Épségben hazaérkezett a Magyar Hidden Peak Expedíció 2012 Hír

GOLD Communications
2012/08/09
Az idén senki nem tette a lábát a Gasherbrumok csúcsaira
Hirdetés



Épségben hazaérkezett a 2012-es magyar Hidden Peak (Gasherbrum I) expedíció . A 8080 méteres hegy meghódítására szövetkezett csapat a kedvezőtlen időjárás miatt végül csak valamivel 6400 méter fölé jutott, ahogy ez történt idén az összes többi nemzetközi expedícióval is.

Épségben hazajutott és számtalan élménnyel gazdagodott a Magyar Hidden Peak Expedíció 2012 , azonban a csúcsot nem sikerült meghódítani − mondta Ács Zoltán , az expedíció hazai koordinátora. Idén az alaptábort elérő nagyjából 180, különböző nemzetiségű hegymászóból eddig senki sem jutott fel a Gasherbrum I-re és II-re , amelyre már nincs is több lehetőség, mivel a szezon július végével zárul − mondta a szakértő.

 



 

A magyar hegymászók, Kiss János, Suhajda Szilárd, Tóth Csaba és Babcsán Gábor majdnem két hónapot töltöttek Pakisztánban. A június 6-i indulás után Iszlamabadból, Pakisztán fővárosából Skarduig utaztak, onnan egyhetes hegyi menetelés után elérték az 5050 méteren lévő alaptábort, ahonnan két nyolcezres hegy is megközelíthető, a Gasherbrum I., amit angolul Hidden Peak -nek neveztek el, és a Gasherbrum II. A cél a Hidden Peak meghódítása volt.

Az akklimatizációs gondokkal és könnyebb sérüléssel is küszködő magyar mászóknak egy orosz társukkal kiegészülve két tábort sikerült kiépíteniük, az elsőt nagyjából 5800, míg a másodikat 6300 méteren. Ács Zoltán elmondta, 5000 méteren feleannyi, míg 8000 méteren alig harmadannyi oxigén van a levegőben.

Az utolsó tábort 7100 méteren állították volna fel, de ezt az időjárás már nem engedte meg. A gyakori, és szerencsétlen ütemben érkezett havazás és lavinaveszély miatt a felfelé vezető út járhatatlanná vált.

 



 

Ugyan idén a hegy senkinek nem engedte a feljutást, az elhatározás megmaradt. Bár a csapat tagjai civil életük, családjuk mellett még a szponzorok segítségével sem tudják minden évben előteremteni az expedícióhoz szükséges időt és pénzt, még nem „végeztek” a heggyel, ha újabb lehetőségük lesz, újra megpróbálják majd meghódítani azt.
Hirdetés