Egy napi járásra az Alaptábortól Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/06/28
Egy napi járásra tartózkodnak az Alaptábortól a K2-Gasherbrum I. Expedíció tagjai, akik két nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs, a K2 (más néven Godwin Austen) és a Gasherbrum I. (másik közismert nevén Hidden Peak) megmászására készülnek.
Hirdetés

A 11 magyar hegymászó elérte a Concordiát, ahol egybefolyik a Baltoro jégfolyam és a Godwin Austen-gleccser. A hegymászók a világ egyik legszebb táján tartózkodnak, és csak egynapi járóföldre vannak az 5200 méteren lévő Alaptábortól.

"Jelenleg 4750 méteres magasságban tartózkodunk, körülöttünk már itt magasodnak a nyolcezresek, a K2 (8611), a Broad Peak (8047), a Gasherbrum I. (8068) és a Gasherbrum II. (8035)" - tájékoztatta műholdas telefonon Kollár Lajos, expedíció-vezető a magyarországi kapcsolattartókat.



Állítása szerint jól haladnak ahhoz képest, hogy nincs elegendő teherhordójuk. Szerinte ennek az lehet az oka, hogy a Broad Peak első megmászásának 50. évfordulója alkalmából több expedíció is útnak indult, és kimerítette a "teherhordó-kapacitást". A hegymászók alapvetően jól vannak, leszámítva néhány gyomorrontást, amely "hagyományszámba megy a magashegyi kalandok elején" - fűzte hozzá Kollár Lajos. Az expedíció először a Hidden Peaket mássza meg, majd a Gasherbrum I. következik, végül pedig a világ második legmagasabb hegye a K2.
Hirdetés