második kötélpárosként, félalpin stílusban mászta meg a Nanga Parbatot. A siker Tomek életébe került. Elisabeth szólóban, utolsó energiáit felemésztve ereszkedett a mentésére indult Gyenyisz Urubko és Adam Bielecki felé, akiknek az életét köszönheti. Az alábbi film még Elisabeth és Tomek 2013-as próbálkozását eleveníti fel:

K2

A K2 számos hegymászó életét követelte, nem véletlen ragadt rá a „kegyetlen” és „gyilkos” jelző. 2008-ban történt a hegy egyik legsúlyosabb tragédiája, melynek során heten haltak meg. Az eseményeket nagy részletességgel dolgozza fel az alábbi film:

Moose’s Toothon

A néhai David Lama és a Matterhorn északi falának gyorsasági rekordját tartó Dani Arnold mászása Alaszkában, a Moose’s Toothon

Beyond the Summits

A most 59 éves francia Catherine Destivelle minden idők egyik legnagyszerűbb női alpinistája. Ő volt az első nő, aki szólóban mászta az Eiger északi falát (télen, 17 óra alatt, onsight, 1992). Szólózta a Dru Bonatti-pillérét, a Grandes Jorasses Walker-pillérét, a Bonatti-utat a Matterhorn északi falán. 1991-ben a Petit Dru nyugati falára a nevét viselő új utat mászott, ez volt az első hegymászó út, melyet egy nőről neveztek el.

Silence

Jelen korunk legnagyszerűbb sziklamászója, Adam Ondra új nehézségi fokozatot nyitott a norvégiai Flatangerben. A „Silence” a világ első 9c nehézségű útja.

Climbing the Nose

A holland Jorg Verhoeven a világon ötödikként mászta ki szabadon a legendás Nose utat az El Capitanon.

Cold

Az örök klasszikus, a Gasherbrum II első téli megmászásáról, Gyenyisz Urubko, Simone Moro és Cory Richards. Csak a látványtól előveszed a pehelykabátot:

 

Az alábbiak pedig a freeride kedvelőinek

Chamonix

Victor De Le Rue a Chamonix környéki legmeredekebb lejtőket keresi Pierre Hourticq társaságában:

Few Words

Candide Thovex a szabadstílusú sí Kilian Jornetje. Őrültnél őrültebb videói vírus jelleggel terjednek a neten. Az alábbi film mélyebb betekintést nyújt Candide világába:

Higher Ground

Warren Miller évtizedeken át volt a sífilmek világának legmeghatározóbb rendezője, majd producere. Két évvel ezelőtt, 93 éves korában költözött az örök hómezőkre. Az alábbi a 750 filmből álló életművének egyik legismertebb darabja, benne a legendás, azóta szintén elhunyt Shane McConkey-val.

Claim

Végül pedig egy remekmű a Matchstick Productions műhelyéből

Hirdetés